Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu itiraf etti: 24 haziran gecesini iyi yönetemedik

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Merkez Binası'nda basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda gündeme dair önemli konulara değindi. Kılıçdaroğlu, 24 Haziran Seçimlerinden, Aziz Kocaoğlu'nun İzmir'de aday olmasına kadar birçok konuya açıklık getirdi.



CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

KılıçdaroÄŸlu, internet medyası temsilcilerini, CHP Genel Merkezi’ndeağırladı. Toplantıda CHP lideri, Aziz KocaoÄŸlu’nun geçen gün Genel Merkez’e gelerek yeniden aday olabileceÄŸini de deÄŸerlendirdi. KılıçdaroÄŸlu,“Tekrar aday olmak istediÄŸini söyledi, ben de aday adayı olabilirsiniz, sorun yok dedim. Neden olmak istediÄŸini ifade etti. TeÅŸekkür ettik, ayrıldı”ifadelerini kullandı.

Bu adaylık açıklamasının Ä°zmir’e adaylığı gündemde olan Genel BaÅŸkan Yardımcısı Tuncay Özkan ve Seferihisar Belediye BaÅŸkanı Tunç Soyer’iengellemek olduÄŸu iddialarını da cevaplandıran CHP lideri, “Aslolan buradan (Genel Merkez) çıkacak kararlar” demekle yetindi. Bu sırada toplantıda bulunan Tuncay Özkan soruyu tebessüm ederek yanıtsız bıraktı.

 

KılıçdaroÄŸlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar ÅŸöyle:

“24 HAZÄ°RAN GECESÄ°NÄ° Ä°YÄ° YÖNETEMEDÄ°K”

Seçmende bir küskünlük var ama sizle de ilgili. Sandığa gitmeyelim, bir ÅŸey deÄŸiÅŸmiyor gibi bir algı var.

Seçmende bir küskünlük var. AK Parti’nin bir trol grubu var, bunu besliyor. Sandığa gitmeyelim vs. Biraz da sol jargon kullanarak bunlar yapılıyor. Bilinçli seçmen sandığa gidecektir. Seçmen, bizim tabanımız küstü mü? Evet küstü. Kızdı mı? Evet kızdı. Haklı mıydı? Evet, haklıydı. O geceyi iyi yönetemedik, doÄŸru. Onu da söylemek zorundayız zaten. Yönetemedik o geceyi. Daha saÄŸlıklı, saÄŸduyulu yönetebilirdik o geceyi, yönetemedik. Bunun sorumlusu kimdir? Sorumlusu biziz. Gidip de oy kullanan vatandaÅŸa bunun sorumlusu sensin gibi bir kolaycılığın içine girmemek gerekiyor. Ancak o insanları, o arkadaÅŸları kazanmamız lazım.

“BU TABLONUN NERESÄ°NE GÜVENECEKSÄ°NÄ°Z!”

24 Haziran akÅŸamı beklentileri boÅŸa çıkaran o durum 31 Mart akÅŸamı da yaÅŸanır mı?

Hiçbir siyasi partide olmayan dijital altyapı bizde var. Siz bu kadar haber yapıyorsunuz, bir evde ÅŸu kadar seçmen kaydı bulundu, Hakkari’de bu bulundu, 164 yaşında seçmen kadın bulundu. Bunların tamamının kaynağı biziz. Bunları sivil toplum örgütlerine, diÄŸer siyasal partilere de veriyoruz. Alın bakın, bu tablo var diye. Biz o altyapıyı, denetim olarak yapıyoruz. Örgütlere talimat veriyoruz. Gerçekten iyi çalışıyoruz. Sadece yüz ve üstü olanları çıkartıyoruz bir programla ve gönderiyoruz bunları araÅŸtırın diye. Sonra ÅŸunu yapıyoruz, aynı evde farklı soyadları olan kiÅŸiler var mı, hepsi taranıyor. Diyelim aynı evde yedi kiÅŸi oturuyor ve hepsinin soyadı farklı. Åžuna da bakıyoruz, bunlar daha önceki seçimde nerede oy kullanmışlar? ÖrneÄŸin Rize Kalkandere’de kullanmışlar, ÅŸimdi ise Üsküdar’da. Bütün bunları çıkarıyoruz ve gönderiyoruz. Normalde bizim iÅŸimiz gidip propaganda yapmak, bu deÄŸil ama bu YSK ile biz görevimizi yapıyoruz. Örgütleri hareketlendiriyoruz. Sivil toplum örgütlerine de bu desteÄŸi veriyoruz. Adil Seçim Platformu’nun varlık nedeni de biziz. Her türlü bilgiyi veriyoruz Adil Seçim Platformu’na. Gönüllü arkadaÅŸlar çıktı mesela. Åžanlıurfa’ya giden, bıçaklanan arkadaÅŸlar. Bu 164 yaşındaki kadını kim seçmen listesine yazdı? Adı olan ama soyadı olmayan kiÅŸileri kim yazdı seçmen listesine? Bunla ilgili suç duyurusu yapacağız. Bunlar çok rahat tespit edilir çünkü bu bilgiler dijital ortamda giriliyor. MERNÄ°S’de bu bilgiyi kim, hangi gerekçeyle, hangi bilgisayarda girdi? Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Normalde bu bizim görevimiz deÄŸil. Normalde adaletli iÅŸleyen bir devlet mekanizması bunu yapmak zorunda ama onlar yapamadığı için biz devletin üstlendiÄŸi görevi yapmak zorunda kalıyoruz. Dünya kadar eleÅŸtiri alıyoruz biz ama bir Allah’ın kulu da çıkıp ya eleÅŸtirelim ama bunu da bunlar yapıyor demiyor. 164 yaşındaki kadın oy kullanacak ve ilk kez oy kullanacak. Bunu çıkarıyorlar, bu CHP uyuyor mu diyorlar. Yahu arkadaÅŸ bu olayı çıkaran biziz. Ä°stiyoruz ki bunu geniÅŸ kitleler, sivil toplum vs. açıklasın.

Bir siyasal partinin söylediklerine vatandaÅŸ marj koyar. Dünyanın her tarafında bu böyledir. Siyasetçiye güvensizlik duyduÄŸu bir çember ya da bir limit vardır. Yüzde yüz doÄŸruyu da söyleseniz ona siyasetçidir diye mesafeli davranır ama o konunun uzmanı açıkladığında vatandaÅŸ ona marj koymuyor. Evet bu doÄŸrudur, bak bu iÅŸleri biliyor, bu iÅŸi okumuÅŸ diyor. Biz de o uzmanlar açıklasınlar diye bu bilgileri onlara veriyoruz. Hakkâri’de bir evde bilmem kaç kiÅŸi çıktı? E kim buldu? Biz bulduk arkadaÅŸlar. Bütün programları yapıyoruz. Ä°lk kez oy kullanacaklar… Parti üyesi olup seçmen listelerinde yer almayan binlerce kiÅŸi var. Hemen saptadık, bildirdik. Vefat ettiyse tamam, etmediyse hemen uyarın. Bizim bazı ilçelerimizde her apartman için listeler hazırlandı, oy kullanacaklar götürüldü o apartmanın kapısına yapıştırıldı. Bu da yapıldı. Bir kamu görevlisinin yapması gerekin biz yapmaya çalışıyoruz. Çalışmak zorundayız. YSK’ya güvenmiyoruz. Bu tablonun neresine güveneceksiniz! Bunun bir de takibi var. Bunu saptadık, YSK tarafından bunun iptal edilmesi gerekiyor. YSK’ya bildiriliyor bunlar. Bunların da takip edilmesi ve düzeltilmesi lazım. Bunları da yapıyoruz.

Seçim gecesine iliÅŸkin..?

Seçim gecesi de çalışacağız. Bütün sandıklara sadece biz deÄŸil diÄŸer siyasal partiler, gönüllüler, hep birlikte sandıklara sahip çıkmaya çalışacağız. Geçen seçimlerde yüzde 96 ıslak imzalı tutanakları topladık üç günde. Ağırlıklı kısmını aynı gece, alamadığımız kısmı da YSK’dan aldık. Bu seçimlerin diÄŸer seçimlerden farkı, belediye baÅŸkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri var. Daha geniÅŸ bir kitle seçime girdiÄŸi için denetimi daha rahat olacak.

Bazı arkadaÅŸlar çıktılar, efendim CHP’nin internet sitesi çöktü diye. Çöken bir ÅŸey yok arkadaÅŸlar. Her yer böyle yazdı. Çökmedi ama yazıldı. Bir yerden bilgi geç geldi. Site çökmedi. BaÅŸka siyasi partinin de sandıkta görevlileri vardı, paylaÅŸmıştık, oradan geç geldi. O parti ile seçimlerde iÅŸ birliÄŸi yapıyoruz. Sandıkların bir kısmını onlar, bir kısmını gönüllüler koruyorlar. Sandıkları korumadınız diye bir eleÅŸtiri de geldi. Bazen 10, 15 oy farkla seçimleri kazandık. Biz sandığı korumasaydık, 10,15 oy farkla verirler miydi bize milletvekilliÄŸini? 13 ayrı zor bölgeden milletvekili çıkardık. Bu bizim sandıklara ne kadar kararlılıkla sahip çıktığımızı gösteriyor. Bazı bölgelere doÄŸrudur, yüzde 96’nın dışında mesela Åžanlıurfa’ya gönüllüler gitti, bıçaklandılar arkadaÅŸlar! Ne yapsaydık! Gidemediler belli yerlere, Erzurum ve Åžanlıurfa. Belli yerlere ulaÅŸmakta da güçlük çektik.Onu da söylüyoruz. Yüzde 96’sı alındı, bulundu. Ağırlık CHP’de, diÄŸer siyasi partiler ve gönüllüler, sandıklara hep birlikte sahip çıktık.

AZÄ°Z KOCAOÄžLU’NUN ZÄ°YARETÄ°

Ä°zmir adayının dün Aziz KocaoÄŸlu ile yapılan görüÅŸme nedeniyle açıklanmadığı iddiası var. Dün Aziz KocaoÄŸlu ile görüÅŸtünüz mü, gerilimli bir ortam var mı?

Sayın KocaoÄŸlu dün geldi, görüÅŸmek istedi. Tekrar aday olmak istediÄŸini söyledi ben de aday adayı olabilirsiniz, sorun yok dedim. Neden olmak istediÄŸini ifade etti. TeÅŸekkür ettik, ayrıldı. Bir açıklama yapacağını söyledi. Tabi, yapabilirsiniz dedik. Çünkü daha önce aday olmayacağını söylemiÅŸti. BaÅŸarılı bir belediye baÅŸkanlığı yaptı. Herhangi bir ÅŸaibeye bulaÅŸmadı, belediyeyi iyi yönetti, bütün devlet baskısına raÄŸmen iyi yönetti, sonra aday olmayacağını söyledi, 3 dönem adaylık yaptığını ifade etmiÅŸti. Bu kez tekrar aday olacağını söyledi.

Dün açıklanmasını bu görüÅŸme mi engelledi?

Dün hiç gündeme gelmedi ki Ä°zmir BüyükÅŸehir adaylığı. Bu görüÅŸme ile ilgisi yok onun. Hayır, önce ÅŸunu yaptık; Ä°zmir’de bize ait olmayan belediyeler üzerinde çalıştık. Dolayısıyla çalışma bunun üzerineydi. Onu çalıştık. Bir gece önce. Gecikme deniliyor. Geçen döneme baktığımızda bir gecikme yok. Büyük bir kısmı açıklandı. Daha erken açıklamak isterdik. Ama takdir edersiniz ki Ä°YÄ° Parti ile görüÅŸme var. Bu doÄŸal olarak iki parti açısından da gecikme yaratıyor. Onlar da biz de tabanlarımıza soruyoruz, ek anket ihtiyacı doÄŸuyor. Bu çerçevede deÄŸerlendirmek lazım. 10-15 gün içerisinde bunu bitireceÄŸiz. Bir Ä°zmir, bir Ä°stanbul kaldı, ağırlıklı olarak.

AZÄ°Z KOCAOÄžLU, TUNCAY ÖZKAN VE TUNÇ SOYER’Ä° ENGELLEMEK MÄ° Ä°STEDÄ°

KocaoÄŸlu’nun Tuncay Özkan ve Tunç Soyer’in adaylığına karşı çıktığı, rezerv koyduÄŸu iddiası da var.

KiÅŸilere dönük rezervi var mı, böyle bir ÅŸey söz konusu mu, bana doÄŸrudan aktarılmış deÄŸil. Böyle bir rezervi var mı onu bilmiyorum. Ä°zmir’deki yakın çevresiyle görüÅŸmelerinde bunu ifade etmiÅŸse bilmiyorum. Ä°zmir medyasını çok yakından izleme ÅŸansım olmadı. DeÄŸiÅŸik haberler çıkabiliyor. Aslolan buradan çıkacak olan kararlar.

KocaoÄŸlu, daha önce CHP’nin siyaset üretecek, Türkiye’yi yönetecek bir mutfağı olmadığını ifade etmiÅŸti… Ä°l örgütü üzerinde bu sözleri etkili olur mu?

O kurultay sürecinde yapılan açıklamalardı, o dönem siyasi ortamında yapılan açıklamalar. Onlar çok geride kaldı diye düÅŸünüyorum. Örgütün üzerinde Aziz beyin bu sözlerinin nasıl bir etkisi var onu bilmiyorum. Tek tek çağırıp il, ilçe baÅŸkanını bunu sormak aklımdan geçmedi. O belediye baÅŸkanıydı. Kurultay toplanması ile ilgili düÅŸünceleri vardı. Hiçbir zaman neden kurultayda imza verdin diye birisini cezalandırma ya da özel önyargıyla yaklaÅŸmak gibi bir düÅŸüncem olmadı. Onlar eskide kaldı, bugüne taşımanın mantığı yok.

Ä°zmir’de Tuncay Özkan’ın anketlerde önde çıktığı gibi haberler var.

Diyorsunuz. (Gülümseyerek) Parti içinde yapılan çalışmaları medya ile paylaÅŸmayı doÄŸru bulmuyorum. Dün PM’de de söyledik. Adayları belirlerken sadece anketler deÄŸil, il baÅŸkanı, ilçe baÅŸkanı, vekiller bütün bunlar dikkate alınıyor. Dedim ki bir bölgede 3 aday varsa bazen bunlar bir araya gelip uyumlaÅŸtırılırsa yüzde 100 kazanıyoruz ama rakip olurlarsa seçimi kaybediyoruz. Birisinin ankette önde olmasının önemi kalmıyor o zaman. Adayları belirlerken bütün bunlar dikkate alınıyor.

(OdaTV)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.