Sosyal Medya

Güncel

'Ortadoğu'daki tek karış toprak boşluk kaldırmaz'

ABD'nin çekilme kararı, bazı Arap ülkelerinin Şam'daki büyükelçiliklerini yeniden açması Suriye'nin geleceğini yeniden tartışmaya açtı. Bölgede yeni denklemler mi ortaya çıkacak? Türkiye'nin denklemler içerisindeki rolü nedir?



Habertürk yazarı Mehmet Akif Ersoy yazsısında ABD'nin Suriye'den çekilme kararı sonrasındaki bölgenin durumunu deÄŸerlendirdi. Ersoy, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı, (ÅŸayet uygulanırsa) bölgede yepyeni dengeler ortaya çıkaracak. Bunun iÅŸaretlerini sadece birkaç gün içinde gözlemledik ifadelerini kullandı.
 
İşte Mehmet Akif Ersoy'un yazısı:
Suudi Arabistan'daki kabine deÄŸiÅŸikliÄŸi, BAE ve Bahreyn'in Åžam'daki büyükelçiliklerini 7 sene sonra yeniden faaliyete geçirmesi, Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer El-BeÅŸir'in, Putin'in verdiÄŸi uçakla Esad'ı ziyaret etmesi ve YPG/PKK terör örgütünün Rejim'le yeniden iÅŸbirliÄŸine girme çabası bunların bir kısmı.
 
OrtadoÄŸu'daki tek karış toprak boÅŸluk kaldırmaz. Birileri mutlaka doldurma teÅŸebbüsünde bulunur.
 
Türkiye'nin tüm bu denklemler içerisinde iki önemli avantajı var:
1- Sahadaki askeri varlığı ve bunu ÖSO (Suriye'ye ait bir yapı) ile koordineli yönetmesi.
 
2- Dış politikada duygusallıktan uzak rasyonel ve hızlı refleksler ortaya koyması.
 
DeÄŸiÅŸen dengeleri takip etmek, sahadan doÄŸru bilgi almak ve bunun üzerinden yön tayin etmek çok kritik. Sadece geçtiÄŸimiz hafta içerisinde yaÅŸadığımız “Münbiç” hadisesi dahi durumu özetliyor.
 
MÜNBÄ°Ç MESELESÄ°
AnlaÅŸmaya göre ABD bölgeden çıkacak, ÖSO ve TSK Münbiç'e girecekti. Önce terör örgütü ardından Esad rejimi Münbiç'in Åžam'a devredildiÄŸini, kentte Suriye bayrakları dalgalandığını açıklayarak, Moskova toplantısı öncesi masaya “güçlü” oturmayı denediler.
 
Rusya'dan gelen “memnuniyet” açıklaması da aslında ne yapılmaya çalışıldığını gösteriyordu.
 
Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin baÅŸlıca gazeteleri, Suriye ordusunun Münbiç'e girdiÄŸine yönelik haberleri, “Türkiye'nin planları Suriye ordusuna tosladı” - “Suriye ordusunun Münbiç'e girmesi Türkiye'nin hesaplarını alt üst etti” ÅŸeklinde duyurdu.
 
Her iki ülke de uzun süredir Suriye'de belli amaçlar peÅŸindeydi. BAE ve Suudi askeri heyetlerinin Fırat'ın doÄŸusunda PYD ve bazı Arap aÅŸiretler ile görüÅŸmeleri bir süredir gündemdeydi.
 
Sahadan gelen bilgiler ise farklıydı. Suriye ordusu Münbiç'e yaklaÅŸmış ancak kent merkezine giren askeri birlik olmamıştı. ABD askeri helikopterleri aynı saatte havada devriye geziyordu. Dolayısıyla YPG/PKK terör örgütü rejim ve belki baÅŸkalarının da koordinasyonunda Moskova toplantısı öncesi bir ÅŸey denemiÅŸti.
 
SURÄ°YE'NÄ°N TOPRAK BÜTÜNLÜÄžÜ
ABD ile varılan mutabakatın ne tür sonuçları olacağını takip edeceÄŸiz. Suriye'de yeni politika üreten bazı Arap ülkelerinin Pan-Arabist çizgiye kayması muhtemel senaryolardan.
 
Suriye'nin toprak bütünlüÄŸünü başından itibaren savunan bölge ülkelerinin itidalli yaklaşımları ise yeni dengeleri lehimize çevirebilir.
 
Türkiye'nin Suriye meselesinde müzakereler yaparken, baÅŸkalarının da Türkiye aleyhine diplomasi yürüttüÄŸü gerçeÄŸinden hareketle, doÄŸru okumalar yapmayı sürdürmesi elzem.
 
Bu baÄŸlamda Moskova toplantısı sonrası DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun, "Tüm terör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda ortak irademiz var. Suriye ve bölgesel konularda Rusya ve Ä°ran'la yakın iÅŸbirliÄŸine devam edeceÄŸiz. Biz Astana garantörleri olarak, Suriye'nin toprak bütünlüÄŸünü, siyasi birliÄŸini savunuyoruz ve bunlara halel getirecek tüm çabalara da karşıyız" açıklaması dikkat çekici.
 
Dünün Esad karşıtları, Türkiye düÅŸmanlığıyla yeni bir çizgiye dönüyor. Arap milliyetçiliÄŸi politikalarının bölgeye nasıl ÅŸekil vereceÄŸi malum. Belki sadece 10 gün önce denklemin dışına itildiÄŸi düÅŸünülen Ä°ran, buna karşı yeni bir denge olarak duruyor gibi.
 
Mesele pek karışık. Daha da karmaşık hale gelebilir. Bazen; “Büyüdükçe budamak, kurudukça sulamak” icap ediyor.
 
Habertürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.