Sosyal Medya

Güncel

Paris'te gözaltı sayısı 95'e çıktı

Fransa'da başkent Paris'te "sarı yelekliler" tarafından tekrar başlatılan gösterilerde bugün gözaltına alınanların sayısı 95 oldu.



Fransa'nın baÅŸkenti Paris'te "sarı yeleklilerin" düzenlediÄŸi gösteride gerginlik artarken, bir protestocu gözünden yaralandı.

Akaryakıt zamlarına tepki olarak baÅŸlayan ancak daha sonra CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron yönetimine öfkeye ve isyana dönüÅŸen gösteriler, hükümetin iptal çaÄŸrılarına raÄŸmen bugün ülke genelinde devam ediyor.

Macron'un vaatlerini yetersiz bulan eylemciler, gösterilerin beÅŸinci haftasında bir kez daha Paris'te Champs-Elysees Caddesi ve Opera Meydanı'nda toplandı.

Geçen haftalara göre sayıları az olan göstericiler ile polis arasında gerginlik artmaya baÅŸladı. Ä°lk müdahale sonrası Champs-Elysees Caddesietrafındaki ara sokaklara da yayılan gösteride polis ve protestocular arasında çatışma yaÅŸanıyor.

Bir gösterici gözünden yaralandı

Polise taÅŸ atan göstericilere güvenlik güçleri biber gazı ile karşılık veriyor. Bu sırada gözünden yaralanan bir gösterici ambulansla hastaneye kaldırıldı. Protestocular, atılan biber gazı kapsülünün göstericinin gözüne geldiÄŸini iddia etti.

Fransız medyası 95 kiÅŸinin gözaltına alındığını belirtirken, polis Paris'teki gösterilere 3 bin kiÅŸinin katıldığını duyurdu.

89 bin polis görevde

Gösteri nedeniyle Champs-Elysees Caddesi ve çevresindeki maÄŸaza ve restoranlar kepenkleri indirirken, çok sayıda metro hattı da kapatıldı. Ülke genelindeki cadde ve yollarda 199 blokaj eylemi yapıldı.

Alınan güvenlik önlemleri kapsamında ülke genelinde yaklaşık 89 bin polis görev yaparken, Paris'i 8 bin polis ile 14 zırhlı araç koruyor.

Protestolar

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik ÅŸartların kötüleÅŸmesine tepki olarak 17 Kasım'da baÅŸlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüÅŸen "sarı yelekliler"in eylemleri, ülkede son yılların en ÅŸiddetli protestosu haline geldi.

Genellikle ÅŸehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleÅŸenlerden oluÅŸan göstericiler, Macron ve yönetiminden ekonomik koÅŸulların iyileÅŸtirilmesini talep ediyor.

Gösterilerde ÅŸu ana kadar 4 kiÅŸi hayatını kaybederken, 4 bin 99 kiÅŸi gözaltına alındı, binden fazla kiÅŸi yaralandı.,

Macron'un açıklamaları

Macron, "sarı yeleklilerin" protestoları konusunda pazartesi akÅŸamı yaptığı açıklamada, ÅŸirketlere ek maliyet yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 avro zam yapılacağını açıklamıştı.

Yapabilen iÅŸverenlerin çalışanlarına yıl sonunda prim ödemesini istediÄŸini belirten Macron, 2 bin avronun altındaki emeklilik maaÅŸlarından artık kesinti yapılmayacağını duyurmuÅŸtu.

"Sarı yelekliler" ve Fransızların yarısından fazlası Macron'un bu açıklamalarını yetersiz bulmuÅŸ ve yeniden gösteri çaÄŸrısı yapmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.