Sosyal Medya

Güncel

İngiltere'de müzede bindiği yanlış asansör tarihi aydınlattı: Türkiye'den çalmışlar

İngiltere'nin başkenti Londra'da Victoria and Albert Müzesi'nde yanlış bindiği asansörle tarihi çinilerin bulunduğu depoya inen öğretim görevlisi Hayal Güleç, buradaki 44 eserin, Türkiye'deki tarihi yapılardan götürüldüğünü arşiv belgeleriyle tespit etti.



Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ÖÄŸretim Görevlisi Hayal Güleç, Ä°ngiltere'nin baÅŸkenti Londra'da bulunan Victoria and Albert Müzesi'nde yanlış asansöre bindi. Asansör, Güleç'i müzenin depolarına indirdi. Binlerce çini parçasını depoda gören Güleç, bunları incelemek için müze yetkililerinden izin istedi. Ä°lk etapta izin alamayan Güleç, Türkiye'ye döndükten sonra da müzeyle yazışmalarını sürdürdü. 16'ncı yüzyıl çinilerini kendisine tez konusu seçen Güleç'in ısrarlı çabası sonucu müze, inceleme için izin verdi. Üniversiteden ödenek almadan iki farklı dönemde Ä°ngiltere'ye giden Hayal Güleç, tarihe ışık tutacak bilgilere ulaÅŸtı.
 
44 ESER TÜRKÄ°YE TOPRAKLARINDAN
 
Hayal Güleç, 16'ncı yüzyıla ait, daha önce sergilenmemiÅŸ, depoda tutulan ve arÅŸiv belgeleri olan çinileri inceledi. Depodaki Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu dönemine ait 67 çininin fotoÄŸraflarını çekip bunları incelemeye alan Güleç, Türkiye topraklarında bulunan tarihi eserlerden sökülmüÅŸ 44 çiniyi arÅŸiv belgeleriyle tespit etti.
 
FRANSA'DAN RESTORASYON Ä°ÇÄ°N GETÄ°RÄ°LEN UZMAN GÖTÜRMÜÅž
 
Hayal Güleç'i ve bilim dünyasını en çok ÅŸaşırtan da Fransızca bir mektup oldu. Müze deposunda eserlerin geçmiÅŸini anlatan mektubu SDÜ'de danışman hocası Doç. Dr. Süreyya EroÄŸlu ile inceleyen Güleç, mektubun Bursa'da 1855 yılında meydana gelen deprem sonrası Bursa YeÅŸil Cami ve türbesinde oluÅŸan hasarı onarması için 1863 yılında Ahmet Vefik PaÅŸa tarafından görevlendirilen Fransız restorasyon uzmanı Leon Parville ile baÄŸlantısını tespit etti.
 
MEKTUP, ESERLERÄ°N GÖTÜRÜLDÜÄžÜNÜ BELGELEDÄ°
 
Hayal Güleç, Parville'nin restorasyon iÅŸleri bittikten sonra bazı Osmanlı aydınlarında ÅŸüphe oluÅŸtuÄŸuna yönelik bilgilerin var olduÄŸunu söyledi. 1923 yılında Ahmet HaÅŸim'in Parville'nin çinilerin bir kısmını götürdüÄŸüne dair bir yazı yazdığını dile getiren Güleç, ancak bunu o dönem ispatlamanın mümkün olmadığını kaydetti. Mektubun arÅŸiv belgelerinden çıkması ve tercüme edildikten sonra bu ÅŸüphelerin ortadan kalktığını kaydeden Güleç, “Fransızca mektubun Leon Parville'nin oÄŸlu tarafından müzeye yazıldığı anlaşıldı. Babasının Asya topraklarından getirdiÄŸi bazı çinileri, özel oryantalist parçaları müzeye satmak istediÄŸine yönelik bir belge olduÄŸunu gördük. Belgenin devamında 67 parça çininin müzeye satıldığını fark ettik. Mektup, üzerinde durulan ama ispatlanamayan bir konuyu ispatlama ÅŸansı verdi" dedi.
 
TÜRKÄ°YE'NÄ°N FARKLI TARÄ°HÄ° YAPILARININ ÇÄ°NÄ°LERÄ° MÜZEDE
 
Hayal Güleç, Parville'nin götürdüÄŸü çiniler dışında, Topkapı Sarayı, Yeni Cami, Diyarbakır Sahabeler Türbesi'nden ve 16'ncı yüzyıl dönemine ait 4 camiden, Ermeni Katolik kilisesinden, Takkeci Ä°brahim AÄŸa Camisi'nden çinilerin de birbirinden farklı kiÅŸiler tarafından müzeye satıldığını gösteren arÅŸiv belgeleri bulunduÄŸunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kendisini çağırıp araÅŸtırması hakkında bilgi aldığını dile getiren Güleç, bakanlığın, çalışmasından sonra çinilerden haberdar olduÄŸunu vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.