Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN (21 Kasım): Celalettin Ökten vefat etti

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Lozan görüşmelerinde ilk oturum, Türk İnkılap Tarihi dersinin Yüksekokullarda zorunlu hale getirilmesi, Erke Dönergeci adlı bir devirdaim makinesinin ‘’Çağın Buluşu’’olarak duyurulması var…



GÜNÜN OLAYI

Lozan Konferansının Ä°lk Oturumu Yapıldı (1922)

Türkiye’yi Ä°smet PaÅŸa baÅŸkanlığında, Rıza Nur ve Hasan Saka’dan oluÅŸan bir heyetin temsil ettiÄŸi Lozan Konferansının ilk oturumu 21 Kasım 1922’de baÅŸladı. Ä°lk gün konularına göre üç komisyon oluÅŸturuldu.

 

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Fransa’da II.Ä°mparatorluk Dönemi BaÅŸladı (1852)

Fransa’da Louis Napolyon cumhurbaÅŸkanı seçildikten sonra kendisine imparatorluk yolunu açacak olan düzenlemeleri anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi de dahil yapmaya baÅŸladı. Sonunda 21 Kasım 1852’de halkın büyük çoÄŸunluÄŸunun oyunu alarak imparatorluÄŸunu kabul ettirdi. 1848 Ä°htilali ile özgürlük getirmek için kurulan cumhuriyet ancak dört yıl sürmüÅŸtü.

Hersek Asileri Dağıtıldı (1861)

Hersekte isyan çıkması üzerine bölgeye gönderilen Ömer PaÅŸa 21 Kasım 1861’de hersek asilerini Piva’da yapılan savaÅŸta büyük bir yenilgiye uÄŸrattı. Piva yenilgisi sonucu asiler dağıldılar.

Erke Dönergeci Adlı Bir Devirdaim Makinesi ‘’Çağın BuluÅŸu’’olarak Duyuruldu (2006)

Erke AraÅŸtırmaları ve Mühendislik A.Åž 21 Kasım 2006 tarihinde düzenlediÄŸi bir basın toplantısıyla Erke Dönergeci adlı bir  devirdaim makinesi geliÅŸtirdiÄŸini iddia etti. Tasarımı yapan firma, yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi olduÄŸunu açıkladı. Bu makinenin her ortamda sınırsız elektrik üretme kapasitesi olduÄŸu söylendi. Yönetiminde bir çok emekli PaÅŸa’nın bulunduÄŸu ÅŸirket  bu icadını hala ortaya çıkarmadı.

Hindistan’dan Ä°stediÄŸi Toprağı Alan Çin AteÅŸkes Ä°lan Etti (1962)

Çin Hindistan’ı Yenerek AteÅŸkes Ä°lan Etti (1962)Çin Kuvvetleri Kuzeybatı ve KuzeydoÄŸu yönlerden Hindistan topraklarına girmiÅŸti. Bu iki yönlü Çin saldırısı karşısında Hindistan kuvvetleri ağır bir yenilgiye uÄŸradı. Hindistan’dan istediÄŸi toprakları alan Çin 21 Kasım 1962 tarihinde tek taraflı olarak ateÅŸkes ilan etti. Bu saldırıda SSCB ve ABD’nin Hindistan’ın yanında yer alması Çin’in daha fazla ileri gitmesini engellemiÅŸtir.

SALT-II GörüÅŸmeleri BaÅŸladı (1972)

SSCB ile ABD arasındaki salt-I görüÅŸmelerinin olumlu sonuçlanmıştı. Bu olumlu havadan yararlanmak isteyen SSCB ve ABD saldırgan stratejik silahlarında (füzelerin)sınırlandırılması için 21 Kasım 1972 tarihinde yeni bir görüÅŸme dönemini baÅŸlattılar. Bu antlaÅŸma dönemi daha zorlu geçmiÅŸ ancak 1979’da imzalanabilmiÅŸtir.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1783- Jean de Rozier ve Marquis d’Arlandes, Paris’te 500 feet’in üzerine çıkarak balonla ilk uçuÅŸu gerçekleÅŸtirdi.

1877- Edison, fonografı icat ettiğini duyurdu.

1927- Samsun-Amasya Demiryolu hattı iÅŸletmeye açıldı.

1940- Tüm Türkiye’de hava saldırılarına karşı karartma uygulamasına baÅŸlandı.

1952- ABD, ilk hidrojen bombasını Pasifik’te patlattı.

1955- Türkiye, Ä°ran, Irak, Pakistan ve Ä°ngiltere BaÄŸdat Paktı'nı kurdu.

1972- Ankara Radyosu, yurdun her yerine yayın yapmaya başladı.

1996- Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Konferansı (AGÄ°K) AntlaÅŸması Paris’te imzalandı.

1961- Celalettin Ökten hayatını kaybetti.

2002- Prag’taki NATO Zirvesi’nde Litvanya, Letonya, Estonya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya’nın ittifaka katılmaları kabul edildi.

2009 - Çin'in Heilongjiang eyaletinin Hegang ÅŸehrindeki bir maden ocağında meydana gelen patlamada 104 kiÅŸi öldü. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.