Sosyal Medya

Güncel

Demokrat senatörlerden ABD istihbaratına Cemal Kaşıkçı baskısı

ABD'de bir grup Demokrat senatör, Kongreye ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Coats'ın Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin rapor hazırlamasını öngören bir yasa tasarısı sundu.



ABD'de bir grup Demokrat senatör, Kongreye ABD Ulusal Ä°stihbarat Direktörü Dan Coats'ın Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili rapor hazırlamasını öngören bir yasa tasarısı sundu.

ABD'de siyasilerin, Amerikan istihbarat servislerine Kaşıkçı cinayetinin detaylarının açıklanması için baskısı devam ederken, Demokrat senatörlerden yeni bir adım geldi.

Kongreye sunulan yasa tasarısında, Ulusal Ä°stihbarat Direktörü Coats'ın Kaşıkçı cinayetine iliÅŸkin, "cinayeti düzenleyenlerin, bu cinayete karışanların, cinayet emrini verenlerin belirlenmesini" de içeren bir rapor sunması istendi.

Yasa tasarısının kanunlaÅŸması halinde, Coats 30 gün içinde söz konusu raporu hazırlayarak Kongreye sunmak zorunda kalacak.

Tasarıyı, Oregon Senatörü Ron Wyden, New Mexico Senatörü Martin Heinrich, Rhode Island Senatörü Jack Reed ve California Senatörü Kamala Harris imzaladı.

"BU TASARI, KAÅžIKÇI HAKKINDAKÄ° GERÇEKLERÄ° SAKLAMASININ TRUMP YÖNETÄ°MÄ°NÄ°N YANINA KAR KALMAYACAÄžI ANLAMINA GELÄ°YOR"

Wyden, konuya iliÅŸkin yaptığı açıklamada, "Bu tasarı, Cemal Kaşıkçı hakkındaki gerçekleri saklamasının, BaÅŸkan Donald Trump yönetiminin yanına kar kalmayacağı anlamına geliyor. Suudi Arabistan hükümeti, bir Washington Post yazarını yüzsüzce öldürdü ve bu yönetim (Trump), Amerikan halkına bu cinayetin emrini kimin verdiÄŸini söylemeyi reddediyor." ifadesini kullandı.

KAÅžIKÇI'NIN CESEDÄ° BULUNAMADI

Suudi gazeteci Kaşıkçı, evlilik iÅŸlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiÄŸi Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸunda öldürülmüÅŸtü.

Orta DoÄŸu'nun en etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸunda öldürülmesi ve sonrasında yaÅŸananlar, Türkiye ve dünya kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.

Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı'nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüÄŸüyle ilgili bilgiler ortaya çıktı ancak cesedinin nerede olduÄŸu konusu hala netlik kazanmadı.

CÄ°NAYETTE SUUDÄ° ARABÄ°STAN Ä°ZLERÄ°

Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Merkezi Ä°stihbarat TeÅŸkilatının (CIA), Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'ın verdiÄŸi sonucuna ulaÅŸtığını yazmıştı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Yargısız ve Keyfi Ä°nfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Kaşıkçı cinayetine yönelik uluslararası soruÅŸturma kapsamında 28 Ocak-3 Åžubat'ta Türkiye'ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyarete iliÅŸkin yaptığı açıklamada "Türkiye'deki görevim sırasında toplanan deliller, Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan devleti yetkilileri tarafından acımasızca ve önceden tasarlanmış cinayete kurban gittiÄŸini gösteriyor." ifadesini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.