Sosyal Medya

Güncel

Türk Kızılay'ına kayyım olarak Binali Yıldırım'ın kardeşi atandı

Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi, Türk Kızılayı'nı olağanüstü genel kurula götürmek üzere kayyım atadı. Atanan kayyımlardan Kızılay İstanbul İl Başkanı İlhami Yıldırım'ın TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın kardeşi olduğu belirtildi. Kızılay'dan konuyla ilgili açıklama geldi.



Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi, bugün verdiÄŸi kararla Türk Kızılayı'nı olaÄŸanüstü genel kurula götürmek üzere Adalet Bakanlığı MüÅŸaviri Mekan Sarıkaya, Kızılay Ankara Ä°l BaÅŸkanı Ahmet HizanlıoÄŸlu ve Kızılay Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Ä°lhami Yıldırım'ı kayyım atadı. Mahkeme, olaÄŸanüstü genel kurulun yapılıp sonlandırılması için de tedbir kararı verilmesine hükmetti. Mahkeme kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 345'inci maddesi uyarınca tebliÄŸ tarihinden itibaren 2 hafta süre içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde isnaf yolunun açık tutulduÄŸu belirtildi.

SÜREÇ NASIL GELÄ°ÅžTÄ°
 
Türk Kızılayı'nda bir süre önce 700'ün üzerindeki ÅŸube sayısı kapatma kararıyla 200'e düÅŸtü. Åžube kapatmaların usulsüz olduÄŸu iddiasıyla ÅŸube baÅŸkanları tarafından olaÄŸanüstü genel kurul talep süreci baÅŸlatıldı. Genel merkezin yeterli sayıya ulaÅŸan ihtarnameleri dikkate almadığı gerekçesiyle, konu yargıya taşındı. BilirkiÅŸi raporuyla da olaÄŸanüstü genel kurul toplantısı için gerekli çoÄŸunluÄŸun tespit edilmesi üzerine Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından olaÄŸanüstü genel kurul yapılması göreviyle Türk Kızılayı'na kayyum atandı.
 
Kuruma atanan kayyımlardan Ahmet HizanlıoÄŸlu ve Ä°lhami Yıldırım aynı zamanda genel merkez denetleme kurulu üyesi olarak görev yapıyor. DiÄŸer kayyum ise Adalet Bakanlığı MüÅŸaviri Mekan Sarıkaya.
 
KARAPINAR: TÜRK ADALETÄ°NE GÜVENÄ°YORUZ
 
GeliÅŸmeleri deÄŸerlendiren Türk Kızılayı Ankara Kavaklıdere Åžubesi BaÅŸkanı Gültekin ÇaÄŸrı Karapınar, "Kapatılan ÅŸubeler aktif olarak çalışan ve Türk Kızılayı'na da ciddi manada topladığı bağışlarla dinamik bir güç katan ÅŸubelerdi. Yanlış olduÄŸuna inandığımız ÅŸube kapatmaları kararında, tepkimizi hukuki olarak ortaya koyduk. Türk adaletine güveniyoruz. Türk Kızılayı'nı hak ettiÄŸi seviyeye taşımanın milli bir görev olduÄŸu inancındayız" dedi.
 
Ä°LHAMÄ° YILDIRIM BAÅžKANLIÄžINDA KURULDU
 
Türk Kızılayı Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanlığı Türk Kızılayı Genel Merkezi’nin bir ÅŸubesi olarak 2012 yılında halen Türk Kızılayı Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanlığı görevini yürüten Ä°lhami Yıldırım baÅŸkanlığında kuruldu. 
 
TÜRK KIZILAYI'NDAN AÇIKLAMA
 
Türk Kızılayı Genel Merkezi, 'Milletimiz ve tüm mazlumlar müsterih olsun, Kızılay'ın faaliyetleri kesintiye uÄŸramadan devam edecek' ve 'Kızılay, yerel mahkemenin verdiÄŸi kayyum eliyle olaÄŸanüstü genel kurula götürülme kararına üst mahkemeler nezdinde itiraz edecek' baÅŸlıkları altında basın açıklaması yaptı.
 
Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi'nin '2017/1906 esas numaralı' baÅŸvuru hakkında verdiÄŸi karar üzerine Türk Kızılayı Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, "Milletimizin bağışları ve gönüllü desteÄŸi ile 150 yıldır dünyanın dört bir yanında ve ülkemizde tüm ihtiyaç sahiplerinin kara gün dostu olan Kızılay, gerek doÄŸal gerekse insan kaynaklı tüm afetlerde devletinin en büyük yardımcı kuruluÅŸu olmuÅŸtur" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ÅŸöyle denildi:
 
"Mahkemeye, 'Kızılay olaÄŸanüstü kongreye götürülsün' baÅŸvurusu yapanlar, yukarıda sayılan ve Kızılay'ın temel ilkesi olan baÅŸlıkları ihlal etmiÅŸ, birbirinden farklı gurupların kiÅŸisel husumetle bir araya gelmesinden oluÅŸmuÅŸtur.
 
Åžöyle ki; Kızılay yönetimi, 15 Temmuz kalkışmasının ardından yapılan çalışmalarla FETÖ ile iliÅŸkisi tespit edilen bir kısım ÅŸube baÅŸkanını görevden almış, bazı ÅŸubeleri kapatmış ve yeni heyetlerle yeniden milletinin hizmetine sunmuÅŸtur. Yine 15 Temmuz sürecinde milletinin yanında olması ve milletinin geleceÄŸine sahip çıkma yükümlülüÄŸünü taşıması gerekirken, alanlara çıkmayan, milletin yanında yer almayan kimi ÅŸubeler de aynı akıbeti yaÅŸamıştır. Kızılay'ın milletinden emanet aldığı bağışları hakkıyla yerine ulaÅŸtırmayan, daha fazla insana ulaÅŸmak için hiçbir faaliyet içinde yer almayan ÅŸubeler de kapatılmıştır. Kızılay TeftiÅŸ Kurulu'nun yaptığı incelemelerde emanete ihanet ettiÄŸi belirlenen ÅŸubelerde benzer bir ÅŸekilde görevden el çektirilmiÅŸtir.
 
Kızılay'ın yürütmüÅŸ olduÄŸu 'Daha etkin bir Kızılay için' yeniden yapılanma sürecinde, nüfus- faaliyet eksenli deÄŸerlendirme sonucunda da bazı ÅŸube baÅŸkanlarıyla yolların ayrılması kararı verilmiÅŸtir.
Yukarıda bahsedilen kapatma nedenleri farklı olmakla birlikte, kapatılan bu ÅŸubelerin eski baÅŸkan ve delegeleri Kızılay'a baÅŸvurarak olaÄŸanüstü kongre toplanmasını talep etmiÅŸ, Kızılay Yönetim Kurulu ise bu kararı yerinde görmeyerek ve hukuken gerek ÅŸartların yerine getirilmediÄŸini belirterek reddetmiÅŸtir. Adı geçen grup daha sonra aynı taleple mahkemeye baÅŸvurmuÅŸ, Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi ise bu talebi yerinde görerek, Kızılay'ın Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanı Ä°lhami Yıldırım,
 
Ankara Åžube BaÅŸkanı Ahmet HizanlıoÄŸlu ve Adalet Bakanlığı MüÅŸaviri Mekan Sırakaya tarafından olaÄŸanüstü kongreye götürülmesine hükmetmiÅŸtir.
 
Söz konusu yerel mahkeme kararı kesin olmayıp, gerekçeli kararın yazılması ve Türkiye Kızılay DerneÄŸi'ne tebliÄŸ edilmesinden itibaren 2 hafta süre içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açıktır. Türkiye Kızılay DerneÄŸi hukuki açıdan bir temele dayanmayan iÅŸbu talep ve karara karşı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne baÅŸvuruda bulunacaktır.
Ancak ÅŸu bilinmelidir ki; 150 yıldır mazlumların umudu olan Kızılay, Fahri BaÅŸkanı CumhurbaÅŸkanı Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan liderliÄŸindeki insani yardım yürüyüÅŸüne, 'Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kızılay'ı' ÅŸiarıyla devam edecektir. Dünyanın tüm mazlumlarına karşı bu bizim yükümlülüÄŸümüzdür."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.