Sosyal Medya

May'den sürpriz çıkış: Brexit onaylanırsa istifa edeceğim

İngiltere Başbakanı May'in, Brexit anlaşmasının onaylanması durumunda istifaya hazır olduğu iddia edildi. ITV'nin haberine göre, İngiltere Başbakanı, Brexit yanlısı isimlere anlaşmaya destek karşılığında istifa teklifi sundu. Hareketli saatlerin yaşandığı Londra'da bugün kabine toplantısı da yapılması bekleniyor.



Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May'in Brexit yanlısı isimlere, AB ile uzlaÅŸtığı Brexit anlaÅŸmasının onaylanması için oy vermeleri durumunda istifaya hazır olduÄŸunu söylediÄŸi iddia edildi.
 
ITV'nin haberine göre, May parti içerisinde önde gelen Brexit yanlılarına anlaÅŸmanın onaylanması karşılığında istifa teklifi yaptı ancak istifa sürecine dair net bir takvim vermedi. Dün The Times'da yer alan haberde, May'in kabinesinin içerisindeki bazı isimlerin May'i devirmeye hazırlandığı iddia edilmiÅŸti. Hareketli saatlerin yaÅŸandığı Londra'da bugün kabine toplantısı da yapılması bekleniyor.
 
BREXIT SÜRECÄ°NDE NE OLMUÅžTU?
 
Ä°ngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referanduma yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı. Referandumda 17 milyon 410 bin 742 kiÅŸi Brexit, 16 milyon 141 bin 241 kiÅŸi de AB üyesi kalınması için oy vermiÅŸti. Ä°ngiliz hükümeti 29 Mart 2017'de Lizbon AnlaÅŸması'nın üyelerin birlikten ayrılma sürecini düzenleyen 50. maddesini iÅŸleterek Brexit sürecini resmen baÅŸlatmıştı.
 
Avrupa Adalet Divanı aralık ayında aldığı kararla Ä°ngiltere'nin 50. maddenin Brexit için yürürlülüÄŸünü tek yanlı iptal edebileceÄŸine hükmetmiÅŸti. Ä°ngiliz hükümeti, AB ile vardığı ayrılık anlaÅŸmasının Parlamentoda iki kez ezici çoÄŸunlukla reddedilmesinin ardından 29 Mart'ta gerçekleÅŸmesi gereken Brexit'i erteleme talebinde bulunmuÅŸtu.
 
Geçen hafta yapılan AB Liderler Zirvesi'nde Brexit, ayrılık anlaÅŸmasının Ä°ngiliz Parlamentosunda onaylanması halinde 22 Mayıs'a, yeniden reddedilmesi halinde ise 12 Nisan'a ertelenmiÅŸti. Brexit karşıtlarının dün Londra’da gerçekleÅŸtirdiÄŸi yürüyüÅŸe de bir milyondan fazla gösterici katılmıştı.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.