Sosyal Medya

Rusya, Türkiye’den alınan domatesin kotasını 100 bin tona çıkaracak

Rusya'da hükümet karar ve karar taslaklarının yayınladığı resmi sitede yer alan Rus Tarım Bakanlığı karar taslağına göre, Türkiye'den bir yılda alınacak domatesin miktarına ilişkin belirlenen 50 bin ton kotasının, 100 bin tona çıkarılması teklif edildi.



Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı bu karar taslağının ne zaman değerlendirmeye alınacağına ilişkinse bir bilgi verilmedi.
 
KOTA ARTIRIM KARARI ALINMASI BEKLENMÄ°YORDU
 
Rus Bakanlığı'nın domates kotasını artırmayı planlaması, beklenen bir geliÅŸme deÄŸildi. Zira Rus Tarım Bakan Yardımcısı Cambulat Hatuov aralık ayındaki bir açıklamasında, Türkiye'ye yönelik yaptırımların iptal edilmesinden beri 50 bin ton olarak belirlenen kota hala doldurulamadığını söylemiÅŸti. Hatta Hatuov, ‘Türk domatesinin Rus marketlerinde kapış kapış satıldığının artık söylenemeyeceÄŸini' de ifade etmiÅŸti.
 
Türk jetlerinin Kasım 2015'te bir Rus uçağını düÅŸürmesi yüzünden, domates de dahil olmak üzere Türkiye'den bir dizi tarım ürününün alımı Ocak 2016'dan itibaren durdurulmuÅŸtu.
Türk tarafının resmi olarak özür dilemesi ardından tarım ürünlerine yönelik yasak aÅŸamalı olarak kaldırılmıştı fakat Rusya'daki yerli üreticilere verilen krediler nedeniyle domates yasağı devam etmiÅŸti. Uzun müzakerelerin ardından Rusya, Kasım 2017'den itibaren domates yasağını kaldırdı, Türkiye'den alınacak domates miktarının kotasını da 50 bin ton olarak belirledi. Türkiye yasaklardan önceyse Rusya'ya yılda 360 bin ton domates ihraç ediyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.