Sosyal Medya

Güncel

ABD basını seçimin sonucunu açıkladı: Trump ilk mağlubiyetini aldı

Amerika Birleşik Devletleri'nde son yılların en kritik ara seçimi gerçekleşiyor. ABD basınına göre Senato'da Cumhuriyetçiler çoğunluğu korudu. Demokratlar ise Temsilciler Meclisinde üstünlüğü Cumhuriyetçilerin elinden aldı. ABD'de Michigan ve Minnesota eyaletlerinden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omar, yarışı kazanarak "Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler" olmayı başardı. ABD Başkanı Trump'tan az önce seçim açıklaması geldi. Trump, 'Bu gece muhteşem bir başarıydı, herkese teşekkürler' dedi.



ABD’de seçmenler kritik ara seçimler için bugün sandık başına gitti. Birçok eyalette oy kullanma merkezlerinde uzun kuyruklar oluÅŸtu. Bugüne kadar yapılan son üç ara seçimde seçime katılım oranı ortalama yüzde 40 olurken, bu yıl rekor kırılması bekleniyor.
 
Kongre seçimlerinde doÄŸudaki bazı eyaletlerde sandıklar kapandı. Altı farklı zaman diliminin bulunduÄŸu ABD'de sandıkların kapanış saatleri eyaletlere göre farklılık gösteriyor.
ABD basını kritik seçimin sonucunu duyurdu
 
ABD BASINI SONUCU DUYURDU
 
ABD'de Kongreyi yeniden ÅŸekillendirecek ara seçimlerin resmi olmayan sonuçları gelmeye devam ederken, Demokratların Temsilciler Meclisinde üstünlüÄŸü Cumhuriyetçilerin elinden alması bekleniyor.
 
ABD'de seçmenler, Senatodaki 35 sandalye ile Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti. 
 
Amerikan medyasının derlediÄŸi resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Demokratların Temsilciler Meclisinde 106 sandalyesine karşı Cumhuriyetçiler ÅŸu ana kadar 123 sandalye elde etmiÅŸ görünüyor. 
 
Sayım devam ederken Demokratların Pensilvanya'da 3, Florida'da 2, Colorado, Virginia, Kansas, Minnesota, Illinoi, New York ve New Jersey eyaletlerinde de birer olmak üzere Cumhuriyetçilerden toplam 12 sandalye aldığı dikkati çekiyor. 
 
Temsilciler Meclisinde üstünlüÄŸü saÄŸlamak için 218 sandalye gerekiyor.
ABD basını kritik seçimin sonucunu duyurdu
 
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
 
Seçimlerin devam ettiÄŸi sırada Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi. Beyaz Saray sözcüsü Sanders, "Sonuçlar Trump'ın politikalarında deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olmaz" dedi.
 
TEMSÄ°LCÄ°LER MECLÄ°SÄ°'NE GÄ°REN Ä°LK MÜSLÜMAN KADIN
 
ABD'de Michigan ve Minnesota eyaletlerinden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omar, yarışı kazanarak "Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler" olmayı baÅŸardı.
 
Seçmenlerin, Senatodaki 35, Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gittiÄŸi ülkede her ikisi de Demokrat Partiden aday olan Tlaib ve Omar zaferini ilan etti. 
Michigan eyaletinin 13. bölgesinden aday olan Tlaib'in, bu bölgeyi elinde bulunduran eski Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi John Conyers'in, hakkında çıkan cinsel taciz iddialarından sonra görevinden istifa etmesi ve karşısına Cumhuriyetçi rakip bir adayın çıkmaması üzerine seçimi kazanacağına kesin gözle bakılıyordu. 
 
Seçim öncesi ABD medyasına röportaj veren Rashida Tlaib, "Amacım; inancımla Kongrede caka satmak deÄŸil, herkese söylediÄŸim gibi kamu hizmeti gibi etkili bir yolla Ä°slam'ı temsil etmek." ifadesini kullanmıştı.
ABD basını kritik seçimin sonucunu duyurdu
 
BAÅžÖRTÜLÜ Ä°LK MÜSLÜMAN KADIN ÜYE 
 
Öte yandan, Minnesota eyaletinin 5. bölgesinden seçimlere giren Somali asıllı Ilhan Omar, Cumhuriyetçi rakibi Jennifer Zielinski karşısında galip gelerek ABD Kongre üyesi seçildi. 
 
ABD Temsilciler Meclisinin baÅŸörtülü ilk Müslüman kadın üyesi olan Omar, Temsilciler Meclisinde aynı bölgeyi temsil eden kadın üye Keith Ellison'ın yerine geçti.  ABD'ye 12 yaşında gelen ve öncesinde 4 yıl mülteci kamplarında yaÅŸayan Ilhan Omar, önceliklerinden birinin ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın göçmenlik politikalarına karşı durmaya devam etmek, daha sonra siyasi olarak tek ödemeli saÄŸlık sistemi ve silah kontrolü gibi politikaları savunmak olduÄŸunu belirtmiÅŸti. 
 
İLK SANDALYE DEĞİŞİMİ İSE FLORİDA VE VİRGİNİA'DA
 
Demokrat aday Jennifer Wexton, Cumhuriyetçi Temsilci Barbara Comstock'u Virginia'da Temsilciler Meclisindeki sandalyesinden etti. Bu sonuçla Wexton, ara seçimlerde Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerden koltuk alan ilk Demokrat oldu.
 
Wexton, Virginia Eyalet Senatosunda Demokrat Senatör olarak görev yapıyordu.
 
Temsilciler Meclisi seçimlerinde Yahudi lobisinin güçlü isimlerinden Ileana Ros-Lehtinen ise Florida eyaletinde koltuÄŸunu Demokrat aday Donna Shalala'ya kaptırdı. Shalala, Ros-Lehtinen'a karşı kazanarak, Wexton'ın ardından Cumhuriyetçilerin koltuÄŸunu elde eden ikinci Demokrat isim oldu.
 
Eski ABD BaÅŸkanı Bill Clinton döneminde SaÄŸlık ve Ä°nsani Hizmetler Bakanlığı yapan Shalala, 10 yıldır Miami Üniversitesinde rektörlük görevini yürütüyordu.
 
BERNIE SANDERS VE TIM KAINE ZAFERÄ°NÄ° Ä°LAN ETTÄ°
 
ABD basınının derlediÄŸi resmi olmayan sonuçlara göre, Indiana'da Cumhuriyet Partili Mike Braun yarışı kazanarak, Demokrat Parti Senatörü Joe Donnely'yi koltuÄŸundan etti. Bu sonuçla, Demokrat Parti Senatodaki ilk koltuk kaybını yaÅŸadı. 
 
Öte yandan, Bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Virginia Senatörü Demokrat Tim Kaine'nin ardından 9 eyalette Demokrat, 2 eyalette de Cumhuriyetçi isimler Senatodaki koltuklarını korudu.
 
Demokrat Partiden Delaware'de Tom Carper, Maryland'de Ben Cardin, Rhode Island'da Sheldon Whitehouse, Connecticut'ta da Chris Murphy zaferini ilan etti.
 
Ohio'da Sherrod Brown, Massachusetts'de Elizabeth Warren, Pensilvanya'da Bob Casey, New Jersey'de Bob Menendez, New York'ta Kirsten Gillibrand koltuÄŸunu koruyan diÄŸer Demokrat isimler oldu.
 
Cumhuriyetçi Partiden ise Wyoming Senatörü John Barrasso ve Missisippi Senatörü Roger Wicker yeniden seçildi.
 
Sandıkların açılmasından bu yana resmi olmayan sonuçlara göre, Senato için bağımsız aday Bernie Sanders Vermont eyaletinden, Demokrat Tim Kaine ise Virginia'dan zaferini ilan eden ilk isimler olmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.