Sosyal Medya

Güncel

Arap Baharı'nın ateşi Tunus'ta protestoların gölgesinde kaldı

Ülkede devrimin fitilini ateşleyen seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin doğduğu şehir olan Sidi Bu Zeyd'deki "Buazizi Meydanı" hem kutlamalara hem de işsizlik protestolarına sahne oldu



Tunus'ta 17 Aralık 2010'da baÅŸlayan ve "Arap Baharı" adıyla bilinen süreci tetikleyen halk devriminin 8'inci yıl dönümü, Sidi Buzeyd kentinde kutlandı.

Ülkede devrimin fitilini ateÅŸleyen seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin doÄŸduÄŸu ÅŸehir olan Sidi Bu Zeyd'deki Buazizi Meydanı'nda düzenlenen törene yüzlerce kiÅŸi katıldı.

Hükümeti temsilen Kültür Bakanı Muhammed Zeynelabidin'in hazır bulunduÄŸu kutlamalar, askeri birliÄŸin 17 kez havaya ateÅŸ açmasıyla  baÅŸladı.

Kutlama etkinlikleri kapsamında devrimi anlatan resimlerin yer aldığı bir de sergi düzenlendi.

Devrimin yıl dönümünde iÅŸsizlik protestoları

Ülkede üniversite mezunu iÅŸsizleri çatısı altında toplayan "Ä°ÅŸsizler BirliÄŸi" de iÅŸsizliÄŸe dikkati çekmek için devrimin 8'inci yıl dönümünün kutlandığı Buazizi Meydanı'nı seçti.

Ä°ÅŸsizliÄŸi protesto eden göstericiler, kentteki Tunus Genel Ä°ÅŸçi Sendikası (UGTT) merkezine yürüdü. Göstericiler sık sık hükümet karşıtı sloganlar attı.

UGTT Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi, UGTT merkezinde yaptığı konuÅŸmada "YavaÅŸ yavaÅŸ büyüyen bu durumu düzeltmek için halkın iradesine, demokrasiye olan inanca yönelmek, halk tarafından seçilen yolda yürüyerek, bunun için mücadele etmekten baÅŸka yol yok." dedi.

Toplumsal krizin devam ettiÄŸini söyleyen Tabubi, "Tüm taleplerin yerine getirilmesi için hükümetlere baskı yapılması konusundaki mücadelemiz devam ediyor." diye konuÅŸtu.

"Toplumsal krizler devam ederken kutlama yapılamaz"

Gösterilere katılan eski siyasi mahkumlardan aktivist Yahya el-Abbasi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki tüm siyasi partileri, hükümeti ve muhalefeti "toplumsal taleplerin yerine getirilmemesi ve yolsuzluk konularında rol oynamakla" suçladı.

Hükümet ve muhalefet yetkililerini ülkenin servetini tüketen Batılı güçlerin çıkarlarını savunmakla suçlayan Abbasi, toplumsal taleplerin yerine getirilmesi için mücadelenin gerekliliÄŸini vurguladı. 

"Ä°ÅŸsizlik, pahalılık ve yoksulluk gibi toplumsal krizler devam ederken kutlama yapılamaz." diyen lise öÄŸretmeni Ä°man Lutayfi de iktidardaki koalisyonun kendini siyasi sorunlara adadığını ve sosyal talepleri görmezden geldiÄŸini söyledi.

Üniversite mezunu olan Ä°btihal Nasri de devrimin üzerinde 8 yıl geçmesine raÄŸmen hiçbir ÅŸeyin deÄŸiÅŸmediÄŸini belirtti.

Tunus'un Sidi Bu Zeyd vilayetinde 17 Aralık 2010'da Muhammed Buazizi'nin kendini yakmasıyla baÅŸlayan devrim protestoları 14 Ocak 2011'de CumhurbaÅŸkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla neticelendi. 14 Ocak ülkede resmi tatil kabul ediliyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.