Sosyal Medya

Güncel

Bu yollara girmeyin: Deponuzu doldurun,yanınızda gıda bulundurun

Türkiye'nin birçok kesiminde etkili kar ve tipi nedeniyle 40 yol güzergahı ulaşıma kapandı. Karayolları Genel Müdürlüğü sürücülere çok önemli uyarılarda bulundu. Açıklamada, Türkiye genelinde kapalı bulunan yol güzergahları da sıralandı.



Karayolları Genel MüdürlüÄŸü'nden yapılan açıklamaya göre, yurt genelindeki 40 yol güzergahında kar ve tipi yüzünden ulaşım saÄŸlanamıyor.

Açıklamada saat 01.30 itibarıyla kapalı bulunan yol güzergahları ÅŸöyle sıralandı:

"Åžuhut-BaÅŸören, AkÅŸehir-Yunak, Yunak-Konya-EskiÅŸehir il sınırı, Argıthan-Kadınhanı, Konya-BeyÅŸehir, Ayrancı-Erdemli, Tarasçı-Cevizli, Mersin-Karaman il sınırı-Güzeloluk, Boylu-ÇaÄŸlayancerit, Elbistan-Gürün, Göksun-Geben, Trabzon- GümüÅŸhane il sınırı-YaÄŸmurdere ayrımı, Geçitli-Yalnızçam arası, Espiye-YaÄŸlıdere-Alucra (Kurtbeli Geçidi), Tirebolu-DoÄŸankent-Kürtün, Yomra-Özdil, Sürmene-BeÅŸköy-Bahçecik, Of-Çaykara-Bayburt (SoÄŸanlı Dağı Geçidi bitiÅŸi), BeÅŸikdüzü-Sisdağı, SalmankaÅŸ Geçidi-Arpalı, Çaykara-Bayburt (SoÄŸanlı Dağı Geçidi baÅŸlangıcı), Trabzon-Bayburt il sınırı-SalmankaÅŸ Geçidi, Ahlat-Karahasan, Adilcevaz-Adaksu, Malazgirt-Karahasan-Ahlat, Malazgirt-Adilcevaz, Erzurum-Tekman, AÄŸrı-Cumaçay-Kağızman, Çakırbaba Geçidi-Karaurgan, AkÅŸar-Gaziler-Erzurum-Kars il sınırı-Çakırbaba Geçidi, Ä°mranlı-Karacaören, SuÅŸehri-Polat Deresi-Ä°mranlı, SuÅŸehri-Åžerefiye-Zara, Erzincan-BaÅŸköy-Çayırlı, Demirözü-Erzincan, Erzincan-BaÅŸköy Çayırlı, Erzincan-BaÅŸköy, Göle-BozkuÅŸ-Selim, Kağızman-Cumaçay-AÄŸrı, Yalnızçam-Ardanuç, Akçay-Cumaçay."

KARLI VE BUZLU YOLLARI KULLANAN SÜRÜCÜLERE UYARI

Öte yandan Karayolları Genel MüdürlüÄŸü karlı ve buzlu yolları kullanan sürücülerin bilmesi ve önlem almaları gereken bazı sorumlulukları hatırlatarak uyarılarda bulundu.

Kar mücadelesinin tüm ülkelerde aynı yöntem ve tekniklerle uygulandığı belirtilen açıklamada, yollara, trafik hacmi ve öncelik sıralamasına göre müdahalede bulunulduÄŸu kaydedildi.

Karla mücadelede müdahale önceliÄŸinin trafiÄŸin akışı için gerçekleÅŸtirildiÄŸi, yolu geniÅŸletme ve temizleme çalışmalarının ise trafik akışı saÄŸlandıktan sonra yapıldığı aktarılan açıklamada, yolun buzlu ve kaygan olmasının hava koÅŸullarından kaynaklanan doÄŸal bir olay olduÄŸu hatırlatıldı.

Açıklamada, yollarda kar yağışı ve tipi nedeniyle görüÅŸ mesafesinin düÅŸmesi durumunda trafik güvenliÄŸi, kazaların önlenmesi, can ve mal güvenliÄŸi açısından yolların geçici süre ile trafiÄŸe kapatılabileceÄŸi ifade edilerek, ekiplerin bütün çabalarına raÄŸmen ÅŸiddetli tipi, yolda kalan araçlar ve benzeri nedenlerle kara yolunun trafiÄŸe açılmasının gecikebileceÄŸi bildirildi.

"KAPATILAN YOLLARA KESÄ°NLÄ°KLE GÄ°RMEYÄ°N"

Kar ve tipinin yoÄŸun olduÄŸu koÅŸullarda yol kullanıcıları ve kara yolu ekiplerinin can güvenliÄŸi açısından seyahatte ısrarcı olunmaması çaÄŸrısında bulunulan açıklamada, kapatılan yollara kesinlikle girilmemesi istendi.

Bu arada yol sathına atılan tuzun sıcaklığın eksi 9 derecinin altına düÅŸmesi durumunda kar ve buz mücadelesi açısından yetersiz kaldığı vurgulanan açıklamada, daha düÅŸük sıcaklıklarda fazla tuz kullanımının yola zarardan baÅŸka bir etkisinin bulunmadığı belirtildi.

"YAKIT DEPOLARINIZI DOLDURUN, YEDEK GIDA BULUNDURUN"

Açıklamada sürücüler ve kara yollarında seyahat edecekler, kış ÅŸartlarına uygun olmayan araçlarla yola çıkmamaları, kış lastiÄŸi kullanmaları ve emniyet kemerlerini takmaları konusunda uyarıldı.

Ayrıca açıklamada, yola çıkacak sürücülerden olumsuz durumlar düÅŸünülerek araçlarının yakıt depolarını doldurmaları, yanlarında yedek gıda ve kış koÅŸullarına uygun kıyafetler bulundurmaları istendi.

Kışın seyahate çıkmadan önce güzergahtaki yol ve hava durumu ile ilgili bilgi alınmasının önemine iÅŸaret edilen açıklamada, araçta mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulması gerektiÄŸi kaydedildi.

Açıklamada sürücülere yönelik diÄŸer uyarılar ÅŸöyle sıralandı:

"- Aşırı yağış alan bölgelerde ani heyelan ve çökme olaylarına karşı dikkatli olunmalı,

  • Olumsuz hava koÅŸulları nedeniyle kapatılan yol kesimlerinde yola girmek için ısrarcı olunmamalı, mahsur kalan araç sahipleri bulundukları ÅŸeridi terk etmemeli ve görevlilere yardımcı olmalı,

  • Karla mücadele araçlarının tipi nedeniyle kapanan veya kayarak yolu kapatan araçlara ulaÅŸabilmeleri için sürücüler özellikle sol ÅŸeridi boÅŸ bırakmalı,

  • Kar ve buzla mücadele araçları görüldüÄŸü zaman fazla yaklaşılmamalı ve sollama yapılmamalı çünkü aracın önündeki yolda kar temizlenmemiÅŸ olabilir ve yola serpilmekte olan tuz veya agrega araca zarar verebilir,

  • Özellikle rampalarda tır olarak tabir edilen ağır vasıtaların kayarak yolu kapatmalarına sıkça rastlanmaktadır. Bu durum 'kara yollarında karla deÄŸil tırla mücadele ediyoruz.' ÅŸeklinde özetlenebilir,

  • Bu nedenle sürücüler kış koÅŸullarına göre araçlarının hızını, yükünü, görüÅŸ açısını, yol ve hava durumuna göre ayarlamalı,

 

  • Araç takip mesafesi arttırılmalı, trafik iÅŸaret ve iÅŸaretçilerine uyulmalı, ÅŸerit ihlali yapılmamalı,

  • Buzlanma olan kesimlerde çok daha tedbirli ve dikkatli olunmalı, hava, yol, araç ve psikolojik durumlar dikkate alınarak yorgun ve uykusuz yola çıkılmamalı,

  • Direksiyon başında cep telefonu ile görüÅŸme, sigara içme gibi dikkati dağıtıcı davranışlardan kaçınılmalı ve görevlilerin ikazlarına uyulmalı."
  • Henüz yorum yapılmamış.

    * İşaretli tüm alanları doldurunuz.