Sosyal Medya

Güncel

'ABD ara seçimi, Trump yönetimi için sınav niteliğinde'

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, ABD'de yarın yapılacak ara seçimlerin Trump yönetimi için sınav niteliğinde olduğunu belirterek, seçimin Kongre ve Başkanlık arasındaki güç dengelerini değiştirebileceğini aktardı.



Duran, AA muhabirine, SETA'nın hazırladığı "6 Kasım 2018 Kongre Ara Seçimleri" raporunu deÄŸerlendirerek, ABD'nin iç politikalarına dair açıklamalarda bulundu.
 
Raporu, SETA DC'de AraÅŸtırma Direktörü Kılıç BuÄŸra Kanat, misafir araÅŸtırmacı Hasan Yücel ve AraÅŸtırma Asistanı Meghan Becker'ın kaleme aldığını belirten Duran, çalışmada, hem kongrenin tarihsel olarak Anayasa'da belirtilen rolü ve sorumluluklarının anlatıldığını hem de Trump yönetiminin göreve gelmesiyle baÅŸlayan Kongre ve BaÅŸkanlık arasındaki çekiÅŸmelere deÄŸinildiÄŸini söyledi. Duran, raporda ayrıca seçim kampanyası sırasında seçmenin tercihini belirleyecek temel konuların da ele alındığını bildirdi.
 
SEÇÄ°M SONUCU OLASILIKLARI
 
Burhanettin Duran, raporun, seçim sürecinde öne çıkan ekonomi, göç ve saÄŸlık reformu gibi meseleleri ele alarak, bunlara iliÅŸkin ABD toplumunun eÄŸilimlerini aktardığını dile getirdi.
 
ABD'de yarın yapılacak ara seçimlerin Trump yönetimi için sınav niteliÄŸinde olduÄŸunu vurgulayan Duran, seçimin Kongre ve BaÅŸkanlık arasındaki güç dengelerini deÄŸiÅŸtirebileceÄŸini söyledi.
 
Duran, tarihsel olarak kongrenin bir yandan yasama faaliyetleri yürütürken diÄŸer yandan baÅŸkanı çeÅŸitli mekanizmalarla sınırlandırabildiÄŸine iÅŸaret etti.
 
ABD'nin yürüttüÄŸü politikaların birçok ülke tarafından takip edildiÄŸini hatırlatan Duran, "Kongrede Cumhuriyetçi-Demokrat dengesinde gerçekleÅŸecek süreklilik veya deÄŸiÅŸim, ABD iç siyasetinin gündemine gelmesi beklenen konuları ve olası sonuçlarını da etkileyecektir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Duran, seçim öncesi kongrede üstünlüÄŸü elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin, bu üstünlüÄŸü Demokratlara vermesi durumunda Trump yönetimi ile Kongre arasındaki iliÅŸkilerin farklı bir boyut kazanacağına iÅŸaret etti.
 
Raporda seçimlerle ilgili olasılıklar ve detaylı analizlerin bulunduÄŸunu aktaran Duran, "ÖrneÄŸin Trump yönetiminin ve Cumhuriyetçilerin çıkarmayı planladığı kanunlar, Demokrat Parti kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'nden kolay bir ÅŸekilde geçmeyecektir. Bu tip anlaÅŸmazlıklar yasama süreci ile sınırlı kalmayacaktır. Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoÄŸunluÄŸu elde tutması durumunda, Trump yönetimi hakkında birtakım soruÅŸturmalar açması söz konusu olabilir." ifadelerini kullandı.
 
CUMHURÄ°YETÇÄ°LERÄ°N ARGÜMANLARI
 
SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, ara seçimlerde tartışılan konuları tahlil eden raporun deÄŸerli öneriler içerdiÄŸini belirterek, bu konuların seçimin kaderini belirleyen unsurlar olduÄŸunu vurguladı.
 
Ekonomideki pozitif veriler ve vergi indirimlerini Trump yönetimi ve Cumhuriyetçilerin en büyük argümanları olarak niteleyen Duran, Cumhuriyetçilerin ayrıca göç karşıtı politikaları ile muhafazakar seçmenin desteÄŸini almak istediÄŸini aktardı. Duran, Demokratların ise "Obamacare" gibi geniÅŸ çaplı bir saÄŸlık düzenlemesinin yürürlükten kaldırılmasına karşı geldiklerini kaydetti.
 
Seçim öncesinde gündemden düÅŸmeyen konulara da deÄŸinen Duran, ekonomi, göç ve saÄŸlık reformu gibi hemen hemen her seçimde konuÅŸulagelen konulara ek olarak son dönemde bireysel silahlanma ve kadın hareketi gibi meselelerin de çeÅŸitli olaylarla gündeme geldiÄŸini söyledi.
 
Prof. Dr. Duran, ara seçimlere katılım oranının bu meselelere baÄŸlı olarak yorumlanması gerektiÄŸinin de altını çizdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.