Sosyal Medya

Güncel

Netanyahu’dan itiraf gibi açıklama: Devlet sırrı olduğu için söyleyemem

Alman denizaltılarının Mısır’a satılmasıyla ilgili konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu’dan itiraf gibi açıklama geldi. Netanyahu, denizaltıların satılmasıyla herhangi bir finansal bağlantıyı reddetti ve satışı onaylama nedenlerinin 'devlet sırları' olduğunu söyledi.



9 Nisan'da yapılacak seçimler öncesi Ä°ÅŸgal Devleti Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu'nun adı ÅŸimdi de denizaltı yolsuzluÄŸuna karıştı. Netanyahu, Alman denizaltılarının Mısır'a satışından pay almakla suçlanıyor.Ä°ÅŸgal Devleti BaÅŸbakanı Netanyahu, Almanya'dan denizaltı alımında yolsuzluk yapıldığı' gerekçesiyle kendisine yöneltilen suçlamalara, dün ABD'ye gitmeden cevap verdi. Netanyahu, cumartesi akÅŸamı Alman denizaltılarının Mısır'a satılmasıyla ilgili herhangi bir finansal baÄŸlantıyı reddetti ve satışı onaylama nedenlerinin "devlet sırları" olduÄŸunu söyledi. Ek olarak, Netanyahu, kararın Savunma Bakanı ve Genelkurmay BaÅŸkanı'nın müdahalesi olmadan alındığını itiraf etti.

Netanyahu, Kanal 12 haberiyle ilgili sürpriz bir röportajda, ilk üç yıl içinde, denizaltı meselesinde herhangi bir yanlış yapmayı reddetti ve Seadrift çelik fabrikasına yaptığı yatırımlarla ilgili son iddiaları ele aldı. Netanyahu, Knesset üyesi olarak hizmet verirken, çelik satışlarını kendi parası ile satın aldığını belirtti. Netanyahu, "Bu çirkin suçlamayı tamamen ortadan kaldırmak istiyorum" dedi. Netanyahu'ya göre, Steeldrift "büyük teknolojik kapasiteye sahip bir ÅŸirketti, ancak kötü yönetildi." Netanyahu'nun hesabına göre, 2007'de muhalefet lideriyken, kuzeni Nathan Milikowsky tarafından yönetilen Teksas merkezli Seadrift Coke'da hisse aldı. Seadrift daha sonra Alman sanayi grubu ThyssenKrupp'ın tedarikçisi olan çelik üretimi için gerekli malzemelerin yapımcısı olan Ohio merkezli GrafTech International tarafından satın alındı. Alman ÅŸirketi daha sonra Ä°srail ve Mısır'a denizaltı sattı. BaÅŸbakan'a göre, hisse senetlerini BaÅŸbakanlıktan bir buçuk yıl sonra Kasım 2010'da sattı. BaÅŸbakan, "Yaptığım yatırım ile denizaltılar arasında baÄŸlantı yoktur. Bu ÅŸirketteki tüm hisselerimi ilk denizaltı satılmadan bir buçuk yıl önce sattım. Önemli bir baÄŸlantı yok" dedi.

Ä°ÅŸgal devleti BaÅŸbakanı Netanyahu, Washington'a gitmeden önce verdiÄŸi röportada, denizaltıların Mısır'a satışına izin verme nedenlerini devlet sırları oldukları için açıklayamadığını belirterek, "Sebeplerim sadece güvenlik nedenleridir. Ä°srail Devleti'nin yalnızca BaÅŸbakanın ve bir avuç insanın bildiÄŸi sırları vardır. Alman deniz altının Mısır'a satılması için Ä°srail'in resmi onayına ihtiyacı yoktu, ancak Ä°srail ile Almanya arasındaki özel iliÅŸki nedeniyle Berlin bu konuda Ä°srail'e yaklaÅŸtı. BaÅŸbakan, denizaltı satışından elde ettiÄŸi iddia edilen karlarla ilgili raporların kendisine zarar verecek ÅŸekilde dağıtıldığı iddialarını ele almaya devam etti. BaÅŸbakan, bu olay, Ä°ranlıların Benny Gantz'ın telefonunu hacklediÄŸi netleÅŸtiÄŸinde ortaya çıktı” dedi. BaÅŸbakan, raporun seçmenler arasındaki duruÅŸuna zarar vermek için yayınlandığını ve böylece ana rakibi Mavi-Beyaz Koalisyonun lideri Gantz'in kazanamayacağını belirtti.

Netanyahu, kendisini denizaltı meselesinde yolsuzlukla suçlayan diÄŸer Mavi-Beyaz Koalisyon liderlerinden Kahol Lavan ve üyelerinin de peÅŸine düÅŸtü. Netanyahu'nun haklarında dava açacağı kiÅŸiler arasında Mavi-Beyaz Koalisyonun kurucu ortağı Yair Lapid, eski Savunma Bakanı Moshe Ya'alon ve eski Genelkurmay BaÅŸkanı Gabi Ashkenazi de var."
Mavi Beyaz Koalisyonun liderlerinden Kahol Lavan, Netanyahu'nun röportajından sonra ona "histerik" diyerek ÅŸunları söyledi:
“Olayların versiyonunu tekrar tekrar deÄŸiÅŸtiriyor, zor sorulardan kaçıyor ve iftira etmeye devam ediyor. Denizaltı satışında elde ettiÄŸi kârında 16 milyon ÅŸekel hakkında hiçbir yanıt alamadık. Bir sır varsa, henüz uydurmadığı için olmadığı bir sır, neden yaptı? Güvenlik kuruluÅŸunu uyarmadan Mısır'a geliÅŸmiÅŸ denizaltılarının satışına neden izin verdi?. Seçimleri kaybedeceÄŸini anlayınca baÅŸkalarını suçlama yoluna gitti. Ne yaparsa yapsın, seçimleri kaybedecektir” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.