Sosyal Medya

Güncel

İsrail ve Yunanistan, Türkiye’yi izlemek için Girit Adası'nda radar kurmuş!

Yunanistan’ın, İsrail ile birlikte Girit Adası'nda radar kurduğu ortaya çıktı. Radarın Türkiye ve İsrail'in can düşmanı Hizbullah'ı izlemede kullanılacağı ileri sürüldü.



srail Haaretz gazetesi; Ä°srail ve Yunanistan'ın, DoÄŸu Akdeniz'deki nakliye trafiÄŸini izlemek için Girit Adası'nda bir radar istasyonu kurdukların yazdı. Gazete, kurulan radarın Ä°srail'in ve Yunanistan'ın yanı sıra Kıbrıs'ın da güvenlik çıkarlarına hizmet ettiÄŸini öne sürdü.
Ä°srail gazetesi Haaretz, radarın uzun mesafedeki trafiÄŸi tespit etme ve izleme yeteniÄŸine sahip olduÄŸunu belirterek; iki ülkenin de, radar tarafından izlenen verilere ücretsiz eriÅŸim hakkına sahip olacağını yazdı.  

‘TÜRKÄ°YE VE HÄ°ZBULLAH Ä°ZLENECEK'

Gazetenin haberine göre; Girit'teki radar istasyonu, hem DoÄŸu Akdeniz'de, hem de Akdeniz'deki uluslararası sularda Lübnan Hizbullah'ın deniz yoluyla gerçekleÅŸtirebileceÄŸi muhtemel saldırısını izlemek ve engellemek amacını taşıyor.
Radarın, Kıbrıs Adası açıklarındaki gaz platformların korunması, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan ile Ä°srail'in güvenlik çıkarlarının korunmasında fayda saÄŸlayacağı bildirilirken; Suriye, Lübnan ve Türkiye hakkında da bilgi toplamada yardımcı olacağı öne sürüldü.

KUDÜS'TE Ä°LGÄ°NÇ TOPLANTI

Ortak radar aÄŸlarının Girit'te konuÅŸlandırılmasıyla ilgili Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu'nun bu hafta Kudüs'te, Yunan mevkidaşı Alexis Çipras, Kıbrıs Rum Kesimi BaÅŸkanı Nicos Anastasiedas ve ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo ile buluÅŸması planlanıyor.
Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, liderlerin Ä°srail'den Avrupa'ya bir gaz boru hattı kurulmasını tartışacaklarını söylemiÅŸti.

YUNANÄ°STAN Ä°LE Ä°SRAÄ°L
ARASINDAKÄ° Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER

Sosyalist Çipras liderliÄŸindeki Yunanistan'ın Ä°srail ile iliÅŸkileri gün geçtikçe geliÅŸmeye devam ediyor. Yunanistan kamuoyunun Ä°srail rejimine bakışı yakın zamana kadar soÄŸuk ve düÅŸmancaydı. Filistin sorununun kaynağı olarak Ä°srail görülürdü. ÖrneÄŸin 2010 yılında gerçekleÅŸen Mavi Marmara katliamı ile ilgili olarak gazeteler Ä°srail'i kınayan manÅŸetler atmıştı. Ayrıca Ä°srail-Türkiye iliÅŸkilerinin iyi sayılabilecek bir seviyede gitmesi Yunanistan'ı Ä°srail'den uzaklaÅŸtıran bir etken olageldi.

Ancak 2010 yılında Yunan medyası geleneksel politikadan uzaklaÅŸmaya karar verdi. DiÄŸer yandan Türkiye ile iliÅŸkileri bozulan Ä°srail rejimi de DoÄŸu Akdeniz'de kendisine yeni bir partner arıyordu. Ayrıca dönemin Yunanistan BaÅŸbakanı George Papandreou da ülkesini içinde bulunduÄŸu devasa ekonomik problemlerden kurtaracak bir ele muhtaçtı. Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu 2010 yılının AÄŸustos ayında Atina'yı ziyaret etti. Bu arada o dönem çıkan gazetelerde “flörtten evliliÄŸe”, “yeni eksen” ve “yakın iÅŸbirliÄŸi” gibi baÅŸlıklar kullanılmıştı. Yunan basını Ä°srail rejiminin ne kadar önemli bir dost olduÄŸunu fark etmiÅŸti.

Öte yandan ekonomik iliÅŸkiler de geliÅŸme gösteriyordu. 2012 yılında Yunanistan'ı 207 bin 711 Ä°srailli turist ziyaret etmiÅŸken bu sayı 2017 yılında 530 bin 712 olarak gerçekleÅŸti. Yahudiler açısından tarihi bir kent olan Selanik en çok ziyaret edilen yerler arasında oldu. Ä°srail ayrıca fırsat buldukça Yunan yatırımcıları iÅŸgal altındaki topraklara çekmeye çalıştı.
Siyasi tarafta ise Yunanistan'daki Ä°srail karşıtı parti ve politikacılar itibar kaybetmeyi sürdürdü. Bir yandan da basındaki Ä°srail karşıtı dil yumuÅŸadı, Filistin taraftarlığı yerini sahte bir objektifliÄŸe bıraktı. 2014 yılında Gazze'ye düzenlenen Koruyucu Kenar Operasyonu gazetelerin iç sayfalarında kendine yer bulabildi. 2015 yılında seçimle baÅŸbakan olan Aleksis Çipras ise geçmiÅŸinde Filistin taraftarlığı bulunmasına raÄŸmen yeni akıma uygun davrandı ve iÅŸgal rejimi ile iliÅŸkileri geliÅŸtirmeyi sürdürdü.

Arap baharının sonrasındaki dönemde Yunan gazetecilerin çoÄŸu artık Ä°srail rejimini bölgede istikrar unsuru olarak yansıtmaya baÅŸladı. DiÄŸer gazeteciler ise yeni düÅŸmanlar bulma peÅŸine düÅŸtü. Bazıları ülkede yaÅŸanan ekonomik ve diÄŸer krizlerden Almanya'yı sorumlu tuttu. Kimisi de IŞİD'in Avrupa'daki eylemlerinden dolayı Ä°slamafobi propagandası yapmaya baÅŸladı. Son olarak 2014 yılında Yunan meclisinde Holokost'un inkar edilmesini suç kabul eden ırkçılık karşıtı bir yasa kabul edildi. Yunanistan'da ÅŸimdiye kadar Yahudi karşıtı hiçbir eylem gerçekleÅŸmemiÅŸ olmasına raÄŸmen bazı politikacılar geçmiÅŸteki antisemitist tavırlardan ötürü özür dilediler. Bazıları da Yahudi karşıtlığıyla mücadele sözü verdi.

DOÄžU AKDENÄ°Z'DEN ÇIKARILACAK
DOÄžALGAZ, YUNAN-Ä°SRAÄ°L
Ä°ÅžBÄ°RLİĞİNÄ° GÜÇLENDÄ°RDÄ°

Öte yandan önceki yıl LefkoÅŸa'da bir araya gelen Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ve Kıbrıs CumhurbaÅŸakanı Nikos Anastasiadis, DoÄŸu Akdeniz'den çıkarılacak doÄŸalgaz ve petrolün Avrupa ülkelerine sevkini öngören boru hattı projesi için iÅŸbirliÄŸi yapmayı kararlaÅŸtırdı.
Proje kapsamında Ä°srail ve Kıbrıs'ın deniz bölgelerinden çıkarılacak doÄŸalgaz, deniz altında döÅŸenecek EastMed adı verilen bir boru hattı ile Kıbrıs'tan önce Yunanistan'ın Girit adasına, oradan da Yunanistan'ın Mora Yarımadası'na, daha sonra da Ä°talya'ya aktarılacak.

Liderler dev projenin ön çalışmaları için 34 buçuk milyon euro ayrıldığı ve Avrupa BirliÄŸi'nin de projeye katkı saÄŸlayacağını açıkladı.
Üç lider yine deniz altından Ä°srail, Kıbrıs, Girit ve Mora Yarımadası'na uzanacak üstün teknoloji ürünü bir elektrik hattının inÅŸa edilmesinde de anlaÅŸtı.
Bu hat ile üç ülke arasında uydu ve hızlı internet eriÅŸimi de saÄŸlanacağı belirtildi.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, doÄŸalgaz ve elektrik akımının 3 ülkeye de büyük avantajlar saÄŸlayacağını söyledi.
Yunanistan BaÅŸbakan Aleksis Çipras da bu avantajın bölgedeki diÄŸer komÅŸu ülkelerle de iÅŸbirliÄŸi yapma olanakları saÄŸlayabileceÄŸinden söz etti.
Diplomatik kaynaklar, üç ülke arasında döÅŸenecek boru hattının, en kolay ve en ucuz yolunun Kıbrıs ile Türkiye arasında döÅŸenmesi olduÄŸunu ancak böylesi bir projenin Kıbrıs Sorunu çözülmeden hayata geçirilemeyeceÄŸine dikkat çekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.