Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Zamanı ertelemek bir hastalık değil sendrom

İngilizcedeki karşılığı 'Procrastination' olan 'Erteleme Hastalığı', okul, iş ve özel hayatımızdaki kabuslardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar ismi yüzünden bir hastalık zannedilse de, erteleme hastalığı bir sendrom ve çağımızın hastalığı sayılan bu sendromun en kötü tarafı ise, erteleyicilerin kendi kendilerini sabote etmeleri ve performanslarının düşmesine sebep olmaları. Kronik erteleme hastalığı uzun vadede insanın sağlığına, kariyerine, eğitimine mal oluyor. Ertelemek aslında herkeste görülen bir alışkanlık ama bu durum alışkanlıktan çıkarak bir sendrom haline geldiyse, hayatınızı daha da etkilemeden tedaviye ihtiyacınız var demektir.



ERTELEME HASTALIÄžI VE NEDENLERÄ°
 
"Erteleme Hastalığı (Procrastination)", gencinden yaÅŸlısına herkeste görülebiliyor. Üstelik bu hastalık bizi çözülmemiÅŸ problemler yığınıyla baÅŸ baÅŸa bırakabiliyor.
 
Mükemmeliyetçilik
 
Mükemmelliyetçi insanlar, yapacakları iÅŸlerin hatasız olmasını isterler. En iyisini, en doÄŸrusunu yapmak istemek ertelemeye yol açan nedenlerden biridir. Mükemmeliyetçi birey, ciddi bir araÅŸtırma yapması gerektiÄŸi zaman kendini çok iyi hissettiÄŸi, ilhamın geleceÄŸi o anı bekler durur. Aslında o anın iÅŸe baÅŸladığı zaman kendiliÄŸinden oluÅŸacağını gözden kaçırır.
 
DüÅŸük kırılganlık toleransı
 
DüÅŸük kırılganlık toleransı, kiÅŸinin "bugün bu sıkıntıya katlanamam" dediÄŸi, sıkıntı, hoÅŸ olmayan duygular yaratan iÅŸten kaçınması ve sonraya ertelemesidir. ÖrneÄŸin bir öÄŸrencinin ders çalışmak zorunda olmasına raÄŸmen ona haz verecek ÅŸeylerle uÄŸraÅŸması.
 
Korku ve kaygı
 
Yapacağınız iÅŸlerin sonucunun nasıl olacağına dair korku ve kaygılarınız var ise kendinizi o iÅŸi ertelerken bulabilirsiniz. "Ya istediÄŸim gibi olmazsa ?" düÅŸüncesi, kiÅŸinin o iÅŸi ertelemesine neden olur. Bu baÅŸarısızlığı yaÅŸamamak adına adım atmamak ve risk almamak kiÅŸiye daha kolay gelir. Ä°ÅŸin sonucuna fazlaca odaklanmak erteleme davranışının nedenlerinden bir baÅŸkası.
 
Sürenin uzun olması
 
Ödüle hemen ulaÅŸmak, sonucu somut bir ÅŸekilde görmek istemek de erteleme davranışına yol açan sebeplerden sayılıyor. Kilolarıyla başı dertte olan kiÅŸinin fit bir vücuda ulaÅŸması için geçmesi gereken sürenin olması, o kiÅŸinin spor ve diyeti sürekli ertelemesi sürenin uzun olmasıyla alakalıdır.
 
SENDROMUN TEDAVÄ°SÄ° VAR MI?
 
Psikologlara göre bu sendromun tedavisinden ziyade kontrolü tamamen kendi elimizde. Öncelikle durumu kabullenmek ve alışkanlık haline gelen ertelemeyi deÄŸiÅŸtirmek gerek. Bunu da minik adımlarla yapabilirsiniz. "Erteleyiciler olarak en büyük sıkıntımız 'anlık keyif'lerdir. Ä°ÅŸlerimizi yapmak yerine oyuna dalabiliyor ya da arkadaşımızla sinemaya gidebiliyoruz. Bu yüzden önce yazı yazarken dikkatinizi dağıtacak her ÅŸeyi ortadan kaldırmakla baÅŸlayın. Masanızı toplayın ve telefonunuzu kapatın."
 
POMODORO TEKNİĞİ
 
Pomodro tekniÄŸi ile yapmanız gereken iÅŸleri sürelere bölmeniz. ÖrneÄŸin yarım saat çalışmanın arkasından beÅŸ dakikalık molalar ile iÅŸinizi ertelemenize gerek kalmaz.
 
ERTELEME SENDROMU NASIL ÇÖZÜLEBÄ°LÄ°R?
 
* ErtelediÄŸiniz her ÅŸeyin farkında olmakla baÅŸlayın. BoÅŸ bir kağıdı ikiye bölüp bir tarafına ertelediÄŸiniz her ÅŸeyi yazın. DiÄŸer tarafına da bunları neden ertelediÄŸinizi ve altında yatan sebepleri yazın.
 
* ErtelediÄŸiniz iÅŸleri önem sırasına göre yazın. Kendinize göre oluÅŸturduÄŸunuz programa bu listeyi dahil edin. Büyük iÅŸleri birden yapmak zor geleceÄŸi için ufak ufak halletmeniz size kolay gelecektir. Bu sayede aslında gözünüzde büyüttüÄŸünüz iÅŸlerin o kadar da zor ve imkansız olmadıklarını fark edeceksiniz.
 
* Bir iÅŸle meÅŸgul olduÄŸunuzda baÅŸka bir iÅŸe yönelmeyin. Dikkatinizi dağıtacak tüm faktörleri mümkün olduÄŸunca ortadan kaldırın. Bunun yanında iÅŸ sırasında size lazım olacak tüm malzemeleri de yanınızda bulundurun. Zira onları aramak için de dikkatiniz dağılacaktır.
 
* Erteleme alışkanlığı ile baÅŸ etmede sihirli sözcük 'baÅŸlamak'tır. Ä°lhamın gelmesini veya iyi gününüzde olmayı beklerseniz bilin ki öyle bir zaman hiç gelmeyecek. AraÅŸtırmalar, iÅŸin ilk adımını attıktan sonra bunun insanı mutlu ettiÄŸini ve daha sonraki adımlar için motive ettiÄŸini gösteriyor. Listenizdeki iÅŸleri hemen yapmaya baÅŸlayın, sadece bir adım, bir adım atın. Her ÅŸeyin kolaylaÅŸtığını, ertelemelerinizin ortadan kalktığını sizde deneyimleyeceksiniz.
 
* Kendimizi yaptıklarımızın sonucunda ödüllendirirsek, emeklerimizin karşılığını almış hisseder ve bundan sonra yapacağımız iÅŸler için kendimize motivasyon vermiÅŸ oluruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.