Sosyal Medya

Güncel

Türkmenistan'da bedava elektrik dönemi sona erdi

Türkmenistan'da yayınlanan bir kararname ile bedava elektrik ve doğal gaz, su ve tuz teminine son veriliyor.



Türkmenistan Devlet BaÅŸkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un imzaladığı kararname ile ülkede on yıllardır vatandaÅŸlara bedava saÄŸlanan gaz, su, elektrik ve tuz tedarikine son veriliyor.

Berdimuhamedov'un kararı ile halka bedava verilen gaz, elektrik, su ve tuz gibi kalemler 1 Ocak tarihi itibariyle ücretlendirilecek.

Ä°lk olarak 1992 yılında dönemin Devlet BaÅŸkanı Saparmurat Niyazov tarafından ücretsiz hale getirilen gaz, elektrik ve su uygulaması 2003 yılında yeni bir kararname ile 2030 yılına kadar uzatılmıştı.

Ancak Türkmenistan toplumunun ve ekonomik ÅŸartların deÄŸiÅŸtiÄŸini söyleyen Türkmen başı Berdimuhamedov daha önce getirilen kararnameleri geçersiz kılarak, söz konusu kalemler için makul bir ücretlendirme yapılmasına karar verdi.

Saparmurat Niyazov'un 2006 yılında ölümünden sonra baÅŸa geçen Berdimuhamedov temel giderler için ödenen devlet sübvansiyonlarını yavaÅŸ yavaÅŸ azaltarak, bedava hizmetler için de sınırlama getirmiÅŸti.

Berdimuhamedov'un iktidarda olduÄŸu süre içerisinde petrol fiyatları önemli oranda artarken un ve et kalemleri için verilen yardımlar da azaltıldı. KiÅŸi başına saÄŸlanan 35 kWh'lik bedava elektrik 2013 yılında 25 kWh'a indirilmiÅŸti.

Türkmenistan'da çalışan bir kiÅŸinin ortalama maaşının 45-50 dolar civarında olduÄŸunu belirten Muhammed Muhammedov adlı bir Türkmen çalışan, mevcut kararla bundan sonra hayat koÅŸullarının daha da zor olacağını dile getirdi. Euronews Türkçe'ye konuÅŸan Muhammedov, ülkede iÅŸsizliÄŸin zaten yüksek olduÄŸunu belirterek, "Herkes bir çıkış yolu arıyor." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.