Sosyal Medya

Güncel

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan itiraf: Öğrencileri huzursuz ettik

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim sisteminin sürekli değişmesinin öğrencileri huzursuz ettiğini söyledi.



Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk eÄŸitimde tümüyle sancısız bir deÄŸiÅŸim öngördüklerini belirterek, Türkiye'deki eÄŸitim sisteminde sık sık deÄŸiÅŸiklik yapılıyor algısını yıkmak istediklerini söyledi. "Sınavı araç haline getirmek istiyoruz" diyen Bakan Selçuk, "Üstün zekalı çocuklar ya hiç dikkate alınmıyorlar ya da çok dikkate alınmıyor" dedi. Ä°ÅŸte Bakan Selçuk'un CNN Türk canlı yayınındaki açıklamalarından satır baÅŸları...
 
EÄŸitimde tümüyle sancısız bir deÄŸiÅŸim öngörüyoruz. Türkiye'de algısal olarak sık sık deÄŸiÅŸiklikler yapıldı ve bu çocukların huzursuz olmasına yol açtı. Ä°stiyoruz ki önümüzdeki üç yıl içerisinde neyin hangi aÅŸamada olacağı belli olsun. Net bir yol haritası olsun ve insanlar huzursuz olmasın istiyoruz.
 
Biz yarım insan yetiÅŸtirmeyelim, tam insan olsun. Temelde bizim arkadaÅŸlarımızla beraber yaptığımız yorum ÅŸu; meseleye bir sistem yaklaşımı sorunu. EÄŸitimin birleÅŸenlerinin birkaç tanesini alıp deÄŸiÅŸiklik yapmak sistemin bütününü deÄŸiÅŸtirmiyor. Sadece sınavın adını ya da tekniÄŸini deÄŸiÅŸtirerek herhangi bir ÅŸey yapmak mümkün deÄŸil. EÄŸitim de bir deÄŸiÅŸim olacaksa sistem bütün olarak ele alınmalı.
 
Meseleye sınav olarak bakmıyoruz. Sınav bir araçtır ama zaman içinde amaçlaÅŸmış. Biz sınavı yine araç haline getirmek istiyoruz.
 
 Okullar arasında çok olanak farkı var, bunu düzeltmek istiyoruz. Zamanla sınavla öÄŸrenci alan okullar da azalacak. Mesleki eÄŸitimin güçlendirilmesi de hayati önemde. Bu konuda zayıfız ama hamle yapabiliriz. Ä°ÅŸ garantili mesleki eÄŸitim için çalışıyoruz.
 
Sınav sisteminin baskısıyla herkes üniversiteye girmek istiyor. Dünyada bu böyle deÄŸildir. Bazı üniversiteler kota koyar, herkes üniversiteye girmesin diye. Herkesin üniversiteye gittiÄŸi bir yerde siz istihdamı saÄŸlayamazsınız.
 
 Bir meslek lisesi mezununa askerlikle ilgili kolaylıklar saÄŸlanırsa, doÄŸrudan doÄŸruya çocuÄŸun iÅŸbaşı üretime geçmesi lazım, oradan para kazanması lazım. Çocukların 9. sınıftan itibaren yapabilirsen sigorta pirimlerinin ödenmesi lazım. ÖÄŸrenciyi okul dışına da çıkarmak gerekir, sanayiyi görmesi lazım. Okulun sadece santral görev görmesi gerekir. Mesela turizm sektöründe, çocuÄŸun yabancı dile maruz kalma olasılığı çok yüksek. Nisanda okul sezonu baÅŸlasın mesela. Bunu çalışmaya baÅŸladık.
 
Üstün zekalı çocuklar ya hiç dikkate alınmıyorlar ya da çok dikkate alınmıyor. Türkiye'de çok dikkate alınıyor ama yeterince eÄŸitim götürülemiyor. Onlara ayrılan pay yüzde 1'in altında. Özellikle lisans üzeri düzeyde bu çocuklara yapılan yatırım o ülkenin ekonomisini götürür.
 
Beyin göçü meselesi iki taraflı bir iÅŸ. Güçlü bir devletseniz beyin göçü iyidir, zayıf bir devletseniz baÅŸka sorunlar ortaya çıkar. Türkiye'nin beyin göçü vermesinde fayda var. Bizim dünyada daha bilinir, tanınır hale gelmemiz lazım. Bundan korkmayalım.
 
Okula baÅŸlama yaşı bireyseldir. Çocuk hazır deÄŸilse çocuÄŸu 4 yaşında okula baÅŸlatmamak gerekir. Bir genel geçer tablo da var; çocuk 6 yaşını doldurmadan da ilkokula baÅŸlamasın.

1 Yorum

  1. Ä°sa hemiÅŸ

    Ekim 29, 2018 Pazartesi 01:15

    Bakanımızın yorumları çok yerinde. İnşaallah köklü değişimlere götürecek adımlar atmasına için verilir. İlk defa sanki halden ve eğitimin artı ve eksilerşnden haberdar bir bsksn iş başında. Allah muvaffakiyet nasıl eder inşallah.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.