Sosyal Medya

Güncel

Serdar Turgut: ABD'nin Venezuela çıkmazı

Serdar Turgut- Habertürk



Bu diyeceÄŸim Amerikan basınında haber olarak yer almadı. Birkaç ay önce henüz John Kelly Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü'yken Beyaz Saray’da geniÅŸ katılımı bir ulusal güvenlik toplantısı yapılmaktayken odaya giren BaÅŸkan Trump aniden "Åžu Venezuela da can sıkıcı olmaya baÅŸladı. Onu iÅŸgal ediversek ne olur" diye sormuÅŸtu. Aniden gelen bu soru Amerika’nın ulusal güvenlik camiasının yetkililerini ÅŸaşırtmıştı.
 
YASAL OLDUÄžU BÄ°LE ÅžÜPHELÄ°
 
1970’li yıllarda ABD’nin, Latin Amerika ülkelerine müdahaleleri rutin hale getirdiÄŸi günlerde, özellikle Åžili'de yaÅŸananlardan sonra ABD’nin kendisine yönelik sıcak bir tehdit yokken baÅŸka ülkelere müdahale etmesinin yasal olmayacağı kararlaÅŸtırılmıştı.
Kelly’nin baÅŸkanlığındaki toplantıda Trump’ın söylediÄŸi odada bu yüzden ÅŸaÅŸkınlık yaratmıştı. Dahası eÄŸer gizli bir operasyon da yapılacaksa bunun bu kadar yaygın katılımlı bir toplantıda konuÅŸulamayacağı da düÅŸünülüyordu.
 
MAKUL AKIL GÄ°TTÄ°
 
John Kelly bu olanların haber olarak sızmaması için elinden geleni yaptı ve BaÅŸkan’ı o günlerde bir müdahalenin doÄŸru olmayacağına ikna da etti. Kelly global kamuoyunun bir müdahale durumunda ABD’ye karşı tavır alacağını düÅŸünüyordu.
Amerikan yönetimi içinde belki de tek makul düÅŸünebilen yönetici olan Kelly artık görevinden ayrıldı. Trump yerine kendisi gibi düÅŸünen Mulveney’i atadı.
 
JOHN BOLTON DEVREDE
 
Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton o günü ve BaÅŸkan’ın arzusunu hiç unutmadı. Ve nitekim iki gün önce Venezuela’nın iÅŸgal edilmesi için bir planı oluÅŸturdu ve BaÅŸkana verdi. Bu planda ilk aÅŸamada Kolombiya’ya beÅŸ bin özel kuvvet askerinin gönderilmesi ve oradan Venezuela’nın iÅŸgalinin baÅŸlatılması amaçlanıyor.

YAZININ TAMAMI Ä°ÇÄ°N TIKLAYIN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.