Sosyal Medya

Kürsü

İstanbul'a kurtların indiği unutulmaz 63 kışı

İstanbul’da en çetin geçen kış mevsimlerinden biri olan 1963 yılı ocak ve mart ayında yaşananlar bugün gibi akıllarda.



Trakya'da baÅŸ gösteren ağır kış ÅŸartlarının Ä°stanbul’a kadar ulaÅŸmış, Edirne’de okullar 40 gün tatil edilmiÅŸti.

 

Ä°stanbul’da YeÅŸilköy civarına aç kurtlar inmiÅŸti. Buz tutan iki nehir birleÅŸti. Halk yiyecek ve yakacak sıkıntısı çekiyor, cenazeler olumsuz hava koÅŸullarından kaldırılamıyordu. Terkos gölü donduÄŸu için ÅŸehre günlerce su verilemedi.

 

Tren mahsur kaldı

Edirne-Ä°stanbul treni, Çatalca yakınlarında kara saplandı, yolcular içinde mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri bir türlü soÄŸuktan donmak üzere olan yolculara ulaÅŸamadı.

 

Gazeteciler donarak öldü

O dönem Hürriyet gazetesinde görev yapmakta olan muhabir Yüksel Kasapbaşı, foto muhabiri Abidin Behpur Tapaner, ve gazetenin ÅŸoförü Yüksel Öztürk 23 Ocak 1963 günü öÄŸleden sonra haber için Çatalca’ya doÄŸru yola çıktı.

  • 24 Ocak günü kara saplanan araçlarına yardım istedikleri kamyon ÅŸoförleri onları saÄŸ olarak gören son kiÅŸiler oldular. Kamyon ÅŸoförlerinin çabası boÅŸa gitmiÅŸ aracı kardan kurtaramamışlardı.

 

Tipinin hafiflediÄŸi ertesi günü gazetecilerin aracı tekrar arandı ancak ulaşılamadı. 25 Ocak günü olay yerine gelen karayolları ekipleri kar altında kalmış aracı çıkardıklarında üç görev yolcusu da hayatını kaybetti.

 

 

3 gazetecinin naaÅŸları o akÅŸam özel bir trenle Küçükçekmece'ye getirildi. Kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı ÅžehitliÄŸi'nde defnedildi.

Sadece Türkiye deÄŸil dünya dondu

Türkiye'de 1963 kışı diye anılan dünyada ise The Big Frezee olarak anılıyor. Avrupa'nın da yaÅŸadığı en soÄŸuk kışlardan biriydi.

Unutulmayan 63 kışı: The Big Freeze
1963 yılında baÅŸta Türkiye olmak üzere tüm dünyada etkili olan kış ÅŸartları bugün bile hafızalarda tazeliÄŸini koruyor. Zorlu kış ÅŸartlarında Ä°stanbul'da YeÅŸilköy civarına aç kurtlar inmiÅŸti. Halk yiyecek ve yakacak sıkıntısı çekiyor, cenazeler olumsuz hava koÅŸullarından kaldırılamıyordu. Terkos gölü donduÄŸu için ÅŸehre günlerce su verilemedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.