Sosyal Medya

Adil Gür: Seçmen ekonomide bir müdahalenin olduğunun farkında ama canı da yanıyor

Gür, Sabah gazetesinden İsa Tatlıcan’a konuştu. 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimi yorumlayan Gür’ün ifadeleri şöyle:



Birçok seçim çalışmasında bulundunuz. Birçok siyasi araÅŸtırma yaptınız. Aday belirlemede siyasi partiler nelere dikkat etmeli?

Her seçimin kendine özgü dinamikleri var diyoruz yerel seçimin pek çok farklı dinamikleri var en önemli dinamiklerden biri ise aday ve aday etkisi. Bu etki metropollerde %30- 40 oranında iken daha küçük yerleÅŸim merkezlerinde % 60 -70 lere kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle bir ÅŸehirde aday göstermeden önce O ÅŸehrin siyasi ve sosyal haritası dikkate alınmalıdır. Sadece Belediye baÅŸkanı adayı deÄŸil varsa ilçe Belediye baÅŸkan adayları hatta meclis üyeleri dahi buna uygun olmalıdır. Seçmenin önemli bir bölümü partiye ideolojik nedenlerle oy verse bile yerel seçimlerde bir adayın bazen yarım puanla kazanıp bir puanla kaybettiÄŸini dikkate alacak olursak kıyasıya yarışın olacağı bazı illerde aday etkisi çok daha fazla hissedilecektir. 2014 yerel seçimlerine baktığımızda çok küçük farklarla kazanılan veya kaybedilen belediyeler olduÄŸunu biliyoruz. Ben 2019 yerel seçimlerinde kıyasıya yarışan 2014'ten daha fazla olacağını düÅŸünüyorum.

-AK Parti-MHP seçim ittifakı gerçekleÅŸmedi. Bu geliÅŸmenin seçim sonuçlarına bir etkisi olacağını düÅŸünüyor musunuz?

Yerel seçimlerde ittifak yapmak genel seçimler ve CumhurbaÅŸkanlığı seçimi kadar kolay deÄŸildir. CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde bir aday üzerinde uzlaşıp tek isim üzerinde irtifak yapıyorsunuz milletvekili genel seçiminde ise adı her ne kadar ittifak olsa herkes kendi partisine oy veriyor. Türkiye'de bine yakın belediye olduÄŸunu düÅŸünün. Her bir belediyede belediye baÅŸkanı var belediye meclis üyeleri. Bunu ÅŸunun için anlatıyorum ittifak meselesi o kadar kolay bir iÅŸ deÄŸil. Kaldı ki anayasamız da müsait deÄŸil ittifak yapmaya.

-Seçim ittifaklarının yerel seçimlerde istenilen sonucu vermediÄŸini mi söylüyorsunuz?

Bakın, yaÅŸasın ittifak oluyor ittifak yapan partiler silip süpürecek demek de yanlış veya ittifak olmadı bozuldu her yerde kaybediyoruz psikolojisi de doÄŸru deÄŸil. Çünkü yerelde ittifak kağıt üzerinde deÄŸil tabanda gönüllerde yapılır. Özetle tek kiÅŸinin kazanacağı bir seçim olduÄŸu için seçmenler seçimin en favorisi algılanan iki adayı etrafında birleÅŸirler. Yani sandıkta ittifak kendiliÄŸinde olur. MHP ile ittifak olsa iyi olurdu bu her iki partiye de katkı sunardı. Çünkü taraflardan biri ittifak yok derken karşı tarafın ittifakı hala devam ediyorsa bunun sonuçları mutlaka olacaktır. Ancak az önce söylediÄŸim gibi bu ittifak seçmen tabanında da yapılabilir.

Türkiye'de son dönemde ekonominin enstrümanları kullanılarak uluslararası siyasi operasyonlar çekiliyor. Seçmen bunun farkında mı?

AraÅŸtırmalara göre AK Parti seçmeninin büyük çoÄŸunluÄŸu ve MHP seçmeninin önemli bir bölümü Türkiye'nin uluslararası müdahalelerle karşı karşıya olduÄŸunu, Hükümet'in de elimden geleni yapmaya çalıştığını düÅŸünüyor. Ancak Dolar 4 liradan 7 lira çıktı Sonra 5,5 liranın altına geri geldi fakat Türkiye'deki fırsatçılar fiyatları ayarlarken deÄŸil 7, 9 - 10 lira Dolar kurunu baz alarak zamlar yaptılar. Özetle seçmen ekonomide bir müdahalenin olduÄŸunun farkında ama canı da yanıyor. Bu konunun detayları vatandaÅŸa çok iyi anlatılmalı.

-Her yerel seçim öncesinde söylenir: Ä°stanbul'u alan Türkiye'yi alır denir. Ä°stanbul'da yarış nasıl gidiyor?

Evet, Ä°stanbul'u alan Türkiye'yi alır derler çünkü Ä°stanbul toplam nüfusun yüzde 20'sini barındırıyor. Türkiye'deki her 10 seçmenden 2'si Ä°stanbul'da yaşıyor Ayrıca Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'nin bütçesi 18 bakanlığın bütçesinden daha büyük. Sadece Türkiye'nin deÄŸil dünyanın sayılı bir Metropol kentinden bahsediyoruz. Bir de Ä°stanbul Türkiye'nin aynası gibidir. Ä°stanbul'u kazanamıyorsanız zaten Türkiye'de çoÄŸu ÅŸehri kaybetmiÅŸsiniz demektir. Ä°stanbul'u kazanıyorsanız Türkiye'de çoÄŸu yerde de kazanmışsınızdır. Ä°stanbul Ankara ve Ä°zmir'de kıyasıya bir yarış olacak doÄŸru her seçimde öyle oluyor Ä°stanbul'da AK Parti, Ä°zmir'de CHP nispeten daha rahat. Bu yarış olmayacak anlamına gelmemeli kıyasıya bir yarış olursa da ÅŸaşırmamak lazım.

-O zaman 3 büyük ÅŸehirde ciddi bir yarış bizi bekliyor

Evet çok ciddi bir yarış var. Ben bu nedenle Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir seçimlerinde adayların yıldızlar topluluÄŸu gibi olacağını düÅŸünüyorum. Yarışan partiler kazanabilecekleri en güçlü adaylarını sahaya sürecekler. Olması gereken de bu zaten. Özellikle Ä°stanbul AK Partinin gözbebeÄŸi Sayın CumhurbaÅŸkanının gönlünde özel bir yeri var Bu nedenle Ä°stanbul AK Parti için olmazsa olmaz. En güçlü aday kimse bulup onu koymak lazım, belki sadece kazanmak için deÄŸil daha rahat kazanmak için. Önümüzdeki 5 yıl boyunca daha rahat yönetmek için Ä°stanbul önemli.

-AK Parti'nin İzmir'de şansı var mı?

AK Parti ile Ä°zmir arasında bir iletiÅŸim problemi olduÄŸunu araÅŸtırmalarda görüyorum. Yerelde AK Parti kazanırsa Ä°zmirliler bunun yaÅŸam tarzlarına etkileri olacağını düÅŸünüyorlar. Bu da AK Parti'nin Ä°zmir'i kazanmasını zorlaÅŸtırıyor. Ak Parti bu konuda Ä°zmirli seçmenlerin yargılarını deÄŸiÅŸtirebilirse ve hizmet eksikliklerini tamamlayabileceÄŸi konusunda da ikna ederse ve bu da iyi bir adayla birleÅŸirse yarışa ortak olunabilir diye düÅŸünüyorum.

-Ä°ç Anadolu ve Karadeniz'de AK Parti hala güçlü mü ?

Ä°ç Anadolu ve Karadeniz AK Parti'nin en yüksek oranda oy aldığı bölgeler. KurulduÄŸu günden bu yana AK Parti bu bölgelerde Türkiye ortalamasının üzerinde oy alıyor. Hatta ilginç bir ÅŸey söyleyeyim; Türkiye'de çok partili hayat boyunca orta Anadolu'yu alan Türkiye'yi kazanıyor Bu benim çok dikkatimi çekti yani orta Anadolu'yu kaybeden Türkiye'yi kazanamıyor.
AK Parti Ä°ç Anadolu ve Karadeniz'de gücünü önemli oranda koruyor. 24 Haziran'da buralardan MHP'ye birtakım oy geçiÅŸleri oldu. Åžayet güçlü ve doÄŸru adaylarla AK Parti bu bölgelerde yola çıkarsa buralardaki gücünü korumaya devam edecektir.

-Sahillerde durum nedir ?

AK Parti 2014'te Adana'da bir puanla, Hatay'da yarım puanla kaybetti hatta Mersin'de bile kazanan parti ile arasında 2-3 puanlık oy farkı vardı. Antalya'yı kazandı, Aydın'da ciddi oy alıyor gibi örnekleri çoÄŸaltabiliriz. Özetle AK Parti sahillerde söylendiÄŸi gibi kötü deÄŸil. YaklaÅŸan yerel seçimlerde Adana Hatay gibi illerde AK Parti oldukça iddialı. 24 Haziran seçim sonuçlarına bakarak bunu rahatlıkla söylemek mümkün. Bu seçimde geçen seçime göre en önemli fark ÅŸu olacak; Adana'da, Mersin'de, veya Aydın'da daha önceki seçimlerde olduÄŸu gibi üçlü bir yarış mı olacak, yoksa seçmen kazanacak adaylar etrafında mı birleÅŸecek buna bakmak lazım. Ä°ÅŸte tam da bu nedenle tabanda ittifakı saÄŸlayacak adayları bulup çıkarmak sahillerde çok çok önemli olacak.

-DoÄŸu ve GüneydoÄŸu'da kayyum atanan belediyeler var. Önemli hizmetler götürüldü. Bu hizmetler seçmen algısını deÄŸiÅŸtirir mi?

Kayumlar bölgeye çok hizmet götürdü. Daha doÄŸrusu devlet uzun yıllardır bölgeye çok ciddi ekonomik yatırımlar yaptı. Ancak nedense bunlar oya dönüÅŸmüyor. Sorun belki de yapmakla ilgili deÄŸil anlatmakla ilgili bir sorunumuz var.

-Aralık ayında tüm adaylar neredeyse netleÅŸmiÅŸ olacak. Adaylara ve aday adaylarına bir tavsiyeniz var mı?

Öncelikle yapılacak seçimin bir yerel seçim olduÄŸunu unutmayalım. Yerel yöneticiler seçeceÄŸiz, ülkeyi yönetecek merkezi idareciler deÄŸil. Onun için bu seçimin seçime doÄŸru ana temasının deÄŸiÅŸtirilmesine asla izin vermemek gerek.

Adaylara gelince günümüzde artık yol yapacağım, su kanalizasyon hizmetlerini getireceÄŸim, çöpleri toplayacağım demenin bir karşılığı yok. Bu hizmetlerin belediyelerin asli görevi olduÄŸunu herkes biliyor. VatandaÅŸlar artık belediyelerden bu hizmetlerin dışında ÅŸehri için, çocukları için, gelecek için daha fazla hizmet bekliyor.

Yerel yönetimlerde vatandaÅŸa dokunmak çok önemli. Halka yakın dürüst ve çalışkan algısı olan adaylar her yerel seçimde olduÄŸu gibi bu seçimlerde de bir adım öne çıkacaklardır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.