Sosyal Medya

Güncel

Libya'nın güneyinde Halife Hafter birliklerine saldırı yapıldı

Libya'nın Ubari kentinde, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nce desteklenen Halife Hafter'e bağlı birliklere yönelik yaılan saldırıda 2 kişi öldü.



Ülkenin güneyine operasyon düzenleyen Hafter güçlerinin, bölgenin en büyük petrol sahası Åžerare'yi dün akÅŸam ele geçirilmesinin ardından, petrol sahasına 60 kilometre mesafedeki Ubari kentinden çatışma haberleri geldi.   

Ubari Hastanesi Müdürü Mansur el-Cundi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün çatışmalarda hayatını kaybeden Hafter güçlerinden iki kiÅŸinin cesedinin hastaneye ulaÅŸtırıldığını belirtti.

Cudi, hastaneye getirilen yedi yaralının ise tedavilerinin ardından taburcu edildiÄŸini aktardı. 

Halife Hafter'e baÄŸlı birliklerin konuÅŸlandığı Ubari kentindeki askeri üsse sabah saatlerinde silahlı kiÅŸilerce saldırı düzenlendiÄŸi bildirilmiÅŸti. 

- Ülkenin güneyinde tansiyon yükseliyor  

Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana rakip güçlerin iktidar mücadelesi verdiÄŸi Libya'da son dönemde yeni çekiÅŸme alanı olarak ülkenin güneyi öne çıktı. 

General Hafter'e baÄŸlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, 15 Ocak'ta Bingazi'de yaptığı açıklamada, Libya'nın toprak bütünlüÄŸünü muhafaza etmek ve saldırganları engellemek için ülkenin güneyinde terör örgütleri İŞİD ve El Kaide'ye karşı operasyon baÅŸlatıldığını duyurmuÅŸtu.

Hafter birliklerinin özellikle Sabha kentinde kendilerine karşı çıkan yerel aÅŸiretlere karşı "alıkoyma ve yargısız infaza varan insan hakları ihlalleri yaptıklarına" iliÅŸkin bölgeden haberler gelmiÅŸti.

Öte yandan, Hafter güçlerinin dün ülkenin güneyindeki en büyük petrol sahası Åžerare'yi çatışma yaÅŸanmadan ele geçirdiÄŸi bildirilmiÅŸti.

Libya, 2011 yılındaki devrimden bu yana farklı siyasi gruplar ve silahlı uzantılarının iktidar, meÅŸruiyet, doÄŸal ve ekonomik kaynakları elde etme mücadelelerine sahne oluyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Libya'nın tek meÅŸru temsilcisi olarak tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) BaÅŸkanlık Konseyi, dün akÅŸam saatlerinde Hafter'in operasyon baÅŸlattığı bölgelere yeni bir komutan atamıştı.

UMH ayrıca Hafter'in operasyonlarını kınayarak bölgedeki tüm askeri hareketliliÄŸinin durdurulması çaÄŸrısı yapmıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.