Sosyal Medya

Kürsü

Hakan Albayrak: Amerikancı çıkmamak için Çinci olmak şart mı?

Hakan Albayrak- Karar



Ä°nsan Hak ve Hürriyetleri ve Ä°nsani Yardım Vakfı (Ä°HH), Özgür DüÅŸünce ve EÄŸitim Hakları DerneÄŸi (Özgür-Der), Ä°nsan Hakları ve Adalet Hareketi (Ä°HAK), Ä°nsan Hakları ve Mazlumlar Ä°çin Dayanışma DerneÄŸi (Mazlum-Der) ve Uluslararası Mülteci Hakları DerneÄŸi (UMHD), dün Ä°stanbul’da DoÄŸu Türkistan konulu ortak bir basın toplantısı düzenledi.
 
Ä°HH’nın Ä°stanbul’daki genel merkezinde düzenlenen bu toplantıda, Çin yönetimine, Uygurları -ve DoÄŸu Türkistan’da yaÅŸayan Kazakları, Kırgızları, Özbekleri- Ä°slami kimliklerinden koparmak amacıyla kurduÄŸu toplama kamplarını kapatması için çaÄŸrıda bulunuldu.
 
BaÅŸta Türkiye olmak üzere Ä°slam ülkelerinin liderleri de Çin’i bu istikamete -genel olarak da DoÄŸu Türkistanlılara zulmetmekten vazgeçmeye- sevk edecek adımlar atmaya çaÄŸrıldı.
 
Söz alan sivil toplum temsilcilerinden hiçbiri Çin’e ‘kategorik’ düÅŸmanlık sergilemedi.
 
Türkiye-Çin iliÅŸkilerinin bozulması yönünde arzu beyan eden kimse de olmadı.
 
Bilakis; Ä°HH BaÅŸkanı Bülent Yıldırım, “Biz herhangi bir iliÅŸkinin bozulmasının taraftarı deÄŸiliz” diye özellikle belirtti.
 
Bununla beraber, Çin’le kurulan iyi iliÅŸkilerden DoÄŸu Türkistanlı mazlumlar lehinde (de) istifade edilmesi ve Ä°slam ülkelerinin Çin’le ticaret potansiyelinin DoÄŸu Türkistan’daki Çin mezalimini durdurma yolunda koz olarak kullanılması gerektiÄŸini de söyledi Yıldırım.
 
***
 
Ä°HH BaÅŸkanı, DoÄŸu Türkistan’daki sorunların ABD emperyalizmine hizmet maksadıyla abartıldığını ileri sürüp oradaki mezalime karşı çıkan herkesi “Amerikancı” diye damgalayanlara -bilhassa DoÄŸu Perinçek ve ekibine- cevap vermeyi de ihmal etmedi.
 
Maksadının baÄŸcıyı dövmek deÄŸil üzüm yemek olduÄŸunu belli eden bir cevap oldu bu:
 
“Biz DoÄŸu Türkistan meselesini gündeme getiriyoruz diye özellikle sosyal medyada ‘Siz Amerikancı mısınız?’ diye yaygara koparanlar oluyor… Biz ne Çinciyiz ne Amerikancı… Çin’e sesleniyorum: EÄŸer dünyaya açılmak istiyorsan, DoÄŸu Türkistan’a da hak ve özgürlüklerini ver. Biz bu konuda arabulucu olmaya razıyız. Yeter ki oradaki özgürlükler noktasında gerekli kriterler yakalansın… Vatan Partisi Genel BaÅŸkanı DoÄŸu Perinçek ve ekibine de sesleniyorum. Avrasyacı bir politika ile yanlış yapıyorsunuz. Çok açık konuÅŸuyorum. DoÄŸrudur, en az sizin kadar Amerikan emperyalizmine karşıyız; ama bir zalime karşı diÄŸerinin yanında da yer alamayız. Bu zulmü bitirmek için kim arabuluculuk yapmak isterse biz onunla da seve seve çalışırız. Ama ‘Ben bir zalimi yeneyim, diÄŸerine de sırtımı yaslayayım’ derseniz biz sizin de karşınızda dururuz.”
 
***
 
Emperyalist manipülasyon iddiasına bir cevap da Özgür-Der Genel BaÅŸkanı Rıdvan Kaya’dan:
 
“Çin’in bugün uyguladığı politikalarla ilgili olarak abartı yapıldığı söyleniyor. Bunu Bosna’da da söylediler. Burada açık bir insanlık suçu var. Burada yaÅŸananları açık bir asimilasyon olarak vurgulamakta fayda var. Ve bu insan hakları ihlalidir. Burada din ve vicdan özgürlüÄŸünün açıkça ihlal edildiÄŸine ÅŸahit oluyoruz. Bu suçlar, entegrasyon adı altında yapılıyor. Herkesin buna karşı çıkması gerekmektedir. Çin ile iyi iliÅŸkiler kurma adına buna sessiz kalmak suçtur ve ayıptır. Tüm Ä°slam dünyasının öncelikle buna karşı harekete geçmesi gerekiyor. Ä°slami kimlikle kendini tanımlamayanların da bir insan olarak buna karşı durması gerekiyor. Kimse Çin’in bütünlüÄŸünün bölündüÄŸünü iddia edemez. Bu iddia kesinlikle inandırıcı deÄŸil. Ä°nsan hakları ihlalleri yaÅŸanmazsa birilerinin buraya müdahale etme olanağı da söz konusu olamaz.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.