Sosyal Medya

Güncel

Bakan Akar'dan Suriye açıklaması

Milli Savunma Bakanı Akar, 'Suriye'de bizim için asıl mesele sınırımızın ve halkımızın güvenliğidir. Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine saygı duyuyoruz.' ifadelerini kullandı.



Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Almanya'da devam eden 55. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nın son gününde, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Lübnan Savunma Bakanı Elias Bou Saab, Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve Rusya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ile Suriye konulu panele katıldı.

Burada konuÅŸan Bakan Akar, YPG'nin Türkiye'ye karşı tacizde bulunduÄŸunu belirterek, Türkiye'nin amaçlarından birinin de terör örgütü YPG dahil, bölgenin teröristlerden temizlenmesi olduÄŸunu söyledi.

Türkiye ile ABD arasında bir görev gücü oluÅŸturulduÄŸunu hatırlatan Akar, Suriyelilerin ülkelerine dönmesi için uygun ortamı oluÅŸturacaklarını vurguladı.

Akar, "Bizim için asıl mesele sınırımızın ve halkımızın güvenliÄŸidir. Suriye'nin toprak bütünlüÄŸüne ve politik birliÄŸine saygı duyuyoruz. Asıl mesele, güvenliktir. YPG veya DEAÅž olsun teröristlerden kurtulmaktır." dedi.

Fırat'ın doÄŸusundaki 440 kilometre uzunluÄŸundaki güvenli bölgenin, YPG teröristlerinden arındırılarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kontrol edilmesi gerektiÄŸinin altını çizen Akar, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in "Suriye'de 500 bin kiÅŸinin öldürüldüÄŸü" yönündeki açıklamasını, "Bizim rakamlarımıza göre, 1 milyon insan rejim ve teröristler tarafından öldürüldü." ÅŸeklinde düzeltti.

Suriye'de seçimlerin yapılarak yasal hükümetin kurulmasını arzuladıklarını vurgulayan Akar, bölgede bir daha insani kriz yaÅŸanmaması için yoÄŸun çaba harcadıklarını kaydetti.

YPG ve PKK arasında hiçbir fark olmadığını hatırlatan Akar, "Türkiye'nin terör örgütlerine karşı mücadelesi Kürtlerle iliÅŸkisiyle karıştırılıyor. Bizim Kürtlerle hiçbir problemiz yok bu açık." ifadelerini kullandı.

Bakan Akar, 1998'de Türkiye ile Suriye arasında imzalanan Adana Protokolü'nün teröristlerle mücadele imkanı saÄŸladığını hatırlatarak, "Suriye'de teröristlerle savaÅŸmak çok kritik. Ancak Suriye'deki mevcut durum nedeniyle Åžam, teröristlerle mücadele edemiyor. Ä°ÅŸte bu nedenle oradayız, terörle mücadele ediyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Akar, Türkiye sayesinde ÅŸu anda 300 binden fazla mültecinin Suriye'ye döndüÄŸü bilgisini paylaÅŸtı.

"BU ANÄ°, HIZLI BÄ°R GERÄ° ÇEKÄ°LME DEĞİL"

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey de "ABD, Suriye hükümetinin ülkenin kuzeyini tekrar kontrol etmesini istemiyor." dedi.

Jeffrey, Washington'un Suriye'nin kuzeydoÄŸu hedeflerinin, Amerikan kuvvetlerinin geri çekilmesine raÄŸmen deÄŸiÅŸmediÄŸini belirterek, ABD'nin, Suriye'den çekilmesi konusunda müttefikleriyle yakın temas içinde olduÄŸunu söyledi.

Jeffrey, "Müttefiklere sürekli bunu anlattık, bu ani, hızlı bir geri çekilme deÄŸil, adım adım çekilme olacak." ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.