Sosyal Medya

Güncel

ABD, BM'nin Golan kararına ilk kez ''hayır'' dedi

ABD önceki senelerde çekimser kaldığı İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgalini kınayan BM Genel Kurulu kararı için bu defa İsrail ile aynı oyu kullandı



ABD, önceki senelerde çekimser kaldığı Ä°srail'in Golan Tepeleri'ni iÅŸgalini kınayan BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulu kararına bu yıl ilk kez karşı çıktı. 

Ä°srail'in Golan Tepeleri'ni iÅŸgalini kınayan ''Ä°ÅŸgal Altındaki Golan'' karar tasarısı BM Genel Kurulunun 3. komitesinde oylandı. 

Karar, 150 ülkenin desteÄŸi ile kabul edildi. 2 ülke karara karşı çıkarken, 14 ülke çekimser kaldı. 

ABD ise önceki senelerde yapılan oylamalarda çekimser kalırken, bu kez karşı çıktı ve Ä°srail ile birlikte ''hayır'' oyu kullandı.

Avustralya, Kamerun, Kanada, FildiÅŸi Sahili, Guatemala, Honduras, MarÅŸal Adaları, Meksika, Mikronezya,Palau, Panama, Papua Yeni Gine, Ruanda ve Togo çekimser kalan ülkeler arasında yer aldı. 

"Ä°srail çekilmeyecek"

Ä°srail'in Golan Tepeleri'ni iÅŸgalini kınayan BM Genel Kurulu kararı, Ä°srail'in Golan'daki bütün eylemlerini uluslararası hukukun ihlali ve geçersiz olarak tanımlıyor. 

Oylamanın ardından Ä°srail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, ''Ä°srail,  Golan'dan çekilmeyecek ve uluslararası toplum bunu kabul etmeli.'' dedi. 

Ä°srail'in temsilcisine cevap veren Suriye rejiminin BM Daimi Temsilcisi BeÅŸÅŸar Caferi ise ''Suriye, Golan'ı ya barışçıl bir ÅŸekilde ya da savaÅŸla geri alacak.'' ifadesini kullandı. 

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise dün yaptığı açıklamada, ABD'nin çekimser tutumunu deÄŸiÅŸtirmesine gerekçe olarak ''Ä°srail'e karşı ön yargı ve Golan Tepeleri sınırındaki askeri hareketliliÄŸi'' göstermiÅŸti. 

BM kararının ''artık anlamsız ve Ä°srail'e karşı ön yargılı'' olduÄŸunu ve tarafları barış anlaÅŸmasına yaklaÅŸtırmayacağını savunan Haley, ''ABD, BM'nin her yıl oylanan iÅŸe yaramaz Golan Tepeleri kararında artık çekimser kalmayacak ve hayır oyu kullanacak.'' ifadesine yer vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.