Sosyal Medya

Güncel

Kuzey-Güney koridoru Hint Okyanusu ile Karadeniz'i bağlayacak

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Kuzey-Güney koridorunun tam olarak faaliyete geçmesiyle Umman Denizi ve Hint Okyanusu; Azerbaycan, Rusya, Karadeniz ile Doğu ve Kuzey Avrupa'ya bağlanacak" dedi



Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, Kuzey-Güney UlaÅŸtırma Koridoru projesinin tam olarak faaliyete geçmesiyle Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nun AzerbaycanRusyaKaradeniz ile DoÄŸu ve Kuzey Avrupa'ya baÄŸlanacağını söyledi.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ruhani baÅŸkent Tahran'da Azerbaycan Milli Meclisi BaÅŸkanı Oktay Asadov ile bir araya geldi.

Ruhani, görüÅŸmede son yıllarda sürekli olarak yükselen Tahran-Bakü iliÅŸkilerinin bugün de geliÅŸmekte olduÄŸunu belirterek, iki ülke arasındaki baÄŸların güçlendirilmesi için Ä°ran ve Azerbaycan cumhurbaÅŸkanlarının 5 yıl içinde 12 defa görüÅŸtüÄŸünü ifade etti.  

Azerbaycan'ın kültür, din, mezhep ve dil gibi ortak deÄŸerler açısından Ä°ran'a en yakın ülkelerden biri olduÄŸuna dikkati çeken Ruhani, iki ülkenin sanayi, ilaç ve teknoloji alanlarında iÅŸ birliÄŸini arttırabileceÄŸini dile getirdi. 

Ruhani, "Hazar Denizi'nin enerji kaynaklarından istifade etme noktasında faydalı kararlar aldık. Yetkililerin bunu geliÅŸtirmesini diliyoruz. Çünkü bu kazan-kazan iliÅŸkisidir, iki ülke ve iki milletin çıkarınadır." dedi.  

Hazar Denizi hukuku rejiminin denize kıyısı olan tüm ülkeler için önemli olduÄŸunu ve alınan kararların taraf ülkelerce iyi bir ÅŸekilde uygulandığını kaydeden Ruhani, "Bölgedeki ihtilaflar siyaset ve müzakere yoluyla çözülmelidir. Bu meselelerin milletlerin hukuku korunarak siyasi kanallarla çözülmesi için çaba göstermeliyiz. Ä°ran, anlaÅŸmazlıkların bu doÄŸrultuda çözülmesi için her türlü yardımda bulunmaya hazırdır." deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Kuzey-Güney koridorunun oluÅŸturulması, Astara-Astara demir yolunun inÅŸası ve transit geçiÅŸlerin de bölge ülkeleri açısından önemli bir proje olduÄŸuna iÅŸaret eden Ruhani,  "Kuzey-Güney koridorunun tam olarak faaliyete geçmesiyle Umman Denizi ve Hint Okyanusu; Azerbaycan, Rusya, Karadeniz ile DoÄŸu ve Kuzey Avrupa'ya baÄŸlanacak." ifadesini kullandı.

Öte yandan Azerbaycan Milli Meclisi BaÅŸkanı Asadov ise Azerbaycan-Ä°ran ekonomik iliÅŸkilerine deÄŸinerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 40 arttığını söyledi.

Asadov, mevcut imkanlar ve sahip olunan kapasite ile bu rakamın daha da üstüne çıkabileceklerini ifade etti.

Kuzey-Güney koridorunun Azerbaycan, Ä°ran ve Rusya'da devlet yetkililerinin gündeminde olduÄŸunu kaydeden Asadov, bu projenin tamamlanmasıyla ülkeler arasındaki ticaret hacminin artacağını dile getirdi. 

Asadov ayrıca bölgesel meseleler ve yaÅŸanan sorunların sadece bölge ülkeleri tarafından çözülebileceÄŸini belirtti. 

Ä°ran Meclis BaÅŸkanı Ali Laricani ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüÅŸmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında da konuÅŸan Asadov, Tahran ziyaretinin temel amacının iki ülke parlamentoları arasındaki iliÅŸkilerin güçlendirilmesi ve ticari kapasitenin arttırılması için uygun mekanizmaların kurulmasını saÄŸlamak olduÄŸunu söyledi. 

Asadov, toplantılarda ekonomik konuların takip edilmesi için ortak komisyonların çalışma yapması konusunda anlaÅŸtıklarını aktardı.

Kuzey-Güney UlaÅŸtırma Koridoru

Rusya, Ä°ran ve Hindistan'ın 2000 yılında üzerinde anlaÅŸtığı, daha sonra Belarus, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Azerbaycan'ın da belli aÅŸamalarına katıldığı Kuzey-Güney UlaÅŸtırma Koridoru projesi; kara, deniz ve tren yolu güzergahlarından oluÅŸan 7 bin 200 kilometrelik bir aÄŸa sahip bulunuyor.

Hindistan'ı, Ä°ran ve Azerbaycan üzerinden Rusya'ya baÄŸlayacak projeyle Rusya, Ä°ran, Orta Asya ve Hindistan arasındaki ticari iÅŸ birliÄŸinin artırılması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.