Sosyal Medya

İbrahim Kiras- PKK'nın güvendiği dağlarda kar var

Ä°brahim Kiras- Karar



Trump’ın ABD askeri varlığını Suriye’den çekme kararının arka planı ve gerekçeleri daha çok tartışılacak gibi görünüyor. Ancak konunun tartışma götürmeyen yanı Suriye’de hatta OrtadoÄŸu’da yeni bir sürecin baÅŸlamış olduÄŸu gerçeÄŸi. Bugünden sonra bölge aktörlerinin birçok alanda tutumlarını yeniden belirlemelerini gerektiren ciddi bir zemin deÄŸiÅŸikliÄŸi gerçekleÅŸiyor çünkü…
 
Daha önce Bush yönetiminin müdahaleci dış politika anlayışının yol açtığı sıkıntılardan ülkesini kurtarma vaadiyle iktidar gelen Obama ABD’nin stratejik önceliÄŸinin OrtadoÄŸu yerine Asya-Pasifik havzası olarak belirlendiÄŸini deklare etmiÅŸti. (Bu bakış açısına bugünkü BaÅŸkan Trump’ın çok daha yakın olduÄŸunu biliyoruz.) Ama sonra birtakım siyasi mecburiyetler hasıl olduÄŸu için Obama yönetimi IŞİD’in yol açtığı bölgesel krize müdahale etme gerekçesiyle oluÅŸturulan uluslararası koalisyon çatısı altında Suriye’ye asker gönderdi.
 
IŞİD’le mücadele koalisyonu içinde “yerel güç” olarak “PKK’nın Suriye kolu” olan YPG/PYD örgütüne yer verilmesi Türkiye’de eskiden beri kuÅŸku ve kaygı oluÅŸturan “ABD’nin Kürt devleti projesi”nin hayata geçirilme giriÅŸimi olarak algılandı. IŞİD’den boÅŸalacak alanı PKK’nın doldurmasına yönelik bir oyun olarak gördü Ankara bu giriÅŸimi. Sadece Ankara’nın algısı veya kuÅŸkusu deÄŸil, anlaşılan Kandil’in geliÅŸmeleri deÄŸerlendirmesi ve beklentisi de bu merkezdeydi. Nitekim, o günlerde PKK “Ä°kinci Çözüm Süreci”nin baÅŸlangıcında ilan ettiÄŸi ateÅŸkesi bitirip terör eylemlerini yeniden baÅŸlattı. Çözüm sürecinin saÄŸladığı kazanımları berhava etme pahasına… Bu yolla ne devlete taleplerini kabul ettirebilmesinin ne de ülkede veya bölgede kurguladığı siyasi hesapların önünün açılması mümkün olmadığı halde…
 
***
 
Bu yaklaşım OrtadoÄŸu’da yeniden ÅŸekillenmekte olduÄŸu düÅŸünülen politik dengelerle ve özellikle Kuzey Suriye’de ortaya çıkan ÅŸartların yıllardır rüyası görülen bir Kürt devleti kurulmasını mümkün hale getirdiÄŸi “analiz”ine dayanıyordu…
 
Ama PKK ve müttefiklerinin yalnızca Suriye’de oluÅŸan karmaÅŸada belirli bir arazi üzerinde “ekolojik, feminist, komünal ve kantonal Kürt devleti” projelerini hayata geçirme fırsatı bulduklarını varsayarak çözüm sürecinin kazanımlarından vazgeçtiklerini düÅŸünmek yeterli görünmüyor.
 
Akıl ve mantık çerçevesinde olaya bakarsanız, seçimde 80 milletvekili kazanarak meclise gelmiÅŸ olan siyasi kanat aracılığıyla ve destekçilerinin temin ettiÄŸi propaganda imkânlarını kullanarak bu amaç doÄŸrultusundaki faaliyetlerini sürdürebilirlerdi. Hendek provokasyonuyla devletle “içeride” çatışmayı ve bunca kaybı göze almalarına gerek yoktu. Demek ki baÅŸka bir gerekçe vardı bu riski göze almalarında. Belki Türkiye’yi “içeride oyalamak” hesabıyla hareket ediyorlardı. Belki de PKK’yı yöneten kadrolar Türkiye’deki siyasi iktidarın pek yakında deÄŸiÅŸeceÄŸini düÅŸündükleri için böyle bir tehlikeli iÅŸe giriÅŸtiler. Belki de 15 Temmuz benzeri bir giriÅŸimi daha o günlerde bekliyorlardı. Her ne olursa olsun, “güvendikleri daÄŸlar” vardı.
 
PKK’nın sivil kanadı bir yanda, yakın ve uzak müttefikleri öbür yanda, bütün unsurlarının bu bize mantıksız gibi görünen giriÅŸimi sorgusuz sualsiz benimseyerek destek olmaları baÅŸka türlü açıklanamaz.
 
Ä°ÅŸte o günlerde PKK sempatizanlarına hitaben “Kürtler kendi geleceklerini uzak coÄŸrafyalardaki konjonktürel dostlarının siyasi hesaplarına ciro etmesin. Çözümü burada arayın, sonra bir gün konjonktür deÄŸiÅŸirse güvendiÄŸiniz daÄŸlara karlar yaÄŸar” uyarısı yapanlar bugün haklı çıkmış görünüyorlar.
 
Trump’ın Suriye’den çekilme kararı bir kere daha gösterdi ki bölge dışı güçlerin geçici ÅŸartlara baÄŸlı desteklerine güvenerek bölgenin deÄŸiÅŸmez unsurlarını karşısına alanlar daima hüsrana uÄŸruyorlar. GeçmiÅŸte baÅŸka toplulukların da acıyla tecrübe ettiÄŸi bu kuralın yalnızca Amerika’yla iliÅŸkilerde deÄŸil, sözgelimi Ä°ngiltere’yle, Fransa’yla, Rusya’yla vs. girilen yollarda da geçerli olduÄŸu akıldan çıkarılmamalı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.