Sosyal Medya

Kürsü

Almanya’da NSU terör örgütü ve Neo-nazileri kim koruyor?

Beş yıl süren NSU davası, 2018 yılı temmuz ayında sonuçlandı. Mahkemenin NSU terör örgütünün Alman devleti içerisindeki bağlantılarına hiç dokunmayan kararı kimseyi tatmin etmedi.



yıllık gizlilik kararı alındı, bazı belgeler yok edildi.
 
Dava süresince yaÅŸanan gariplikler ve davanın bu kadar uzun sürmesinin esas amacının devlet içerisindeki aşırı saÄŸcı yapıları korumak olduÄŸu açık.
 
438 duruşmanın yapıldığı, 600 tanığın dinlenildiği davanın Almanya'ya maliyeti 55 milyon avro oldu.
 
Buna raÄŸmen davanın yürütülüÅŸ biçimi ve çıkan kararın Almanya'ya ürettiÄŸi siyasi ve toplumsal maliyetin yanında bu ekonomik maliyet devede kulak kalır.
 
Zira bu kararla Almanya özellikle ordu, polis ve istihbarat baÅŸta olmak üzere devlet içerisinde yapılanmış neo-Nazi grupların ve terör örgütlerinin üzerine ciddi bir biçimde gitmek gibi bir niyetinin olmadığını dünyaya ilan etmiÅŸ oldu.
 
Anlaşılan o ki Alman derin devleti bu kurumsal ırkçılığı ve neo-Nazi grupları Almanya'nın Alman kimliÄŸinin bir garantisi olarak görüyor.
 
Buna raÄŸmen Almanya gün geçtikçe daha fazla bir ÅŸekilde çok kültürlü bir toplum haline geliyor.
 
Almanya'da devlet kurumlarının içerisine sinmiÅŸ olan kurumsal ırkçılığın sürdürülmesinin ve neo-Nazi grupların koruyup kollanılmasının Almanya'ya ilerde nasıl maliyetler üreteceÄŸini hep birlikte izleyip göreceÄŸiz.
 
Zira daha ÅŸimdiden göçmenlerin Almanya'daki hukuk düzeni ve siyasete olan güvenlerinin ciddi bir biçimde sarsıldığını görebiliyoruz.
 
ÖrneÄŸin NSU Davasının müdahil avukatlarından Seda BaÅŸyıldız kendisine gönderilen NSU 2.0 imzalı ölüm tehditlerinden sonra yaptığı açıklamada "Öfkeliyim. Bu dava bana asla bu topluma ait kabul edilmeyeceÄŸimi gösterdi. Hukuk devletine inancım derinden sarsıldı" diyerek bu duruma iÅŸaret ediyor.
 
Sadece Avukat BaÅŸyıldız da deÄŸil. Dava sonra erdikten sonra NSU davasının Türk kökenli müdahil avukatlarından Mehmet Daimagüler ve Mehmet Kaplana da NSU 2.0 imzalı tehdit mektupları gönderildi.
 
Avukatların kimlik ve adres bilgilerinin ise polise ait bir bilgisayardan sızdırıldığının tespit edilmesi ve polisin avukatlara kendilerini korumak üzere silah temin etmelerini tavsiye etmesi NSU davasının üzerinin örtülmüÅŸ olmasının Almanyaya nasıl bir maliyet ürettiÄŸini açıkca ortaya koyuyor.
 
Alman siyaseti geç olmadan uyanarak aşırı saÄŸcı hücreleri devletten ÅŸimdi temizlemezse yarın aşırı sağın Avusturya'daki gibi iktidara geldiÄŸi bir Almanya'da bu hücrelerin Almanya'ya vereceÄŸi zararı kimse tahayyül edemez.

Enes Bayraklı/Fikriyat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.