Sosyal Medya

'Trump’ın Golan Tepeleri ile ilgili açıklamalarının sonuçlarını tanımıyoruz'

ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri'nde İsrail'in egemenliğini tanımanın vakti geldiğine dair açıklamasını değerlendiren Suriye'nin BM Temsilcisi, Şam'ın Trump'ın bu konuda yaptığı açıklamaların hiçbir hukuki sonucunu tanımadığını belirtti.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Suriye'ye ait Golan Tepeleri'nde iÅŸgalci Ä°srail'in egemenliÄŸini tanıma hazırlığına bir tepki de Suriye'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi BeÅŸar Caferi'den geldi: Yaptığı açıklamaların hiçbir hukuki sonucunu tanımıyoruz.

Sputnik'e konuÅŸan BeÅŸar Caferi, "Suriye, ABD BaÅŸkanı'nın iÅŸgal edilmiÅŸ Suriye toprağı olarak tanınan Golan Tepeleri'nin hukuki statüsü ile ilgili açıklamalarının hukuki ya da fiili hiçbir sonucunu tanımıyor. Suriye, bu açıklamaları, OrtadoÄŸu ile tüm dünyanın istikrarını ve güvenliÄŸini tehdit eden düÅŸmanca, eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ ve sorumsuz bir adım olarak deÄŸerlendiriyor. ABD'nin bu tutumu, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu'nun kararlarının kabul edilemeyecek bir ihlali oldu" dedi.

BM'nin 1981 tarih ve 497 sayılı kararında Golan Tepeleri'nin iÅŸgal edilmiÅŸ Suriye toprağı olduÄŸunun, Ä°srail'in bu topraklardaki tüm eylemlerinin hiçbir hukuki geçerliliÄŸi olmadığının belirtildiÄŸini hatırlatan Caferi, ayrıca (1967'de alınan) 242 sayılı ve (1973'te alınan) 338 sayılı kararlar uyarınca Ä°srail'in Golan Tepeleri'nden ordu birliklerinin tamamını çekmesi ve 4 Haziran 1967'de belirlenen sınırlara dönüÅŸ yapması gerektiÄŸini vurguladı.

"ABD bu kararın kabulü için oy kullanmıştı, fakat o zaman ABD BaÅŸkanı Twitter'den siyasi açıklamalar yapmıyordu" diye iÄŸneleyen Caferi, BM Genel Kurulu'nun 1946'dan bu yana New York'ta bulunduÄŸu için uluslararası hukuka uyma sorumluluÄŸunun, BM'ye üye olan diÄŸer herhangi bir ülkeden çok ABD'ye ait olduÄŸunun altını çizdi.

'Amerikan yönetiminin bu tür açıklamalarla kendi vatandaÅŸlarının dikkatini iç krizlerden uzaklaÅŸtırmaya çalıştığı' deÄŸerlendirmesini yapan Caferi, Trump yönetiminin ABD'deki Ä°srail baskı gruplarının desteÄŸini almaya ve baÅŸkanlık seçimlerine hazırlanmaya çalıştığını' kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.