Sosyal Medya

Güncel

Cemal Kaşıkçı cinayetinin 'baş sorumlusu' mahkemeye hiç gitmedi

Suudi Arabistan'da muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 11 şüphelinin yargılandığı davada, cinayetin baş sorumlusu olarak görülen Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın eski danışmanı Suud el Kahtani'nin bulunmadığı bildirildi.



Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸunda katledilen Cemal Kaşıkçı için Suudi Arabistan BaÅŸsavcısı, olayla ilgili 'cinayet emrini vermek ve suçu icra etmek' suçlamasıyla 5'i idam olmak üzere 11 kiÅŸi hakkında dava açmıştı.

KAHTANÄ° GÖREVDEN ALINMIÅžTI

Önceden planlandığı ortaya çıkan hadisenin ardından Muhammed bin Selman'ın danışmanı Suud el Kahtani, cinayetteki rolü nedeniyle görevden alınmıştı. Ardından ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım uygulanan kiÅŸiler listesine eklenmiÅŸti.

KAHTANÄ° HÄ°ÇBÄ°R DURUÅžMAYA KATILMADI

Ancak konuyu yakından takip eden kaynaklara dayandırılan bazı haberlere göre Kahtani'nin ocak ayından bu yana süren duruÅŸmaların hiçbirine katılmadığını dile getirdi.

SKYPE ÜZERÄ°NDEN EMÄ°RLER VERDÄ°

Ä°ki bölgesel istihbarat servisinin Reuters'a verdiÄŸi bilgilere göre, gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve parçalara ayrılması olayını doÄŸrudan yöneten kiÅŸi bizzat Kahtani'ydi. Ä°stanbul'da olayı icra eden ekibe Skype üzerinden bizzat emirler verdi.

KAÇIRMAK Ä°STEDÄ°LER SONRA ÖLDÜRMEYE KARAR VERDÄ°LER

Suudi Savcı, kasım ayında yaptığı açıklamada, Kahtani'nin, Kaşıkçı'nın ülkeye götürülmesi (kaçırılması) emrini veren istihbarat ÅŸef yardımcısı Ahmed El Asiri ile koordine halinde olduÄŸunu da dile getirmiÅŸti. Savcı açıklamasının devamında, Kaşıkçı'nın ülkesine dönmeyi reddettiÄŸi için ekibin başındaki kiÅŸinin kendisini öldürmeye karar verdiÄŸini söylemiÅŸti. Ayrıca açıklamada, Kahtani'nin Ä°stanbul'a giden ekiple seyahat öncesi bir araya geldiÄŸini de kaydetmiÅŸti.

"VERÄ°LEN EMRÄ° UYGULADIK"

Kaşıkçı cinayetinin önemli isimlerinden olan General Asiri'nin yargılandığı ifade edildi. Ayrıca ekipte bulunan adli tıp uzmanı ve idamla yargılanan diÄŸer kiÅŸilerin 'Sarayın koruması' altında olmadığı belirtiliyor. Ancak mahkemedeki duruÅŸmalardan sızan bilgilere göre Asiri ve diÄŸer ÅŸüphelilerin, aslında Kaşıkçı'yı öldürme niyetinde olmadıklarını, sadece kendilerine verilen emri uyguladıklarını söyledikleri belirtiliyor. Konuyla ilgili ne Suudi Savcılığı, ne de avukatlar açıklama yaptı.

Bu arada Suud el Kahtani'nin perde arkasında görevine devam ettiÄŸi, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın yakın çevresinde etkin ÅŸekilde nüfuz sahibi olmayı ve danışmanlık yapmayı sürdürdüÄŸü dile getiriliyor.

KAHTANÄ°'NÄ°N SEYAHAT YASAÄžI VAR

Suudi yetkililer ise söz konusu iddiaları yalanlayarak, Kahtani'nin soruÅŸturmasının devam ettiÄŸini ve seyahat yasağının bulunduÄŸunu dile getiriyor.

DURUÅžMALAR TAKÄ°P EDÄ°LEMÄ°YOR

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yürütülen duruÅŸmalara eriÅŸim yasak. Sadece ABD, Türkiye, Fransa, Rusya, Ä°ngiltere ve Çinli diplomatların takibine izin veriliyor.

Ancak Suudi kaynakların diplomatlara duruÅŸmadan çok kısa süre önce bilgi vermesi ve diplomatların mahkemeye tercüman getirmesine izin vermemesi, Batılı ülkelerce sert biçimde eleÅŸtiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.