Sosyal Medya

Güncel

Hakan Albayrak / Sarı Yelekliler ve göçmen düşmanlığı

Hakan Albayrak / Karar



Dünkü yazıma ‘MaÄŸriblilerin isyan hakkı var da Fransızların yok mu?’ gibi tepkiler geldi.
 
Vergilerin düÅŸürülmesini ve maaÅŸların yükseltilmesini talep etmek bir haktır ve bu hakkı kullanan Fransızlara bir ÅŸey dediÄŸim yok.
 
Ama, faÅŸist Ulusal Cephe taraftarlarının tayin edici rol oynadığı ve göçmen aleyhtarlığını da içeren, hem de Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’u isyan ateÅŸini söndürmek maksadıyla yaptığı konuÅŸmada “Göçmen sorunuyla yüzleÅŸmek” sözünü de vermeye sevk edecek kadar içeren bu ayaklanmanın -ki bu ayaklanmada “aşırı solcu” Melenchon’un taraftarları da tayin edici bir rol oynuyor ve Melenchon da “Göçmenler yüzünden Fransız iÅŸçisi ekmeÄŸine sürecek yaÄŸdan mahrum kalıyor” gibi laflar edebilen biri- kolonyalizm / neokolonyalizm, emperyalizm ve ırkçılık ile er veya geç hesaplaÅŸmak konulu bir ÅŸiirle irtibatlandırılmasını yadırgamamda yadırganacak bir ÅŸey olmasa gerek. (Paris’in kenar mahallelerinde yaÅŸayan MaÄŸribli gençlerin 2005’teki ayaklanması -ondan evvel Lille ve Toulouse ÅŸehirlerinde meydana gelen ayaklanmalar da- ırkçılığa isyan niteliÄŸindeydi.)
 
***
 
Nice Afrika halkını iliklerine kadar sömürmüÅŸ olan ve yer yer sömürmeye devam eden; o halkların servetleri, alın terleri ve kanları üzerinde yükselen bir ülkeden bahsediyoruz.
 
Bu ülke, o halkların çocuklarının Fransa’daki varlığını-ne kadar yoÄŸun olursa olsun ve Fransız iÅŸçisinin ekmeÄŸindeki tereyağını yahut margarini ne kadar eksiltirse eksiltsin- sorun diye nitelemek hakkına sahip deÄŸil; Fransız sömürgeciliÄŸi sorununun neticesi yahut bedeli diye nitelesin s’il vu plait!
 
“Aşırı sol” kanadının 1 numaralı liderinin bile bu göçmenlere ‘cart curt’ ettiÄŸi Sarı Yeleklileri ırkçılığa isyan eden MaÄŸribli çocuklarla aynı kategoride deÄŸerlendirmemi beklemek tuhaf kaçıyor vesselam.
 
***
 
Yakıp yıkmaya gelince… 
 
MaÄŸribli gençlerle ilgili ÅŸiirimdeki “bir gün yakacaklar paris’i” mısraının, MaÄŸrib’de ve Afrika’nın baÅŸka yerlerinde devam eden Fransız emperyalizminin çarkını -meÅŸruiyet dairesindeki bir mücadele ile- er veya geç yıkmak ÅŸeklinde okunmasını istirham ederim.
 
Pek olgun bir adam olduÄŸum söylenemese de Paris’te araba yakmayı filan matah bir ÅŸey sanmayacak kadar olgunlaÅŸmış bulunuyorum; Ä°ster MaÄŸribli gençler yaksın ister ‘bembeyaz’ Fransızlar…
 
MaÄŸribli gençlerin de yer aldığı kimi örgütlerin güya Ä°slam adına, emperyalistlerle hesaplaÅŸma adına Fransa’da ve baÅŸka yerlerde iÅŸlediÄŸi korkunç cinayetleri meÅŸru görme gafletinden zaten hep Allah’a sığındım ve sığınıyorum.
 
Bu vesile ile, geçen Salı günü Fransa’nın Strazburg ÅŸehrinde meydana gelen  terörist saldırıda can verenlerin ailelerine ve bütün Fransa halkına baÅŸsaÄŸlığı dilerim.
 
***
 
Dün sabah Ankara’da meydana gelen elim tren kazasında can verenlerin ailelerinin ve bütün Türkiye’nin de başı saÄŸ olsun.
 
Cenab-ı Hak ölenlere rahmet eylesin, yaralananlara acil ÅŸifalar ihsan eylesin.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.