Sosyal Medya

Güncel

Suriye'den kaçan Filistinli mülteciler Gazze'de de zor şartlar altında yaşıyor

UNRWA'nın da içinde bulunduğu mali kriz ve bölgenin kritik durumu nedeniyle haziran ayından bu yana herhangi bir yardım almadan yaşayan Filistinli mülteciler, abluka altındaki bölgede zor şartlar altında yaşamını sürdürüyor.



Suriye'de 7 yılı aÅŸkındır devam eden iç savaÅŸtan kaçarak abluka altındaki Gazze'ye gelen Filistinli mülteciler,burada zor ÅŸartlar altında hayatını sürdürmeye çalışıyor.
 
Suriye'de 7 yılı aÅŸkın süredir devam eden iç savaÅŸtan kaçarak Gazze'ye gelen yaklaşık 360 Filistinli mültecinin, Suriye pasaportu veya Suriye'de Filistinli mültecilere verilen kimlik ya da Mısır tarafından Gazze halkına verilen Mısır seyahat belgesi bulunuyor. Ancak bu Filistinli ailelerin yarısından fazlası bölgedeki hayat ÅŸartları nedeniyle ya Suriye'ye geri dönmek zorunda kaldı ya da baÅŸka ülkelere sığındı.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) da içinde bulunduÄŸu mali kriz ve bölgenin kritik durumu nedeniyle haziran ayından bu yana herhangi bir yardım almadan yaÅŸayan Filistinli mülteciler, abluka altındaki bölgede zor ÅŸartlar altında yaÅŸamını sürdürüyor.
 
Bu çerçevede Bağımsız Ä°nsan Hakları Komitesi "Suriye'den Gazze'ye gelen mülteciler" konulu bir buluÅŸma düzenledi. Komitenin SoruÅŸturma ve Åžikayet Bölümü Koordinatörü Bekr Turkman, yaptığı açıklamada, Suriye'de 7 yılı aÅŸkın süredir devam eden iç savaÅŸtan kaçarak Gazze'ye gelen ailelerin bir çoÄŸunun bölgedeki zor yaÅŸam ÅŸartlarından kaçarak ya Suriye'ye geri döndüÄŸünü ya da baÅŸka ülkelere sığındığını söyledi.
 
Bu aileler Gazze'ye geldikten sonra "iÅŸ, konaklama ve öÄŸrencilere eÄŸitim imkanı sunulması, kimlik numarası ve pasaport verilmesi" gibi iÅŸlemlerin takibi için bir Ä°zleme Komitesi oluÅŸturulduÄŸunu belirten Turkman, Gazze'ye gelen mültecilerin, hükümet ve yardım kuruluÅŸlarından bir süre destek aldığını ancak bölgenin de içinde bulunduÄŸu çeÅŸitli sorunlar nedeniyle bu yardımların devam edemediÄŸini kaydetti.
 
Turkman, mali kriz yaÅŸayan UNRWA'nın Temmuz 2018'de bu aileler için sunduÄŸu aylık 200 dolar kira yardımını kestiÄŸine iÅŸaret ederek, "Bu mültecilere sunulan imkanlar, onurlu bir yaÅŸam için yeterli deÄŸil. En azından konaklamanın saÄŸlanması ÅŸart." diye konuÅŸtu.
 
Suriye'den gelen Filistinli Mülteciler Ä°zleme Komitesi BaÅŸkanı Mahmud eÅŸ-Åžavış da Gazze'deki kurumların, mültecilerin yaÅŸadığı bu soruna ÅŸu ana kadar köklü bir çözüm bulamadığını söyledi.
 
Suriye'den gelen Filistinli mülteciler meselesinin, Filistin ve mültecilerin geri dönüÅŸ meselesinin önemli bir parçası olduÄŸuna iÅŸaret eden Savış, Gazze'ye gelen bu ailelerin, bölgedeki zor yaÅŸam ÅŸartları altında benzer sıkıntılarla mücadele ettiÄŸini dile getirdi.
 
Savış, mültecilerin kimlik numaraları olmadığı için birçok resmi iÅŸlemlerinin de yapılamadığını sözlerine ekledi.
 
Söz konusu toplantıda Suriye'den gelen Filistinlilere destek için "Suriye'den Gazze'ye mülteciler" etiketiyle Twitter'da kampanya baÅŸlatıldı.

FÄ°KRÄ°YAT

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.