Sosyal Medya

Kürsü

Hüseyin Likoğlu- Uzaylı görmüş Özgür Özel

Hüseyin Likoğlu- Yeni Şafak



CHP Grup BaÅŸkanvekili Özgür Özel’in Meclis’teki provokatif konuÅŸması sonrası yaÅŸanan tartışmalar ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın verdiÄŸi cevaplara hepimiz tanık olduk. Hulusi Akar’ın, Özgür Özel’e karşı orantısız güç kullandığını düÅŸünenlerdenim. Ayrıca Akar’ın kızmasındaki haklılığı anlamakla birlikte kızmaması gerektiÄŸini savunanlardanım. Neden mi? Ä°ÅŸte nedenler:
 
Özgür Özel CHP’li bir vekil. Ama Atatürk’ün CHP’si deÄŸil tabii. Atatürk 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini yumdu. 11 Kasım 1938 yani Atatürk’ün naaşı daha Dolmabahçe Sarayı’nda ve henüz bedeni daha sıcakken, TBMM’yi toplayıp Ä°smet Ä°nönü’yü cumhurbaÅŸkanı seçen CHP’nin vekili Özgür Özel. Sayın Akar’ın anlattıklarına isyan etmesin de ne yapsın Özgür Özel. Türkiye’nin kesintili demokrasi hikâyesine ÅŸöyle hep birlikte göz atalım bakalım Özgür Özel’e siz de benim gibi hak verecek misiniz?
 
1950’de “Yeter söz milletin” diyen Adnan Menderes milletin büyük teveccühüne mazhar olarak iktidara geldi. Milletin rahmetli Menderes’e her geçen gün teveccühü artarken, CHP iktidar için baÅŸka kapıları zorlamaya çoktan baÅŸlamıştı bile. Darbe yapacak albaylar cuntasını hazır edenler, cuntaya çoban aramaya baÅŸladılar. Yeni emekli edilmiÅŸ Cemal Gürsel’in cuntanın başı olmayı kabul etmesiyle de 27 Mayıs darbesini yaptılar. Nasıl da benziyor deÄŸil mi, Hulusi Akar’a teklif edilene. Ne dedi Akar: “BaÅŸlarına geçmem için başıma silah dayadılar.”
 
Silah dayama iÅŸinin de bir tarihsel anlamı var. Cemal Gürsel’in başına silah dayamadılar, ama Gürsel’in karşısına cumhurbaÅŸkanı adayı olarak çıkmayı düÅŸünen Ali Fuat BaÅŸgil’in başına silah dayayıp, adaylıktan çekilmemesi halinde gömüleceÄŸi mezarı göstermiÅŸler. Darbeden sonra Milli Birlik Komitesi’nin başına geçen Gürsel, Menderes’i idam ettikten 1 ay sonra da Türkiye’nin 4’üncü CumhurbaÅŸkanı olarak ödüllendirildi.
 
Cemal Gürsel yatalak oldu, eli kolu tutmaz, dili dönmez hale gelince yeni cumhurbaÅŸkanı arayışları baÅŸladı. Tabii ki tek aday var. Dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı Cevdet Sunay. Sunay uzatmalı Genelkurmay BaÅŸkanlığı görevinden ayrıldığı gün cumhurbaÅŸkanlığı kontenjanından Cumhuriyet Senatosu üyeliÄŸine getirildi. Sunay 28 Mart 1966’da da cumhurbaÅŸkanlığına seçildi. Bu arada Sunay’ın seçildiÄŸi tarihte Süleyman Demirel’in baÅŸkanlığındaki Adalet Partisi 1965’te yapılan seçimleri büyük bir zaferle kazanmış, Meclis’te büyük çoÄŸunluk saÄŸlamış, buna raÄŸmen istediÄŸi kiÅŸiyi deÄŸil istenilen kiÅŸiyi cumhurbaÅŸkanı seçmek zorunda kalmıştı.
 
Sunay’ın görev süresinin dolmasıyla Türkiye yeni bir aÅŸamaya geçer. 1971 muhtırası verilmiÅŸ, Meclis vesayet altına alınmış, kukla hükümetler dönemi baÅŸlatılmıştı. Ä°ÅŸte böyle bir ortamda 1973’te Meclis yeni bir cumhurbaÅŸkanı seçecekti. Tabii ki en favori Genelkurmay BaÅŸkanı Faruk Gürler’di. Siyasi parti liderleri karargâha çaÄŸrıldı, isim verildi, ancak bazı milletvekilleri milletten aldıkları yetkiyi apoletlere peÅŸkeÅŸ çekmedi. Bunun üzerine Meclis’in üzerinde jetler uçuruldu. Ve sonunda Genelkurmay BaÅŸkanı deÄŸil de Deniz Kuvvetleri Komutanı Fahri Korutürk cumhurbaÅŸkanı seçtirildi.
 
Korutürk’ün görev süresinin dolmasıyla yine hangi apoletli cumhurbaÅŸkanı olacak kavgası baÅŸladı. Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur mu, 1. Ordu Komutanı Faik Türün mü olacak derken, 12 Eylül yaÅŸandı, Kenan Evren CumhurbaÅŸkanı oldu.
 
Bu tarihi serüvene baktığımız zaman, ÅŸayet Hulusi Akar cuntanın başına geçseydi, yıllarca iktidar hasreti çeken CHP için iktidar yolu açılacaktı. Bugünkü CHP’de de kariyeri fena olmayan Özgür Özel için bakanlık ihtimali de yüksekti.
 
Åžimdi bir daha düÅŸünün böyle bir gelenekten gelen bir partinin Grup BaÅŸkanvekili, “Başıma silah dayatıldı. Yine de darbeye evet demedim” diyen bir Genelkurmay BaÅŸkanı’na uzaylı görmüÅŸ gibi bakmasından daha doÄŸal ne olabilir?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.