Sosyal Medya

Kürsü

Hakan Albayrak: 'Bir gün var ya bu mağribli çocuklar bir gün yakacaklar paris’i' dizeleriyle alakası yok

Hakan Albayrak- Karar



MaÄŸribli çocuklar ÅŸiirini galiba 1996’da yazmıştım.
 
Bilmeyenler için:
 
her ÅŸey bir rüzgâra bakıyor aÄŸabey
bakma esrar çekip mayıştıklarına
bir gün var ya bu maÄŸribli çocuklar
bir gün yakacaklar paris’i
 
Ä°lk olarak Yeni Åžafak’taki köÅŸemde, sonra -2000’de basılan- Ebuzer adlı kitabımda yayımlanan bu ÅŸiir, 2005’te Paris’in kenar mahallelerindeki MaÄŸribli gençler ayaklanınca epey kıymete binmiÅŸti.
 
Televizyonda hakkında program bile yapıldı.
 
Yerli yerinde bir ilgiydi bu.
 
Ä°tiraf etmeliyim ki hoÅŸuma gitmiÅŸti.
 
Åžimdilerde sosyal medyada Sarı Yelekliler ayaklanması münasebetiyle bu ÅŸiirin yeniden gündeme getirilip bol bol paylaşılması ise hoÅŸuma gitmiyor.
 
Hiç alakası yok çünkü.
 
Göçmenlerin ancak kıyısından köÅŸesinden bulaÅŸtığı, faÅŸist Ulusal Cephe taraftarlarının ise tam göbeÄŸinde yer aldığı bir ayaklanma bu.
 
Üstelik ben, Sarı Yelekliler’in hedefindeki Emanuel Macron’un cumhurbaÅŸkanlığını -Almanya’da Angela Merkel’in baÅŸbakanlığı gibi- göçmenler konusunda, Türkiye konusunda, Ä°slam konusunda nisbeten makul bir Avrupa’nın son kalelerinden biri olarak görüyorum. (Dikkat buyurun; “makul” demiyorum, “nisbeten makul” diyorum.)
 
Ayrıca, Macron -ve Merkel- bence Avrupa’nın ABD ve Rusya tarafından paylaşılması ve zaten bozuk olan uluslararası düzenin iyice bozulması sonucunu doÄŸurabilecek maceralara karşı da bir emniyet supabı. Uzun hikâye…
 
***
 
Mevcut vergilere yenilerini ekleme -bilhassa akaryakıt fiyatlarını ek vergi ile yükseltme- planına itiraz ile baÅŸlayan Sarı Yelekliler ayaklanması, hükümetin bu plandan vazgeçtiÄŸini açıklamasına raÄŸmen sona ermedi.
 
Hedef büyüten Sarı Yelekliler, iktisadi ÅŸartlarda genel bir iyileÅŸtirme talep ediyorlar artık; mevcut vergi yükünün hafifletilmesi, asgari ücret ve emekli maaÅŸlarının artırılması vs, vs, vs…
 
Macron buna da tamam dedi; 40 yılın yanlışlarından mütevellit geçim sıkıntılarını gidermek için “ekonomik ve sosyal bir olaÄŸanüstü hal” ilan edeceÄŸini söyledi ve bu çerçevede 2019’da atılacak adımları sıraladı: Asgari ücrete -iÅŸverenin vergi yükünü artırmadan- 100 avro zam yapılacak, fazla mesai ücretleri vergiden muaf tutulacak, 2000 avronun altındaki emeklilik maaÅŸlarından yapılan kesintiler sona erecek vs, vs, vs…
 
Ayaklanma yine de devam ediyor.
 
‘Bunlar yetmez Mösyö Macron! 2019 başı itibarı ile sizden ÅŸunu ÅŸunu da isteriz’ denmiyor; zaten hükümetle pazarlık kategorik olarak reddediliyor (Aslında bunu reddetmeyen Sarı Yelekliler’in de olduÄŸu, fakat Sarı Yelekliler koalisyonunda ağır basan aşırı saÄŸcıların ölüm tehditleri yüzünden bunların hükümetle görüÅŸmekten korktuÄŸu söyleniyor); Macron’un istifası isteniyor.
 
Peki Macron’un yapmadığını veya yapamayacağını yapabileceÄŸi ve yapacağı –hem de pat diye yapacağı- varsayılan potansiyel cumhurbaÅŸkanı kim?
 
2017’deki cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde Macron’un en yakın rakibi olan Le Pen mi?
 
***
 
Neyse…
 
Ben Sarı Yelekliler’in iÅŸine karışmayayım.
 
Ama benim şiirim de onların işine karıştırılmasın.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.