Sosyal Medya

Sağlık çalışanlarına şiddette cezaları artıran teklif Meclis Komisyonu'nda kabul edildi

Sağlık alanında düzenlemeler içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.



SaÄŸlıkla Ä°lgili Bazı Kanun ve KHK'lerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM SaÄŸlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Ä°ÅŸler Komisyonunda kabul edildi.
 
 
Teklif, Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup piyasada bulunmayan ilaçların, reçeteli olarak ÅŸahsi kullanım için SaÄŸlık Bakanlığının izniyle Türk Eczacıları BirliÄŸince (TEB) yurt dışından temininde yaÅŸanan sıkıntılara çözüm getiriyor.
 
Buna göre, TEB'in yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve SaÄŸlık Bakanlığı tarafından uygun görülen kamu kurum/kuruluÅŸlar aracılığıyla ÅŸahsi kullanım için yurt dışından ilaç saÄŸlanabilecek, doÄŸrudan hastalara verilebilecek.
 
Hastanelerin yurt dışından toplu olarak getirdiÄŸi ilaçların temini de bu ÅŸekilde saÄŸlanabilecek.
 
Bu ilaçlar için yurt dışı ilaç listesine girdiÄŸi tarihten itibaren 3 yıl içinde izin/ruhsat sahibi tarafından ruhsat baÅŸvurusunda bulunulacak, baÅŸvuru tarihinden itibaren en geç 2 yıl içinde ruhsat alınacak.
 
CumhurbaÅŸkanı, ruhsat baÅŸvurusu yapılmayan veya ruhsatı alınmayan ilaçların bu ÅŸekilde teminine devam edilmesine karar verebilecek.
 
Yurt dışından saÄŸlanan ilaçlar için ruhsat baÅŸvurusunda bulunma süresi, maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte baÅŸlayacak.
 
TÜRKÄ°YE Ä°LAÇ VE TIBBÄ° CÄ°HAZ KURUMU DA CEZA UYGULAYABÄ°LECEK
 
Teklif, Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat Ä°ÅŸlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'da deÄŸiÅŸiklik yapıyor. Cezaların zamanında ve gecikmeden tesis edilebilmesi için mahalli mülki idarelere göndermeden Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna da ceza uygulayabilme yetkisi veriliyor, caydırıcılığı saÄŸlamak için fiilin niteliÄŸi ve önemine göre para cezalarının alt ve üst sınırı yeniden belirleniyor.
 
Kanunda belirtilen kurallara ve yasaklara uymayan eczane sahipleri veya mesul müdürü ile sanat ve ziraat iÅŸlerinde kullanılan zehirli ve müessir maddeler satıcılığı yapanlara, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu veya mahalli mülki amir tarafından 2 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. Fiilin bir yıl içinde tekrarı halinde ceza bir kat artırılacak.
 
Bu maddelerin satışı kamu saÄŸlığına yönelik tehlikeli bir durum oluÅŸturuyorsa, tehlike giderilinceye kadar geçici olarak iÅŸletme faaliyetten menedilecek.
 
Eczacı olmayanların, eczacı mesul müdür atayarak eczane açabileceÄŸi kuralı ÅŸirketler için de uygulanacak, böylece muvazaalı ortaklıklar ortadan kaldırılacak. Diplomalı eczacı olmak ÅŸartıyla, ortaklardan birinin ticarethane iÅŸlerinden mesul müdür gösterilmesi ÅŸartı kaldırılacak.
 
RAPORLARI, Ä°DARÄ° Ä°ÅžLEMLERE ESAS ALINMAYACAK
 
Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından devletin milli güvenliÄŸine karşı faaliyette bulunduÄŸuna karar verilen yapı, oluÅŸum veya gruplara üyeliÄŸi, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduÄŸu için kamu görevinden çıkarılan tabipler, diÅŸ tabipleri ve tıpta uzman olanlar, sadece sosyal güvenlik kuruluÅŸu ile sözleÅŸmesi bulunmayan saÄŸlık kuruluÅŸlarında veya muayenehanede çalışabilecek.
 
Ancak bu ÅŸekilde kamu görevinden çıkarılanlar ile güvenlik soruÅŸturması sebebiyle kamu görevine alınmayanlardan, devlet hizmeti yükümlüsü olanlar, çıkarılma veya göreve alınmama kararının verildiÄŸi tarihten itibaren birinci grup ilçe merkezleri için belirlenen devlet hizmeti süresi kadar müddetle mesleklerini icra edemeyecek. Devlet yükümlülüÄŸünü yerine getirirken kamu görevinden çıkarılanların hizmet süreleri bu süreden düÅŸürülecek. Düzenledikleri raporlar yargı kararlarına ve idari iÅŸlemlere esas alınamayacak.
 
Tıbbi cihazların ruhsatlandırma süreçlerinin daha kısa sürede yapılabilmesini saÄŸlamak amacıyla ruhsatlandırmaya esas tahliller, SaÄŸlık Bakanlığının yanı sıra bakanlıkça yetkilendirilen laboratuvarlarda da yaptırılabilecek.
 
 
Müstahzar olmamakla beraber hastalıkları teÅŸhis veya tedavi ettiÄŸi beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
 
TABÄ°P ODASINDAN Ä°ZÄ°N ALMAYACAKLAR
 
Tabiplerin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almaları ÅŸartı kaldırılacak.
 
SaÄŸlık Bakanlığı merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı, her bütçe yılında CumhurbaÅŸkanı tarafından ihtiyaca göre artırılabilecek. Bakanlık merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı 10 milyar lira olacak.
 
SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı döner sermaye iÅŸletmelerinin muhasebe hizmetleri bakanlıkça yürütülecek ancak bakanlık tarafından teklif edilen ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygun görülen döner sermaye iÅŸletmelerinin muhasebe hizmetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilebilecek.
 
EMBRÄ°YO VE ÜREME HÜCRESÄ° BAÄžIÅžLAYANA CEZA
 
Kanuna aykırı ÅŸekilde embriyo ve üreme hücresi bağışlayan, aşılayan, bulunduran, kullanan, saklayan ve nakledenlerle bunların alım ve satımını yapanlar, alım ve satımına aracılık edenler veya komisyonculuÄŸunu yapanlar veya bu fiilleri özendiren, bunlara yönlendiren, bunlara yönelik ilan, reklam veren, yayınlayan kiÅŸiler hakkında, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç teÅŸkil etmediÄŸi takdirde 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin günden 2 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.
 
Bakanlıktan izin almadan organ nakli ve üremeye yardımcı tedavi merkezi açılamayacak. Kanuna ve bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırı ÅŸekilde faaliyet gösteren saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarının, fiilin niteliÄŸi ve tekerrürü halinde faaliyeti durdurulacak veya faaliyet izni iptal edilecek.
 
Kamu ve özel saÄŸlık kuruluÅŸlarında çalışan personele yönelik suçlardan ÅŸüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanacak ve savcılığa sevk edilecek. Savcılık adli iÅŸlemleri yerine getirecek.
 
SaÄŸlıkla Ä°lgili Bazı Kanun ve KHK'lerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM SaÄŸlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Ä°ÅŸler Komisyonunda kabul edildi.
 
 
Teklif, üremeye yardımcı tedavi uygulamalarına iliÅŸkin düzenlemeler içeriyor.
 
Teklife göre, doÄŸal yollarla çocuk sahibi olunamadığı veya tıbbi gereklilik bulunduÄŸu hallerde, kadın veya erkeÄŸin üreme hücrelerinin tıbbi yöntemlerle döllenmeye elveriÅŸli hale getirilmek ve vücut içinde veya dışında döllenmesini saÄŸlamak suretiyle üreme hücreleri veya embriyo anne adayına uygulanabilecek. Bu yöntem sadece evli olan eÅŸler arasında gerçekleÅŸtirilecek.
 
Bu tedavi uygulamaları, Bakanlıkça belirlenen tıbbi esaslar çerçevesinde yalnızca Bakanlıkça yetkilendirilmiÅŸ hekimler tarafından ve Bakanlıkça ruhsatlandırılan üremeye yardımcı tedavi uygulama merkezlerinde yapılabilecek.
 
EÅŸlerden biri veya her ikisinden alınan üreme hücreleri ve bu hücrelerden elde edilen embriyonun, baÅŸka kiÅŸilere uygulanması yoluyla çocuk sahibi olmak ve taşıyıcı annelik yapmak yasak olacak. BaÅŸkasına ait üreme hücresi veya embriyonun kullanılması suretiyle donasyon iÅŸlemi yapılması ve bu amaçla üreme hücresi veya embriyo bağışlanması, satılması, bulundurulması, kullanılması, saklanması, taşınması, ithalatı, ihracatı ve bu iÅŸlemlere aracılık edilmesi de yasaklanacak.
 
ORGAN NAKLÄ° KÄ°MLERDEN YAPILABÄ°LECEK?
 
Canlıdan organ nakli; alıcının en az 2 yıldan beri evli olduÄŸu eÅŸi ile dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından yapılabilecek. Organ nakli gereken hastalığın evlilikten sonra teÅŸhis edildiÄŸi durumlarda, eÅŸlerin en az 2 yıllık evli olması ÅŸartı aranmayacak.
 
 
Organ nakli hizmeti sunan hastanelerin bulunduÄŸu her ilde, Organ Nakli DeÄŸerlendirme Etik Komisyonu kurulacak.
 
SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesine tahsis edilecek öÄŸretim elemanı kadroları, temel bilimler hariç olmak üzere, birlikte kullanılan eÄŸitim ve araÅŸtırma hastanesinin eÄŸitim birimleri, ihtiyacı ve nitelikleri dikkate alınarak, SaÄŸlık Bakanlığının talebiyle, Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından il bazında belirlenecek ve öÄŸretim üyesi atamaları bu kadrolara yapılacak.
 
DiÅŸ hekimlerinin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almalarına iliÅŸkin düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.
 
Teklifle, SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı saÄŸlık tesisleri ile üniversitelerin tıp ve diÅŸ hekimliÄŸi alanında lisans, uzmanlık eÄŸitimi veren kurulların birlikte kullanımı hususunda uygulamada karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik düzenleme yapılıyor.
 
Buna göre, birlikte kullanıma konu saÄŸlık tesisleri için birden fazla üniversiteyle protokol imzalanabilecek.
 
 
SAÄžLIKTA ŞİDDETÄ°N ÖNLENMESÄ°
 
Teklifle, saÄŸlık çalışanlarına karşı ÅŸiddetin önlenmesi amaçlanıyor, saÄŸlık hizmetlerinin daha iyi, etkili ve verimli yürütülebilmesi ve kesintiye uÄŸramaması saÄŸlanıyor.
 
SaÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten iÅŸlenen suçlardan ÅŸüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanacak ve gerekli iÅŸlemleri yapılarak Cumhuriyet baÅŸsavcılığına sevk edilecek.
 
Cumhuriyet savcısı adli iÅŸlemleri yerine getirecek. Bu suçların soruÅŸturmasında, kolluk tarafından müÅŸteki, maÄŸdur veya tanık olan saÄŸlık personelinin ifadeleri iÅŸ yerlerinde alınacak.
 
Bu hükümler, özel saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten iÅŸlenen suçlar hakkında da uygulanacak.
 
TÜTÜN ÜRÜNLERÄ° Ä°ÇÄ°N KAPSAMLI DÜZENLEME
 
Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde, internet, topluma açık olan sosyal medya ve benzeri ortamlarda tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.
 
SaÄŸlık, eÄŸitim ve öÄŸretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde ve üniversite yerleÅŸkelerinde tütün ürünlerinin satışı yapılamayacak.
 
 
Tütün ürünleri paketleri ile nargile ÅŸiÅŸelerinin üzerine, zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların konulacağı alan, yüzde 65'den yüzde 85'e çıkarılacak.
 
Bütün tütün ürünlerinin üzerindeki yazı ve ÅŸekiller aynı olacak.
 
Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri; markanın yazım ÅŸekli, yazı karakteri, punto boyutu, paket üzerindeki konumu, paketlerin rengi, diÄŸer yazı, ibare ve ÅŸekiller dahil olmak üzere, aynı ÅŸekilde tasarlanan düz ve standart paket biçiminde piyasaya arz edilecek.
 
SÄ°GARA PAKETLERÄ°NÄ°N ÜZERÄ°NDE MARKANIN LOGOSU OLMAYACAK
 
Marka, paketin sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin yüzde 5'ini aÅŸmayacak ÅŸekilde yazılacak. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya sair iÅŸaretleri konulamayacak. Bu kurallar, birden fazla paketi bir arada bulunduran tütün ürünleri kutuları için de geçerli olacak.
 
Tek tip olarak tasarlanan sigara paketleri ile ilgili hususlar, SaÄŸlık Bakanlığının uygun görüÅŸü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle düzenlenecek.
 
Bu yasaklara uymayanlar, mahalli mülki amir tarafından 5 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası ile cezalandırılacak. Kapatma cezasından sonra aynı dönem içinde tekrarlayan ihlallerde ise her defasında iÅŸletmeye 20 günden bir aya kadar kapatma cezası verilecek.
 
 
Bu düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri, 7 ay içinde, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkında Kanun'un kuralları ve yasakları düzenleyen maddesine uygun hale getirilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.