Sosyal Medya

Kürsü

İsmail Yaşa- Abbas uyarıları dinlemedi

İsmail Yaşa- Diriliş Postası



Filistin Yönetimi BaÅŸkanı Mahmud Abbas, 8 Aralık’ta Ramallah’ta düzenlediÄŸi basın toplantısında Filistin Parlamentosu’nu feshedeceÄŸini söylemiÅŸ ve o açıklama üzerine “Abbas’tan halk iradesine darbe” baÅŸlıklı yazıyı kaleme almıştım.
 
Cumartesi akÅŸamı gerçekleÅŸtirilen Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu toplantısında konuÅŸan Abbas, o planını uygulamaya koyduÄŸunu ilan etti.
 
DoÄŸrudan ve dolaylı olarak kendisine yapılan tüm uyarılara kulak tıkadığını gösterdi ve parlamentoyu feshettiÄŸini açıkladı.
 
Daha doÄŸrusu, Anayasa Mahkemesi’nin parlamentoyu feshetme kararı aldığını ve kendisinin de bu karara uyacağını söyledi.
 
Anayasa Mahkemesi, Nisan 2016’da Abbas’ın tek taraflı kararıyla kurulmuÅŸ ve üyeleri de yine bizzat Filistin Yönetimi BaÅŸkanı tarafından atanmıştı.
 
O dönem Filistinli gruplar yüksek mahkemenin bu ÅŸekilde teÅŸkiline karşı çıkmış ve Anayasa Mahkemesi’nin uzlaşıyla kurulması gerektiÄŸini belirtmiÅŸti.
 
Abbas’a yakın isimlerden oluÅŸan mahkemenin hukuki deÄŸil siyasi kararlar alacağı açıktı.
 
Filistin Parlamentosu’nun feshedilmesi kararı, mahkemenin Abbas’ın elinde oyuncak olacağını söyleyenleri haklı çıkardı.
 
Anayasa Mahkemesi, hukuki açıdan gerekli ve uygun gördüÄŸü için parlamentonun feshine karar vermedi.
 
Bilakis Abbas istediÄŸi için parlamentoyu feshetti.
 
Çünkü Filistin Yönetimi BaÅŸkanı, 8 Aralık’taki basın toplantısında da açıkladığı gibi fesih kararını çoktan vermiÅŸti.
 
Geriye sadece Filistin halkının özgür iradesine vurduÄŸu darbeyi kitabına uydurmak ve hukuki karar kılıfına sokmak kalmıştı.
 
Abbas’a yanlış bir adım atmaması için Filistin içinden ve dışından birçok samimi uyarı yapıldı.
 
Filistin Parlamentosu’nun feshedilmesinin, sorunları daha karmaşık hale getireceÄŸi, Filistinlilerin birlik ve bütünlüÄŸe her zamankinden daha çok ihtiyaç duydukları bir dönemde mevcut bölünmüÅŸlük halini derinleÅŸtireceÄŸi söylendi.
 
Fakat Abbas kimseyi dinlemedi ve bildiÄŸini okudu.
 
Filistin Yönetimi BaÅŸkanı, parlamentonun feshedildiÄŸini açıklamadan kısa süre önce CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile bir telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdi.
 
O görüÅŸmede ErdoÄŸan, Abbas’ı kararından vazgeçirmeye çalıştı mı?
 
CumhurbaÅŸkanlığı kaynakları, iki liderin “Filistin sorununun çözümünü zorlaÅŸtıracak yanlış adımların önlenmesi” için neler yapılabileceÄŸi hakkında fikir alış veriÅŸinde bulunduklarını söyledi.
 
Söz konusu yanlış adımlar arasında “Filistin Parlamentosu’nun feshedilmesi” de var mı?
 
Bilemiyoruz.
 
Fakat bildiÄŸimiz bir ÅŸey var:
 
Türkiye, Abbas’a gereÄŸinden fazla deÄŸer verdi.
 
Bölgedeki Ä°srail yanlısı diktatörlerden hiçbir farkı olmayan Filistin Yönetimi BaÅŸkanı, Ankara’nın kendisine gösterdiÄŸi ilgiyi ne yazık ki hak etmiyor.
 
Abbas’ın tüm derdi, Gazze Åžeridi’ni yeniden kontrol altına alarak Filistinli direniÅŸ gruplarının elindeki silahları toplamak.
 
Filistin davasına yönelik tehditler, iÅŸgal güçlerinin cinayetleri, halkın çektiÄŸi sıkıntılar, Kudüs’ü tümüyle YahudileÅŸtirme planları umurunda bile deÄŸil.
 
Nitekim parlamentonun fesih kararını duyurduÄŸu konuÅŸmasında, Hamas’ın geri adım atmaması, yani Gazze Åžeridi’ni kendisine teslim etmemesi halinde daha önce belirledikleri diÄŸer kararları da uygulamaya koyacakları tehdidinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.