Sosyal Medya

Bulgaristan Müslümanların en güzide vakıf mallarından biri daha pervasızca satıldı

Bulgaristan Ulusal Gelir Ajansı, Başmüftülüğün devlete borçlarını bahane ederek Sofya Yüksek İslam Enstitüsü’nün binasını gizli artırmayla sattı.



Gerçek DeÄŸerinin Altında Gizli Artırmayla
 
Dünya Ä°slam Bankası tarafından 2000 yılında satın alınarak Bulgaristan BaÅŸmütülüÄŸü’ne bağışlanan bina Sofya Yüksek Ä°slam Enstitüsü okul binası olarak kullanılıyordu. Söz konusu bina Bulgaristanın kaplıcalarıyla ünlü Bankya kasabasında bulunuyordu.
 
Bulgar Hükümeti, BaÅŸmüftülüÄŸün borçlarını tahsil etmek bahanesiyle Bulgaristanlı Müslümanların çok deÄŸer verdikleri okul binasını teamüllere aykırı olarak gizli artırma ile sattı. Uzmanlar Yüksek Ä°slam Enstitüsü binası olarak kullanılan yapının gerçek deÄŸerinden çok daha düÅŸük bir fiyata satıldığını söylüyorlar
 
Bulgar Hükümetinin Müslüman vatandaÅŸlarına ait bir eÄŸitim kurumunu basit bir gerekçeyle satması Bulgaristanlı Müslümanlar arasında derin üzüntülere sebep oldu.
 
Amaç Yüksek Ä°slam Enstitüsünü Bitirmek mi?
 
Biz imar ederken onlar ucuza satıyorlar. BilindiÄŸi gibi Türkiye Cumhuriyeti, ülkemizde bulunan Bulgarlara ait gayrimenkulleri onarıp sahiplerine iade ediyor. Mesela Edirne’deki Papaz Mektebi gayrimüslimlere ait vakıf mallarının iadesi kapsamında Bulgar Vakfı’na iade edildi. Yine Ä°lim Yayma Cemiyeti yüksek meblaÄŸlar ödeyerek Bulgarlara ait bir binayı restore etti ve hâlihazırda da Bulgar vakfına kira ödeyerek kullanıyor.
 
BaÅŸmftülüÄŸün baÅŸka birçok malı olduÄŸu halde özellikle Enstitü için alınan  binanın satılması Sofya Yüksek Ä°slam Enstitüsü’nü bitirmek için sinsice yapılan bir hamle olarak deÄŸerlendiriliyor.
 
Müslümanlar, Kendilerine Sahip Çıkılmasını Ä°stiyorlar
 
Çocuklarının dinlerini öÄŸrenmeleri için çok deÄŸer verdikleri okul binalarının sinsi emeller uÄŸruna satılması Bulgaristan Müslümanlarını çaresiz bıraktı. Müslümanlar özellikle bölgede sözü geçen bir ülke olması hasebiyle Türkiye’den kendilerine sahip çıkmasını bekleyerek ÅŸöyle dediler: “Bizi yalnız bırakmayın. Dinimizi öÄŸrenebileceÄŸimiz kurumların kapatılmasına engel olun. Bu okullarımız kapanırsa biz dinimizi kimden öÄŸreneceÄŸiz? Dinimizi unutursak kimliÄŸimizi de kaybederiz. Türk Hükümeti ve BaÅŸkan ErdoÄŸan’dan bize sahip çıkmasını istiyoruz.”
 
 
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.