Sosyal Medya

Güncel

Bir darbe de Japonya'dan: Huawei ve ZTE kullanılmayacak

ABD’nin İran yaptırımları çerçevesinde Huawei’nin CFO’sunun Kanada’da tutuklanmasının ardından Japonya’da hükümet, Huawei başta olmak üzere Çinli markaların ürünlerini kamu kurumlarında kullanmama kararı aldı.



Japonya, Huawei ve ZTE gibi Çinli markaların ürünlerini ve teknolojilerini altyapılarında kullanmama kararı almaya hazırlanıyor. Japonya istihbarat bilgi ağını güçlendirmek ve siber saldırılara karşı daha korunaklı bir bilgisayar veritabanı oluÅŸturmak amacıyla ABD'den sonra Çinli teknoloji devleri Huawei ve ZTE firmalarına yasak getiriyor.
 
Henüz sözkonusu Çinli firmaların adı kullanılmasa da, Japonya hükümetinin yasalarda bazı deÄŸiÅŸikliklere giderek bu iki firmayı, devlete teknolojik altyapı saÄŸlayan ihalelere girmesini engellemeye hazırlanıyor.
 
'BAZI ÖNLEMLER ALACAÄžIZ'
 
Japonya hükümet sözcüsü Yoshihide Suga konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, ülkesinin siber güvenlik alanında ABD ile yakın iliÅŸkilerde bulunduÄŸunun altını çizdi. Suga "Siber güvenlik Japonya için önemli bir mesele haline gedi. Konuyla ilgili firma bazlı bazı önlemler alacağız" dedi.
 
Huawei ve ZTE’nin hem dünya akıllı telefon pazarındaki paylarının büyümesi hem de 5G teknolojilerinin altyapısındaki konumlarını aldıkları patentlerle güçlendirmeleri Washington yönetiminin de inclemesine konu olmuÅŸtu.
 
Hatta sözkonusu firmaların 5G ağı kurması Avustralya ve Yeni Zelanda'da yasaklanmıştı. Ayrıca Huawei 2018 yılında Apple'ı geçerek Güney Koreli Samsung'un ardından dünyada en çok satan akıllı telefon markası haline gelmiÅŸti. 
 
Özel sektörde bulunan Japon telekom ÅŸirketleri NTT Docomo ve KDDI Corp'a bazı ekipman desteÄŸi veren Huawei ve ZTE firmaları da konuyla ilgili yorum yapmadı. ABD'li Softbank ve Ä°ngiliz BT Group da, Çinli Huawei ve ZTE'den saÄŸladıkları araç ve gereçlerin alımını durduracaklarını açıklamıştı.
 
Geçtimiz perÅŸembe günü Çinli teknoloji ÅŸirketi Huawei'nin sahibinin kızı ve Mali Ä°ÅŸler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou ABD'nin Ä°ran'a yönelik yaptırımlarını deldiÄŸi gerekçesiyle Kanada'da gözaltına alınıp, tutuklanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.