Sosyal Medya

Kürsü

Hayrettin Karaman- DaÄŸlar ne iÅŸe yarar

Hayrettin Karaman- Yeni Åžafak



Biz Müslümanlar Kur’an-ı Kerim’in Allah Teâlâ tarafından Peygamberi Muhammed Mustafa’ya (s.a.) vahiy adı verilen özel bir iletiÅŸim aracı ile bildirildiÄŸine iman ediyoruz.
 
Kur’an’ı Allah bildirdiÄŸine ve O’nun her ÅŸeyi eksiksiz ve doÄŸru bildiÄŸine göre Kur’an’da yanlış da olamaz.
 
BaÅŸtan beri Kur’an’ın beÅŸer sözü veya eski dinlerden aktarma olduÄŸunu iddia edenler olmuÅŸ fakat onun meydan okumasına, “madem beÅŸer sözü bir benzerini de siz yapın” demesine raÄŸmen bunu yapabilen olmamış, eski din kitaplarından aktarılma iddiası da tarihi vakıaya aykırı düÅŸtüÄŸü ve belgeye dayanmadığı için havada kalmıştır.
 
Akıl ve bilim ile Kur’an iliÅŸkisi konusuna gelince:
 
Biz Müslümanlar ÅŸuna da inanıyoruz:
 
Kur’an’ı gönderen de Allah’tır, insanlara akıl veren ve onu kullanın diyen de Allah’tır. Åžu halde bu ikisi arasında bir çeliÅŸki olmaması gerekir. Birinin A dediÄŸine diÄŸeri B demez, dememiÅŸtir, ancak varlık ve hakikat alanı bilim ve aklı aÅŸacak kadar geniÅŸtir ve her bir varlık mertebesinin kendine mahsus ilmi ve bu ilmin özel vasıtaları vardır. Bilim adamı haddini (sınırını) bilir, gözlem ve deney alanına girmeyen konularda ahkâm kesmez, “bu konular bizim alanımızın dışındadır” der ve susar. Susmayanlar, bilim adamı deÄŸil, bir ideoloji ve inanç olarak bilimciliÄŸe sapanlar, bisikletle göklere tırmanmaya kalkışarak gülünç olanlardır.
 
Ä°ÅŸte bunlardan biri, kendisine itiraz eden ve soru soran bir genci ÅŸöyle susturmaya kalkıştı: “Kur’an’da bir tane bile bilime aykırı bir söz olsa onun ilahi filan olmadığına delil olarak bu yeter; Kur’an’da ‘daÄŸları zelzele olmasın diye yarattık’ deniyor, halbuki bu bilim bakımından doÄŸru deÄŸildir, daÄŸlarda da zelzele olur…”
 
Sayın Prof.
 
Bir kere Kur’an’da “zelzele olmasın diye daÄŸları yarattık” mealinde bir âyet yok. Böyle bir tercüme gördüyseniz yanlıştır. Nahil:16/15, Enbiya: 21/31, Lukman 31/10 âyetleri “yerkürede dengeyi saÄŸlamak için” mealindedir.
 
Bir de, “Biz, yeryüzünü bir döÅŸek kılmadık mı? DaÄŸları da birer kazık?” (Nebe Suresi: 6-7) âyetlerinde olduÄŸu gibi “daÄŸların kazık mahiyetinde olduÄŸunu bildiren âyetler vardır.
 
Peki bilim ne diyıor?
 
“Kıtalardaki daÄŸlar ve okyanuslardaki daÄŸlar arasındaki temel fark materyalindedir. Fakat her ikisinde de daÄŸları destekleyen kökler vardır. Kıtalardaki daÄŸlarda, hafif ve yoÄŸunluÄŸu az madde yerin içine doÄŸru kök olarak uzanır. Okyanuslardaki daÄŸlarda da, dağı kök gibi destekleyen hafif madde vardır. Köklerin fonksiyonu, ArÅŸimed kanununa göre daÄŸları desteklemek içindir. DaÄŸların yerkabuÄŸunun genel dengesini saÄŸlamadaki etkisi izoztesi (isostasi) diye tanımlanır.”
 
“Webster’s New Twentieth Century Dictionary’de (Webster’ın yeni 20. yüzyıl sözlüÄŸü) bu terim ÅŸöyle açıklanır: “Jeoloji’de daÄŸların Dünya yüzeyinin altında oluÅŸturdukları yerçekimsel kuvvet sayesinde yerkabuÄŸunun genel dengesinin saÄŸlanması.” Ayrıca Amerikan Bilim Akademisi eski BaÅŸkanı Frank Press’in, dünya çapında pek çok üniversitede ders kitabı olarak okutulan Earth (Dünya) adlı kitabında, daÄŸların kazık ÅŸeklinde oldukları ve yeryüzüne derinlemesine gömülü oldukları ifade edilmektedir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.