Sosyal Medya

Kürsü

Kemal Öztürk- Türkiye’nin ABD siyasetine ikinci müdahalesi

Kemal Öztürk- Yeni Şafak



Kaşıkçı cinayetinden sonra, Türkiye’nin ABD politikalarını altüst ettiÄŸi ikinci hamlesi, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, Trump’ı Suriye’den çekilmeye ikna etmesi oldu. ABD hem iç hem de dış politikada ÅŸiddetli sarsıntılar geçiriyor.
 
Saklamaya gerek yok, fena halde gururlu ve mutluyuz. Lakin dikkat, rehavete kapılmadan stratejik ve akıllı davranma zamanı aynı zamanda.
 
KAHVE EŞLİĞİNDE GURURLANMA ZAMANI
 
Geçen hafta Ankara’da Kaşıkçı cinayeti sonrası krizi yöneten ekibin önemli isimlerinden biriyle karşılıklı otururken ve kahvelerimizi yudumlarken, devlet olarak izlediÄŸimiz politikaların ne kadar gurur verici olduÄŸunu ve bir vatandaÅŸ olarak bundan duyduÄŸum mutluluÄŸu dile getirmiÅŸtim. Devletin ortak aklının ve ortak hareket kabiliyetinin nasıl büyük farklar yarattığını Kaşıkçı krizinde gördük.
 
Åžimdi de Trump’ın Suriye’den çekilme kararıyla ortaya çıkan tablodan aynı derece gururlu ve mutlu haldeyim. Tabii CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la karşılıklı kahve içerek, bir vatandaÅŸ olarak bu hamleden duyduÄŸum gururu anlatma imkânım olmadığına göre, buradan yazarak selam gönderiyorum.
 
YUMRUK YEMÄ°Åž GÄ°BÄ° OLANLAR
 
ErdoÄŸan, telefonda Trump’ı öylesine ikna etmiÅŸ ki, Savunma Bakanlığı ne de diÄŸer zevatı dinlemeden kararlarını peÅŸ peÅŸe Twitter’den açıkladı.
 
Suriye ve PYD/PKK stratejisinin sahibi, ABD ordusunun CENTOM Komutanı General Votel, “karnıma bir yumruk yemiÅŸ gibi hissettim” dedi. Bence yüzlerinin tam ortasına fena bir yumruk yediler. Bu yumruktan sonra ABD Savunma Bakanı istifa etti zaten.
 
Başımızın en büyük belalarından, OrtadoÄŸu’yu kana bulayan melun ÅŸahsiyetlerden biri olan, ABD’nin Suriye özel temsilcisi ve Pentagon’un bir numaralı sivil tetikçisi McGurk de çok beklemeden istifa ettiÄŸini açıkladı. Irak, Afganistan, Suriye ve Türkiye’de bu istifa, Savunma Bakanı’nın istifasından daha büyük mutluluk uyandırdı. Zira adam gerçekten üzerine kan bulaÅŸmış bir belaydı.
 
Trump her iki istifaya da yine sosyal medyadan cevap verdi. Özeti, ‘hadi oradan müptezeller, umurumda bile deÄŸilsiniz’, ÅŸeklinde tercüme edilebilir bence!
 
Sıradaki istifa, PKK’yı besleyen, destekleyen ve bunu aleni gözümüze sokarak yapan CENTOM Komutanı General Votel’den gelecek sanırım. Zira Votel, ErdoÄŸan yönetimindeki Türkiye’yi düÅŸman görürken, Trump son tivitinde, “Türkiye doÄŸru komÅŸu” diyerek, Votel’e de bir yumruk salladı. Onun da istifa etmesi gerekir. Obama döneminden beri Türkiye düÅŸmanlığında başı çekiyor hain adam.
 
TÜM STRATEJÄ°LER VE DENGELER ALTÜST OLDU
 
Aniden ve kimsenin beklemediÄŸi bu hamleyi, ABD ve Avrupa basınının büyük bölümü, ‘ErdoÄŸan’ın zaferi’ olarak yorumladı. Ben ÅŸahsen biraz korktum. Çünkü Trump gibi egosu yüksek biri, bu haberlerden etkilenir de, bir tivitle kararından vazgeçtiÄŸini söyler diye düÅŸündüm. Tam tersine Trump bir daha görüÅŸtü ErdoÄŸan’la ve yine tivit attı: “ErdoÄŸan sözünün eridir, IŞİD’den geri kalanı temizleyeceÄŸine eminim.”
 
Tüm dengeler, tüm stratejiler, tüm planlar altüst oldu. Suriye’de deÄŸil bölgede dengeleri altüst edecek bu durumda, ÅŸimdi gelin de gurur duymayın ülkenizle, ülkenizin lideriyle.
 
Dengelerin bozulmasıyla mutsuz ve huzursuz tipler de hemen kendini gösterdi tabii. Netanyahu ErdoÄŸan’a saldırarak, Trump’ın kararından ne kadar mutsuz olduÄŸunu belli etti. PYD/PKK elindeki IŞİD esirlerini serbest bırakıp, terörü alevlendirmekle tehdit etti. Ä°srail etkisindeki ABD medyası, PKK güzellemeleri eÅŸliÄŸinde, Türkiye’ye çamur attı, Trump’a kararını deÄŸiÅŸtir diye yalvardı.
 
Durum deÄŸiÅŸmedi. Kahvemizi içmeye devam ediyoruz.
 
DÄ°KKAT, ÇOK RÄ°SKLÄ° BÄ°R SÜRECE GÄ°RDÄ°K
 
Tabii bizim gibi vatandaÅŸların duygusal mutluluÄŸuna devlet ricali kendini çok kaptırmamalı. Onlar akıl, strateji, bilgi ile hareket etmek zorunda. Zira ABD’nin çekilme kararından sonra ortaya çıkacak boÅŸluÄŸun bir çöküntü yaratması da mümkün. Ayrıca Trump gibi dengesiz birinin aniden karar deÄŸiÅŸtirmesi de ihtimal dahilinde.
 
Sanırım en kritik konu, Pentagon’un kaç yıldır besleyip, silahlarla donattığı ve sayıları 100 bine yaklaÅŸan PYD/PKK’nın bundan sonra ne olacağı konusu. Tabii onların kontrol ettiÄŸi bölgenin geleceÄŸi de buna dahil.
 
Trump’a yöneltilen eleÅŸtiriler nedeniyle doÄŸal olarak Fırat’ın doÄŸusuna operasyonu erteledik ama oradaki boÅŸluÄŸu rejimin, Ä°ran milislerinin, Rusya’nın da doldurmasına izin vermemeliyiz.
 
PYD/PKK, Suriye ordusunun bir parçası olursa ve silahlarıyla onlara katılırsa, resmi olarak Åžam rejimiyle bir çatışma riskine de girebiliriz ki, bu Ä°ran ve Rusya’yı da karşımıza almak demek.
 
Çok riskli bir sürece girdik. Buna raÄŸmen çok iyi analizler yapıp, çok hızlı hareket emek zorundayız.
 
ALLAH’IN SEVDİĞİ BÄ°R ÜLKEYÄ°Z
 
Allah’ın sevdiÄŸi bir ülkeyiz. EÄŸer Kaşıkçı cinayetinin ses kaydı elimizde olmasaydı, ülke tarihinin en sıkıntılı krizlerinden birinin içine düÅŸecektik.
 
Yine eÄŸer Trump ile Pentagon arasında bir kriz olmasaydı ve Trump ErdoÄŸan’ın sözlerinden etkilenip Pentagon’a bir gol atmak istemeseydi, Fırat’ın doÄŸusuna girdiÄŸimizde, ABD ile çok zarar verici bir kriz yaÅŸayacaktık.
 
Çok ÅŸükür ki, her iki kriz de ülkemizin faydasına doÄŸru evrildi. Åžimdi bu fayda durumunu kalıcı hale getirmek için akıllıca tahkim etme siyaseti sürdürmeliyiz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.