Sosyal Medya

Güncel

Almanya'dan Brexit anlaşmasına onay

Merkel, "(Brexit anlaşmasına ilişkin) Alman hükümeti olarak anlaşmayı onaylayacağız" dedi



Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, Alman hükümetinin Ä°ngiltere'nin Avrupa BirliÄŸi'nden (AB) çıkışını düzenleyen ayrılma anlaÅŸmasını (Brexit) onaylayacağını belirtti.

Merkel, Federal Mecliste bütçe görüÅŸmeleri kapsamında yaptığı konuÅŸmada, Ä°ngiltere'nin AB'den ayrılacağına üzüldüklerini ancak bu konuda Ä°ngiltere'nin kararına saygı duyduklarını ifade etti.

Brexit anlaÅŸmasının pazar günü imzalanmasının beklendiÄŸine iÅŸaret eden Merkel, "Alman hükümeti olarak anlaÅŸmayı onaylayacağız." dedi.

AnlaÅŸmaya iliÅŸkin Ä°spanya'nın çekinceleri olduÄŸuna dikkati çeken Merkel, "Bu konuyu nasıl çözeceÄŸimizi söyleyemeyeceÄŸim. Pazar gününe kadar çözüm bulunmasını ümit ediyorum." dedi.

Kuzey Ä°rlanda ile Ä°rlanda arasındaki sınır sorununun da zor bir konu olduÄŸunu ifade eden Merkel, Ä°ngiltere'nin gümrük birliÄŸini tek taraflı sonlandıramayacağını, Ä°ngiltere'nin gümrük birliÄŸinden çıkış tarihini AB ile belirlemesi gerektiÄŸini vurguladı.

Merkel, Ä°ngiltere ile gelecekte de iyi iliÅŸkilere sahip olmayı istediklerini belirterek bu ülke ile uluslararası alanda dost ve partner kalmak için çaba harcayacağının altını çizdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin (BM) Küresel Göç SözleÅŸmesi'ni de savunan Merkel, bu sözleÅŸmenin "küresel sorunu uluslararası düzeyde ve birlikte çözmek için" doÄŸru bir giriÅŸim olduÄŸunu söyledi.

Dünyada 1 milyardan fazla çocuÄŸun etkilendiÄŸi 222 silahlı çatışmanın sürdüÄŸüne iÅŸaret eden Merkel, bu baÄŸlamda göç krizinin uluslararası alanda çözülmesi gerektiÄŸini, bir ülkenin bunu tek başına baÅŸaramayacağını belirtti.

Merkel, bu baÄŸlamda Fas'ın MarakeÅŸ kentinde 10-11 Aralık'ta düzenlenecek konferansta BM üyesi ülkelerin onayına sunulacak anlaÅŸmanın çok önemli olduÄŸunu dile getirdi.

Almanya'da gelecek yıllarda dijital dönüÅŸümün en önemli meydan okumalardan birisi olacağını ifade eden Merkel, dijitalleÅŸmenin her alanda insanların hayatı deÄŸiÅŸtireceÄŸini söyledi.

Ülkesinin bu alanda küresel yarışta olduÄŸunu vurgulayan Merkel, "Dijital dönüÅŸümde teknik deÄŸil, insanın merkezde yer alması lazım." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Merkel, Almanya'da dijital alandaki altyapının yeterli olmadığını belirterek hızlı internet ve yapay zeka konularında daha fazla yatırım yapılmasının önemli olduÄŸunu kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.