Sosyal Medya

Güncel

İspanya'da 'Suudi Arabistan karşısında diz çökme' tartışması

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, ülkesinin gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda sert tutum takınmadığı yönündeki eleştirilere karşılık, İspanya'nın Suudi Arabistan karşısında "diz çökmediğini" söyledi.



Ä°spanya DışiÅŸleri Bakanı Josep Borrell, ülkesinin gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda sert tutum takınmadığı yönündeki eleÅŸtirilere karşılık, Ä°spanya'nın Suudi Arabistan karşısında "diz çökmediÄŸini", hem ticari iliÅŸkileri koruyan hem de prensip ve deÄŸerleri savunan bir noktada olduklarını söyledi. 
 
Senator Idoia Villanueva, Senatoda yaptığı konuÅŸmada, Kaşıkçı cinayetinin "buz dağının görünen kısmı" olduÄŸunu belirterek, Ä°spanya hükümetinin "sağır eden sessizliÄŸini" kınadı.
 
Hükümetin, Kral Juan Carlos'un Suudi Arabistan'daki hızlı tren hattı inÅŸasında "komisyon" aldığı iddiasının araÅŸtırılmasının engellenmesini eleÅŸtiren Villanueva, "Dış politika, özel çıkarlar ya da kraliyet sarayına karşı sorunlu deÄŸil. Ä°spanyol halkı kul deÄŸil, diz çökmeyen ya da kendi adına öldürme izni vermeyen demokratik bir toplum." dedi.
 
"Basın özgürlüÄŸüne saldırı"
 
Buna karşın Ä°spanya DışiÅŸleri Bakanı Borrell, Ä°spanya'nın bölgedeki ana ticari ortağı olarak tanımladığı Suudi Arabistan ile "dostça ikili bir iliÅŸki" istediklerini dile getirdi.
 
"Basın özgürlüÄŸüne saldırı" olarak nitelediÄŸi gazeteci Kaşıkçı cinayetini kınayan Borrell, ÅŸeffaf bir soruÅŸturma yapılması ve sorumlulara hesap sorulması çaÄŸrısında bulundu.
 
Villanueva'nın spekülasyonlar temelinde siyasi iddialarda bulunduÄŸunu savunan Borrell, Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerinin Yemen'e yönelik saldırısının yasal olduÄŸunu ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından desteklendiÄŸini belirtti.
 
"Ne bir çekincemiz var ne de diz çöktük"
 
Ancak operasyonun Yemen halkı için "ciddi risk" oluÅŸturduÄŸunu ve kıtlık yaÅŸandığını kabul eden Borrell, Ä°spanya'nın soruna siyasi çözüm istediÄŸini vurguladı.
 
Hem ticari iliÅŸkileri koruyan hem de prensip ve deÄŸerleri savunan bir noktada olduklarının altını çizen Borrell, "Ne bir çekincemiz var ne de diz çöktük." ifadesini kullandı.
 
Ä°spanya hükümeti, gazeteci Kaşıkçı'nın "korkunç" ÅŸekilde öldürülmesini kınasa da Suudi Arabistan'a silah satışını ülkenin çıkarına olduÄŸu gerekçesiyle savunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.