Sosyal Medya

Güncel

İranlı diplomat: İran'ın stratejisi İsrail'le savaş değil

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, İran'ın İsrail'le savaş gibi bir stratejisi olmadığını, asıl amacın Filistin topraklarında referandum düzenlenmesi olduğunu söyledi.



Ä°ran'ın Åžebistan Haber Ajansı'na dış politikaya iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan FelahetpiÅŸe, Ä°srail'le aralarında son zamanlarda tırmanan gerginliÄŸe raÄŸmen Tahran'ın Tel Aviv'e yönelik savaÅŸ stratejisi izlemediÄŸini ifade etti.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in pazar günü 55. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuÅŸmada, "Ä°srail'le savaÅŸ riski çok yüksek" ÅŸeklindeki ifadelerine iÅŸaret eden FelahetpiÅŸe, "Sayın Zarif konuÅŸmasında önemli konulardan söz etti ancak Ä°srail'le savaÅŸ meselesine deÄŸinmemesi gerekiyordu, çünkü ne bizim stratejimizde Ä°srail'le savaÅŸ var ne de Ä°srail'in stratejisinde Ä°ran'la savaÅŸ" dedi.

FelahetpiÅŸe, Ä°srail'in 2006'da Lübnan'da ve 2008 sonunda Filistin'de Ä°ran'ın müttefiklerine karşı baÅŸlattığı savaÅŸlarda yenilgiye uÄŸradığını, bu yüzden Ä°ran'la savaÅŸmayı düÅŸünmeyeceÄŸini savundu.

İRAN'IN REFERANDUM İSTEĞİ

Tahran'ın iÅŸgal altındaki Filistin topraklarındaki halkın haklarını korumak için referandum düzenlenmesini istediÄŸini belirten FelahetpiÅŸe, "Ä°ran'ın stratejisi Ä°srail'le savaÅŸ deÄŸil iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında referandum düzenlenmesidir" diye konuÅŸtu.

Rusya'nın Ä°ran güçlerini Suriye'den çıkarmak istediÄŸi yönündeki iddialara da deÄŸinen FelahetpiÅŸe, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Rusya gibi aktörlerin, Ä°dlib'de rol sahibi olmasını engellemek amacıyla Ä°ran'ı bu ülkeden çıkarma peÅŸinde olduÄŸuna iliÅŸkin söylentilerin aksine Ä°ran'ın kendisi saldırılarda yer almamak için Ä°dlib'deki geliÅŸmelere katılmak istemedi."

CEVAD ZARÄ°F NE DEMÄ°ÅžTÄ°?

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen güvenlik konferansında ABD BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence tarafından ülkesine karşı yapılan antisemitizm suçlamalarını kabul etmediklerini belirterek "Kendi geleceÄŸimizi belirleme hakkımızı kullandığımız için ABD bizi asla affetmedi" dedi. Zarif " Ä°srail'le savaÅŸ riski çok yüksek" ifadelerini kullandı.

VARÅžOVA'DAKÄ° ORTADOÄžU ZÄ°RVESÄ°

Öte yandan VarÅŸova'da 13-14 Åžubat'ta düzenlenen "Orta DoÄŸu'da Barış ve GüvenliÄŸin GeleceÄŸini Desteklemek" baÅŸlıklı konferansta 30'u dışiÅŸleri bakanı düzeyinde olmak üzere 60 ülkeden katılımcı yer aldı. Ä°ran, Filistin ve Rusya'nın katılmadığı konferansa Fransa ve Almanya ise sadece diplomat gönderdi.

ABD'de 2012'ye kadar terör örgütleri listesinde olan ve Ä°ran rejimine muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü de konferansta yer aldı.

KONFERANSA "Ä°SRAÄ°L Ä°LE NORMALLEÅžME" ELEÅžTÄ°RÄ°SÄ°

Arap ülkelerinin tutumu çokça eleÅŸtirildi. Sebebi ise Arap liderlerin Ä°ran'la mücadeleye Filistin-Ä°srail meselesinin çözümünden daha çok önem vermeleriydi.

Ä°ran'dan konferans öncesinde, sırasında ve sonrasında çeÅŸitli düzeylerde yapılan açıklamalarda konferansın kınandığı, reddedildiÄŸi ve boyun eÄŸilmeyeceÄŸi dile getirildi.

Tahran yönetimi, konferansı ABD öncülüÄŸünde kendisine karşı kurulan koalisyonun çekirdeÄŸi olarak nitelendirerek, Ä°srail'le normalleÅŸme dosyasıyla baÄŸlantılı olan "Arap NATO'su" fikrine iÅŸaret etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.