Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Peygamberimizin altında soluklandığı Zeytin ağacı 1440 Yaşında hala ayakta

Eski Şam diye de anılan Busra birçok medeniyete ev sâhipliği yapmış antik bir kenttir. Devasa sütunlar, saraylar, tiyatrolar, bazilikalar. Efendimiz (Sallallahü aleyhi ve sellem) beraberindeki Kureyş ticaret kervanıyla birlikte Busra’ya yaptıkları yolculuk esnasında konakladıkları yerde bulunan ve altında oturdukları, yaslandıkları zeytin ağacı dayanılmaz çöle rağmen hâlen asırlardır hayatta. Yönetmen Mustafa Gouverneur’un bu ağaç için çektiği belgesel botanikçileri hayrete düşürmüştür.



Hani orada bir Hıristiyan rahip yanına gelip de O’nun peygamber olacağını söy-lemiÅŸ, bu müjdenin Ä°ncil’de olduÄŸunu bilerek, müjdelenen son peygamberin Muhammed aleyhisselâm olduÄŸunu anlamıştı. Bu yüzden de daha çocuk olan Peygamberimizin yanındakilere; “Åžama gitmeyin, eÄŸer Yahudiler bu çocuÄŸu görürlerse, ona zarar verirler.” dedi.
Ä°ÅŸte bu olayların yaÅŸandığı Busra’ya kervan gelindiÄŸinde peygamberimiz kuru bir zeytin aÄŸacının altına oturmuÅŸtu. Ama o kuru zeytin aÄŸacı, daha Hazret-i Muhammed oturur oturmaz bir anda yeÅŸermeye baÅŸlamıştı. AÄŸacın meyvelerle donandığını yukarıdaki hadisede adı geçen Hıristiyan Rahip Nestura da görür. O ana kadar Ä°ncil’de adı geçen son peygamber için iÅŸaret bekleyen Nestura da, müjdelenen kiÅŸinin o aÄŸacın altında oturan Muhammed aleyhisselâm olduÄŸuna kanaat getirir. Bu bilgileri ona kilisenin önceki rahibi Bahira da bahsetmiÅŸtir.
Ä°ÅŸte Hazret-i peygamberin Busra’ya vardığında altında oturduÄŸu o aÄŸaç bugün hâlâ resimde görüldüÄŸü gibi gerçek fotoÄŸrafı ile bütün ihtiÅŸamıyla ayakta duruyor. Bugün Ürdün sınırları içine düÅŸen Al Mafraq bölgesinde bulunan o aÄŸaç, uçsuz bucaksız sahranın ortasında çevresinde baÅŸka hiçbir aÄŸacın olmadığı çölde dimdik ayakta duruyor. Botanik biliminde bir zeytin aÄŸacına 400 yıl ömür biçilir. Bu zeytin aÄŸacı en az 1.440 yaÅŸlarındadır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.