Sosyal Medya

Güncel

Ermenistan, Diaspora Bakanlığını kaldırıyor

Ermenistan'da Başbakan Nikol Paşinyan'ın 'Yeni hükümet yapısında muhtemelen Diaspora Bakanlığı olmayacak' açıklaması ülkede tartışmalara neden oldu.



Ermenistan BaÅŸbakanı Nikol PaÅŸinyan'ın 9 Aralık'taki erken seçimlerin ardından Diaspora Bakanlığının kapatılabileceÄŸi ihtimaline yönelik açıklaması Ermeni diasporasının tepkisini çekti.

PaÅŸinyan, bakanlık sayısının düÅŸürülmesini planladıklarını belirterek, "Yeni hükümet yapısında muhtemelen Diaspora Bakanlığı olmayacak. Åžu anda tartışma aÅŸamasındayız. En önemli görevimiz, diaspora ile iliÅŸkiler de dahil daha etkili bir yönetim düzeyi saÄŸlamak. Bu durum diaspora ile baÄŸlarımızı etkili hale getiremeyeceÄŸimiz anlamına gelmez." demiÅŸti.

Bu açıklamanın ardından baÅŸkent Erivan'da ve yurt dışında yaÅŸayan diaspora tarafından protestolar düzenlendi. Farklı kaynaklarda çıkan haberlere göre, diaspora bakanlığı çalışanları kararı Erivan'da protesto ederek, Diaspora Bakanlığının tüm görevlerini yerine getirdiÄŸini belirtti.

Arjantin'deki Ermeni diasporası da PaÅŸinyan'ın bu kararını tepkiyle karşıladı. Prensa Armenia'nın haberine göre, Arjantin diasporası olaylarla ilgili endiÅŸelerini ileterek, "Devlet kararlarına müdahale etme hakkımız olmamasına raÄŸmen, Arjantin Ermeni cemaati bu duruma kayıtsız kalamaz." ifadelerini kullandı.

ABD, Lübnan ve Türkiye'deki Ermeni gazetelerinden tepki

AGOS gazetesinin haberinde, PaÅŸinyan'ın bu açıklamasının Ermeni diasporasının tepkisine neden olduÄŸu ve bu tepkinin sosyal medya üzerinden dile getirildiÄŸinin altı çizildi. Ermenistan Devrimci Federasyonuna (TaÅŸnaksutyun) yakın Lübnan'daki Aztag gazetesinin genel yayın editörü Åžahan Kandaharyan ile ABD'deki Asbarez gazetesi editörü Vaçe Brudyan'ın "kararın acele alındığı" görüÅŸünde oldukları ifade edildi. Kandaharyan'ın "Bu karar diaspora ve yurt dışında yaÅŸayan Ermenistanlılar ile yapılacak toplantılar sonucunda verilmeliydi. Uzmanların fikri alınmalıydı" ifadelerini kullandığı belirtildi. Brudyan'ın ise "Bakanlık iyi çalıştı mı, çalışmadı mı? Bu baÅŸka bir konu ama varlığı Ermenistan'ın genel olarak Ermeniler ile ilgili bir siyaseti olduÄŸunun kanıtıydı. Bu bakanlık açıp kapatılacak bir ÅŸirket deÄŸil." diye konuÅŸtu.

Katolikos Aram ve gazetecilerden PaÅŸinyan'a mektup

Kilikya Büyük Evi'nin Katolikosu I. Aram, BaÅŸbakan PaÅŸinyan'a Diaspora Bakanlığı tartışmaları üzerine bir mektup yayımladı. Mektupta, Diaspora Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar övülerek, "Diasporanın bir Diaspora Bakanlığına ihtiyacı var" ifadeleri yer aldı.

PaÅŸinyan'ın Diaspora Bakanlığı açıklamalarına tepki gösteren diasporadaki Ermeni gazeteciler de "BaÅŸbakan Nikol PaÅŸinyan'a Açık Mektup" baÅŸlığıyla mektup yayımlayarak karara tepki gösterdi. Gazetecilerin ortak imzasıyla yayımlanan mektupta, Diaspora Bakanlığının kapanma ihtimalinin Ermeni toplumunun her kesimi gibi gazetecileri de ÅŸok ettiÄŸi belirtildi.

"Diaspora liderlere baskı aracı idi"

Avrasya Ä°ncelemeleri Merkezi (AVÄ°M) Kıdemli Analisti Aslan Yavuz Åžir, PaÅŸinyan'ın diasporaya karşı tutumunun onu diÄŸer liderlerden farklı kıldığını, diasporanın geçmiÅŸten bu yana Ermenistan'da liderlere baskı aracı olarak kullanıldığını hatırlattı.

Diaspora Bakanlığının 2008'de kurulduÄŸunu hatırlatan Åžir, "Bakanlığın kurulması, diasporadaki Ermenileri daha etkin hale getirdi. Diaspora Bakanlığı, Ermenistan'ın daha bağımsız ve güçlü ülke olmasına deÄŸil, bağımlı bir ülke olmasına hizmet etmiÅŸtir. PaÅŸinyan'ın halktan aldığı büyük destekle eski sistem partilerinin neredeyse hepsini parlamentonun dışına atabilmesi diasporada büyük kriz yarattı." dedi.

Kaynak: Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.