Sosyal Medya

Karlov suikastı iddianamesinde çarpıcı detaylar: Amaç Türk-Rus savaşı çıkarmaktı

Rus Büyükelçi Andrei Karlov suikastında iddianamenin detayları ortaya çıktı. İddianamede, 'Suikastın arkasında FETÖ ve istihbarat örgütleri var' denildi. İddianamede FETÖ elebaşı Gülen dahil 28 kişi yer aldı.



Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti için MÄ°T'teki örgüt elemanından bilgi topladığı belirlendi. Ä°ddianamede "Karlov iftara katılmayınca suikast 19 Aralık'a çekildi. Saldırı planı Ocak 2016'da ABD'de bir otelde hazırlandı. Suikast için FETÖ elebaşı Gülen'in de onayı alındı. Amaç Türk-Rus savaşı çıkarmaktı" ifadeleri yer aldı.

Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı'nda (MÄ°T) Ä°stihbarata Karşı Koyma (Ä°KK) bölümünde Rusya masasında çalışan ÅŸüpheli Vehbi KürÅŸad Akalın, kendinden sorumlu örgüt üyesine Karlov'un kiÅŸiliÄŸi ve güvenliÄŸine yönelik bilgiler verdiÄŸini, bu kiÅŸinin de bilgileri örgütün tepe noktasına ulaÅŸtırdığını anlattı.

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un 19 Aralık 2016'da Ankara'da katıldığı bir sergide uÄŸradığı suikast sonucu öldürülmesine iliÅŸkin yürüttüÄŸü soruÅŸturmayı tamamladı. 28 ÅŸüphelinin bulunduÄŸu yaklaşık 600 sayfalık iddianamede FETÖ elebaşı Fetullah Gülen bir numaralı ÅŸüpheli olarak yer alırken, örgütün tepe yöneticileri arasında yer alan Åžerif Ali Tekalan ve Emrullah Uslu da ÅŸüpheliler arasında bulunuyor.

Åžüpheli Vehbi KürÅŸad Akalın, ifadesinde MÄ°T Ä°KK bölümünde Rusya masasında çalıştığını, FETÖ soruÅŸturmaları kapsamında 2017'nin Haziran ayında ihraç edildiÄŸini söyledi. TeÅŸkilatta 3 yıl 4 ay çalıştığını ve bu süre içerisinde tamamen Rusya masasında görev yaptığını belirten Akalın, yaptığı iÅŸ ve çalıştığı bölüm nedeniyle Rusya Federasyonunun Türkiye'deki istihbari faaliyetleri ile ilgili birçok bilgiye ve bu ülkenin Türkiye'de bulunan temsilcilikleri ile ilgili bilgilere sahip olduÄŸunu ifade etti.

Örgütte kendisi ile ilk etapta Yıldıray Pala isimli ÅŸahsın ilgilendiÄŸini, daha sonra ise "Yusuf" kod adlı soruÅŸturmanın ÅŸüphelilerinden Hüseyin Kötüce'nin kendisiyle ilgilenmeye baÅŸladığını dile getiren Akalın, Kötüce'nin Rusya savaÅŸ uçağının düÅŸürülmesinden sonra kendisiyle sık sık görüÅŸtüÄŸünü anlattı.

Kötüce'nin görüÅŸmelerde sürekli olarak Rusya'nın Ankara BüyükelçiliÄŸinin güvenliÄŸinin nasıl olduÄŸunu ve ne ÅŸekilde saÄŸlandığını sorduÄŸunu aktaran Akalın, "Büyükelçi Andrey Karlov ile ilgili ve ÅŸahsın kiÅŸiliÄŸiyle alakalı bilgiler verdim. Sadece Karlov ile alakalı deÄŸil, sorduÄŸu diÄŸer çalışanlarla ve güvenlikle alakalı bilgiler de verdim. Güvenlikle ilgili bir ÅŸirketin ana kapıda nöbet tuttuÄŸunu, bazen olası eylemlere karşı polisin dışarıda sokakta güvenlik saÄŸladığını, Büyükelçilik binası içerisinde ise güvenlikten sorumlu personelin görev aldığını söyledim. Bu hususları Yusuf kod adlı kiÅŸiye sohbet ortamında bir araya geldiÄŸimizde sözlü olarak verdim. Herhangi bir belge veya dijital materyal ÅŸeklinde vermedim. Yusuf kod adlı kiÅŸi, Karlov'un aracına koruma aracının eÅŸlik edip etmediÄŸini sordu. Ben, bu durumun deÄŸiÅŸkenlik gösterdiÄŸini, Büyükelçilik ile alakalı protesto eylemlerinde koruma aracının eÅŸlik edebildiÄŸini, gösteri ve protesto eylemleri olmadığında ise normal prosedürün devam ettiÄŸini, Büyükelçinin protesto olaylarında korumalarının olduÄŸunu, onun haricinde Türkiye'de kendisini güvende hissetmesi nedeniyle koruma talep etmediÄŸini söyledim" diye konuÅŸtu.

"BU BÄ°LGÄ°LER SAYESÄ°NDE YOL HARÄ°TASI HAZIRLANILDIÄžINI SÖYLEDÄ°"

VerdiÄŸi bilgilerin ne yapıldığını, nerede kullanıldığını Kötüce'ye sorduÄŸunu belirten Akalın, ÅŸunları kaydetti:

"Bu bilgilerin abiler tarafından incelendiÄŸini, diÄŸer kaynaklardan elde edilen bilgilerin bir araya getirildiÄŸini ve elde edilen bu bilgiler sayesinde yol haritası hazırlanıldığını söyledi. Ülke içerisinde makam sahibi konumunda olan abilere bu yönde bilgiler verildiÄŸini ve bu abilerin çizilen rota dahilinde politika ürettiklerini ve bu yönde iÅŸlemler yaptıklarını belirtti. Ayrıca sadece kendisinden bilgi almadıklarını, teÅŸkilat içerisinde bulunan ve örgüt mensubu olan diÄŸer arkadaÅŸlarından da bilgi aldıklarını söyledi."

Åžüpheli Hüseyin Kötüce, Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumunda (BTK) 2013 ile 2017 tarihleri arasında uzman yardımcısı olarak görev yaptığını belirterek, bu sürede MÄ°T içerisindeki bazı örgüt üyelerinin "abiliÄŸini" yaptığını ve kod isminin "Yusuf" olduÄŸunu anlattı. Örgüt içerisindeki abisi "Sadık" kod adlı soruÅŸturmanın ÅŸüphelilerinden Cemal Karaata'nın kendisinden Rusya BüyükelçiliÄŸi ile ilgili bilgiler istediÄŸini kaydeden Kötüce, bunun üzerine MÄ°T'in Ä°KK bölümünde Rusya Federasyonu biriminde çalışan "Vedat" kod adlı ÅŸüpheli Vehbi KürÅŸad Akalın'dan buna iliÅŸkin bilgiler aldığını, bu bilgileri laptopuna iÅŸlediÄŸini ve Karaata'ya teslim ettiÄŸini ifade etti. Kötüce, Karaata'nın istediÄŸi bilgiler arasında Andrey Karlov'un kimler tarafından korunduÄŸu, koruma kullanıp kullanmadığı gibi bilgiler ile genellikle Karlov ile alakalı bilgiler olduÄŸunu anlatarak, bu bilgilerin kendisinden Rus uçağının düÅŸürülmesi olayının ardından istendiÄŸini söyledi.

GÜLEN'E GÖTÜRÜLDÜ

Kötüce, söz konusu bilgilerin doÄŸrudan doÄŸruya "en yukarıya" götürüldüÄŸünü, Karaata'nın bir keresinde Amerika'ya giderek örgüt elebaşı Gülen'e bu hususları kendisinin arz ettiÄŸini söylediÄŸini kaydetti. Gülen'e bilgiler gitmeden herhangi bir karar verilebileceÄŸini düÅŸünmediÄŸini anlatan Kötüce, silsile içerisinde bilgilerin gittiÄŸini, bu ÅŸekildeki bir karar verildiÄŸini düÅŸündüÄŸünü, örgüt içerisinde Gülen'in bilgisi ve izni dışında karar alınmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

"KENDÄ°SÄ°NÄ° ÖRGÜTE ADAMIÅž BÄ°R KİŞİYDÄ°"

Suikasti gerçekleÅŸtiren Mevlüt Mert AltıntaÅŸ'ın örgüt içerisindeki abisi olduÄŸu belirtilen Åžahin SöÄŸüt ise, AltıntaÅŸ ile doÄŸrudan veya dolaylı herhangi bir irtibatının bulunmadığını, FETÖ üyesi olmadığını savundu. SöÄŸüt, söz konusu suikastten de haberinin olmadığını öne sürerken, iddianamede SöÄŸüt'ün FETÖ ile irtibatına bir bir yer verildi. SoruÅŸturmanın ÅŸüphelilerinden Salih Yılmaz'ın alınan ifadesinde, Ankara'ya gelen Mevlüt Mert AltıntaÅŸ'ı soruÅŸturmanın ÅŸüphelilerinden Ramazan Yücel'in karşıladığını ve AltıntaÅŸ'ı SöÄŸüt'e teslim ettiÄŸini anlattığı kaydedildi. SöÄŸüt'ün kod adının "Ahmet" olduÄŸunu belirten Yılmaz'ın, "Åžahin SöÄŸüt, derecelendirilmede de 5/5 olarak derecelendirilmiÅŸ, kendisini örgüte adamış bir kiÅŸiydi. Örgütün ifadesiyle dava adamı olan bir kiÅŸiydi" ÅŸeklinde beyanda bulunduÄŸu aktarıldı. Ä°ddianamede, SöÄŸüt'ün ByLock kullanıcısı olduÄŸunun tespit edildiÄŸi, FETÖ çatı davası sanıklarından örgütün üst düzey yöneticileri Ali Çelik ve Ziya Demirel ile HTS kaydının bulunduÄŸunun belirlendiÄŸi ifade edildi.

Ä°ddianamede, gözaltına alınan Åžahin SöÄŸüt'ün Terörle Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü D Büro AmirliÄŸi içerisinde bulunduÄŸu esnada masa üzerinde delil poÅŸeti içerisinde bulunan üzerinden ele geçirilen hatsız ÅŸekildeki cep telefonunu bir anda alarak açık olan oda kapısından hızla koÅŸtuÄŸu anlatıldı. SöÄŸüt'ün peÅŸinden koÅŸan polisleri engellemek için kağıt kıyma makinesini yıktığı, boÅŸ ekran dolabını devirdiÄŸi ve tuvalet kısmına girerek kapıyı kilitledikten sonra telefonu kırdığı belirtildi. Tuvalet kapısı kırılarak etkisiz hale getirilen SöÄŸüt'ün polislere, "Telefon içerisindeki hiçbir ÅŸeyi alamayacaksınız, hepinizin Allah belasını versin, zalimsiniz, mazlumları eziyorsunuz" dediÄŸi kaydedildi.

Karlov suikastini azmettirdiÄŸi ve saldırgan polis memurunun maillerindeki mesajları sildiÄŸi iddia edilen SöÄŸüt'ün suikasttan 10 gün önce AltıntaÅŸ'ın evinin yakınlarında baz kaydı tespit edildi. AltıntaÅŸ'ın bu görüÅŸmenin ardından suikast hazırlığı yapmaya baÅŸladığı ve suikast talimatının da SöÄŸüt tarafından getirildiÄŸi belirtildi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.