Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN: 12 Mart Muhtırası verildi

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; İngiltere ve Fransa’nın Kırım savaşına girmesi, İstiklal Marşının kabulü, Almanların Viyana’yı işgali, Truman Doktirinin ilanı, 12 Mart Muhtırası var



GÜNÜN OLAYI

Askerler 12 Mart Muhtırasını Verdiler (1971)

Türk Silahlı Kuvvetleri CumhurbaÅŸkanı, TBMM ve Senato’ya 12 Mart 1971’de muhtıra verdiler. Verilen muhtırada ‘’Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyetini korumak ve kollamak görevini yerine getirerek, doÄŸrudan idareyi üzerine almaya kararlıdır’’ deniliyordu. Bunun üzerine BaÅŸbakan Süleyman Demirel hükümeti istifasını sundu.


GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Ä°ngiltere Ve Fransa’nın Osmanlı Devleti’nin Yanında SavaÅŸa Girme Kararı (1854)

Osmanlı Donanmasının Sinop’ta Ruslar tarafından yakılması üzerine 12 Mart 1854’te Osmanlı Hükümeti’yle bir askeri ittifak antlaÅŸması imzalayan Ä°ngiltere ve Fransa, Osmanlı Devleti’nin yanında savaÅŸa katılma kararı aldılar. Bu karada Avrupa’da oluÅŸan kamuoyunun etkisi büyüktür.

TBMM Temsilcisi Bekir Sami Bey İtalya İle Antlaşma İmzaladı (1921)

Londra Konferansının son günlerinde yapılan ikili görüÅŸmelerde TBMM temsilcisi Bekir Sami Bey Ä°tilaf Devletleri ülkeleri ile çeÅŸitli konularda ayrı ayrı antlaÅŸmalar imza etti. Bunlardan bir tanesi de 12 Mart 1921’de Ä°talya ile Londra Konferansının son gününde yapılan antlaÅŸmadır. Buna göre Ä°talyanlar Ä°zmir ve Trakya’nın geri verilmesine çalışacak karşılığında özellikle Akdeniz bölgesinden bir çok ekonomik imtiyaz elde edecekti. Bu antlaÅŸma da diÄŸerleri gibi TBMM tarafından eÅŸitlik ilkesine aykırı bulunarak kabul edilmedi. Hatta Bekir Sami Bey Dış Ä°ÅŸleri Bakanlığını bırakmak zorunda kaldı.

Ä°stiklal Marşı TBMM’de Kabul Edildi (1921)

TBMM tarafından açılan Milli MarÅŸ yarışmasında Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olduÄŸu Ä°stiklal Marşı 12 Mart 1921’de TBMM’de Milli MarÅŸ olarak kabul edildi.

Gandhi Tuz YürüyüÅŸünü BaÅŸlattı (1930)

Gandhi Ä°ngilizlere karşı en en etkili eylemlerinden birisi olan Tuz vergisini protesto etmek amacıyla 12 Mart 1930 ünlü 400 kilometrelik ‘’tuz yürüyüÅŸünü’’ baÅŸlattı.

SSCB Japonya’nın Asya Ä°çlerine Sokulmasını Engellemek Ä°stiyordu (1936)

Mançurya’yı iÅŸgal eden Japonya gözünü Asya’nın içlerine dikmiÅŸti. Japonya’nın Ä°ç MoÄŸolistan ile ilgilenmesi SSCB’yi harekete geçirdi. SSCB ile Dış MoÄŸolistan Halk Cumhuriyeti arasında 12 Mart 1936’da bir ittifak antlaÅŸması imzaladı.

Nazi Almanya’sı Avusturya’nın BaÅŸkenti Viyana’yı Ä°ÅŸgal Etti (1938)

Avusturya Almanların bütün isteklerine boyun eÄŸmesine raÄŸmen bunu yeterli görmediler. Alman orduları Avusturya sınırını geçerek 12 Mart 1938’de baÅŸkent Viyana’yı iÅŸgal ettiler. Arkasından Avusturya Almanya’nın bir eyaleti olarak ilan edildi.

Truman Doktrini Ä°lan Edildi (1947)

SSCB’nin yayılmacı politikası Yunanistan’ı iyiden iyiye rahatsız ettiÄŸi bir dönemde ABD Truman Doktrini’ni 12 Mart 1947 hayata geçirme kararı aldı. Truman Doktrini’nin amacı SSCB yayılmacılığının hedefindeki ülkelerinin güçlendirilmesi esasına dayanıyordu. Bu kapsamda ilk olarak Yunanistan’a 300 milyon dolar, Türkiye’ye ise 100 milyon dolarlık askeri yardım yapılması karar altına alındı.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

 1918. Erzurum düÅŸman iÅŸgalinden kurtuldu.

1921. Londra Konferansı sona erdi. İtilaf Devletleri barış teklif etti.

1925. Çinli lider Sun Yat Sen öldü, yerine General Çan Kay Åžek getirildi.

 1933. Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nce eski sözcüklere Türkçe karşılık bulmak için Dil Anketi baÅŸlatıldı.

 1935. Tarihçi Yusuf Akçura öldü.

1985. Türkiye’nin Ottawa BüyükelçiliÄŸi’ne Ermeni teröristler saldırı düzenledi. Kanadalı polisi öldüren teröristler, elçilikte 11 kiÅŸiyi rehin aldı. Büyükelçi CoÅŸkun Kırca, canını pencereden atlayarak kurtarabildi.

 1985. Sovyetler BirliÄŸi ile ABD arasında, Cenevre’de Stratejik Nükleer Kuvvetler, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler, Uzay ve Savunma sistemleri ile Ä°lgili Yeni Silahların Kontrolü GörüÅŸmeleri baÅŸladı.

1995. Bir taksiyi gasp eden teröristler, Gazi Mahallesi’nde Aleviler’e ait olduÄŸu bildirilen 3 kahvehaneyi gece otomatik silahlarla taradı. 1 kiÅŸi öldü. 20 kiÅŸi yaralandı. 14 Mart’ta GaziosmanpaÅŸa’da meydana gelen olaylarda 96 iÅŸyeri tahrip edildi, 13 araç yakıldı.

 1998. Komedi oyuncusu Ali Sururi, Ä°zmir’de öldü.

 1999. Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan, NATO’ya katıldı.

 2000. Papa II. John Paul, Kilise’nin geçmiÅŸte Yahudiler’e, muhaliflere, kadınlara ve yerlilere karşı iÅŸlediÄŸi günahlardan ötürü af diledi

2003 . Sırbistan baÅŸbakanı Zoran Dindiç, Belgrad'da öldürüldü

DünyaBülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.