Sosyal Medya

Güncel

Kazakistan'da hükümet istifa etti

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ekonominin birçok alanında olumlu değişimlerin elde edilememesi nedeniyle talep etmesi üzerine, hükümet istifa etti.



CumhurbaÅŸkanı Nazarbayev'in ekonominin birçok alanında olumlu deÄŸiÅŸimlerin elde edilememesi nedeniyle hükümetin istifasını istemesinin ardından, Bakıtcan Sagintayev'in baÅŸkanlığındaki hükümet istifasını sundu.

Nazarbayev, yaptığı açıklamada, bugün ülkesi için önemli bir karar aldığını belirterek, sosyal ve ekonomik durumun önceki yıllarda istikrar gösterdiÄŸini ancak bunun halihazırda yetersiz olduÄŸunu kaydetti.

ÖnerdiÄŸi "Üçüncü Modernizasyon" ve "100 Adım" programlarının yapısal reformların hızlandırılmasına yönelik olduÄŸunu aktaran Nazarbayev, "BeÅŸ kurumsal reformun tam olarak uygulanması orta ve küçük iÅŸletmelerin payında önemli bir artışa ve devlet sektörünün ekonomideki payında bir düÅŸüÅŸe, bankaların 'temizlenmesine', mahkemelere ve kolluk sistemine güvenin artmasına yol açacaktı." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Nazarbayev, çok sayıda kanunun kabul edilmesine, hükümet kararlarının alınmasına raÄŸmen ekonominin birçok alanında olumlu deÄŸiÅŸimlerin elde edilemediÄŸini vurgulayarak, "Gayri safi yurt içi hasılasında büyüme, hammadde kaynakları sayesinde elde ediliyor." ifadelerini kullandı.

Hükümetin Ulusal Banka ile kaliteli ekonomik büyüme için gerçek teÅŸvik ve araçları tam olarak yaratamadığını söyleyen Nazarbayev, birçok önemli alanda somut sonucun olmadığını, özellikle köylerde verimli iÅŸ yerlerinin yeterince oluÅŸturulamadığını, küçük ve orta iÅŸletmelerin büyümenin sürücüsü haline gelmediÄŸini kaydetti.

Nazarbayev, halkın geliri ve yaÅŸam kalitesinin her hükümet üyesi ve valinin temel önceliÄŸi olmasına iliÅŸkin defalarca talimat verdiÄŸinin altını çizerek, ÅŸunları söyledi:

"Ä°ki yıl önce anayasal reform yaptık. Hükümet, valilerle birlikte sosyal ve ekonomik konuları çözmek için gerekli tüm yetki ve bağımsızlığı aldı. Sanayi, sosyal, altyapı geliÅŸtirme, saÄŸlık ve eÄŸitim dahil tüm gerekli devlet programları kabul edildi. Onların uygulanması için gerekli kaynaklar tahsis edildi. Ancak sistematik çalışma yapılamadı. Halkın gerçek geliri artmıyor. Ailelerin bütçesindeki gıda harcamaları artıyor."

Hükümet üyeleri, bakanlar ve valilerin halkın sorunlarını dinlemediÄŸine, yapılan iÅŸleri açıklayamadıklarına dikkati çeken Nazarbayev, "Bu ÅŸartlarda CumhurbaÅŸkanı ve Anayasa garantörü olarak, halkın çıkarlarını dikkate alarak hükümetin istifa etmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyorum." dedi.

Nazarbayev, yeni hükümetin halkın yaÅŸam seviyesinin artırılması, ekonominin teÅŸvik edilmesi, stratejik hedeflerin uygulanmasıyla ilgili etkin adımları geliÅŸtirmesi gerektiÄŸini ifade etti.

Nazarbayev'in açıklamasının ardından cumhurbaÅŸkanlığı sitesinde yayımlanan "CumhurbaÅŸkanı Kararı"nda, hükümetin istifasının kabul edildiÄŸi, BaÅŸbakan Yardımcısı Askar Mamin'in geçici baÅŸbakan atandığı ve yeni hükümet kuruluncaya kadar kabine üyelerinin geçici olarak görevlerine devam edecekleri belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.