Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan Başbakanı Çipras’tan ‘Türkiye’ açıklaması

Yunanistan Başbakanı, ülkesinin Doğu Akdeniz'de diğer ülkelerle birlikte bir enerji haritası yaratmak için şartları oluşturduğunu belirtirken 'Türkiye karar vermeli' dedi.



Yunanistan'da yayın yapan Alfa televizyonuna ülkesinin dış politikasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Çipras, Türkiye ile iliÅŸkilere dair soruları yanıtladı.

"EGE DENÄ°ZÄ°'NDE HAKLARIMIZI KULLANACAÄžIZ"

Yunanistan'ın karasularını kademeli olarak 6 milden 12 mile çıkarma planını Ege Denizi'nde uygulaması halinde Türkiye'nin "casus belli" kararını uygulaması ihtimalini deÄŸerlendiren Çipras, "Bu yeni bir mesele deÄŸil. Haklarımızı kullanacağız." ifadesini kullandı.

Çipras, meselenin dağınık bir ÅŸekilde gündeme geldiÄŸini ve diÄŸer siyasi partilerin de konuya iliÅŸkin bilgilendirilmesi gerektiÄŸine inandığını belirtti.

BaÅŸbakan Çipras, "CumhurbaÅŸkanı kararnameleriyle deÄŸil, meclis yoluyla (karasularını) geniÅŸleteceÄŸiz. Strateji deÄŸil sadece taktiÄŸi deÄŸiÅŸtirmeye karar verdim. Ä°yonya Denizi'nden baÅŸlayarak uluslararası hukukun bize imkan tanıdığı ölçüde bu hakkı gerçekleÅŸtireceÄŸiz." diye konuÅŸtu.

"TÜRKÄ°YE'YÄ° DIÅžLAMIYORUZ"

Çipras, Türkiye ile DoÄŸu Akdeniz'de yaÅŸanan gerginlik üzerine bir soruya ise ÅŸu yanıtı verdi:

"Türkiye, etkili ve kritik bir güç. Yunanistan, (DoÄŸu Akdeniz) bölgede diÄŸer ülkelerle birlikte bir enerji haritası yaratmak için ÅŸartları oluÅŸturdu. Türkiye bir karar vermeli. Uluslararası hukuka saygı çerçevesinde kaldığı müddetçe biz Türkiye'yi dışlamıyoruz. Bunun yalnızca ikili bir mesele olmadığını anlaması gerekiyor."

Yunanistan'ın Türkiye'ye herhangi bir tehditte bulunmadığını dile getiren Çipras, egemenlik haklarından feragat etmeyeceklerinin altını çizdi.

Öte yandan Çipras, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından Türkiye'ye davet edildiÄŸini belirterek, tarihin henüz netleÅŸmediÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.