Sosyal Medya

Güncel

Lozan Antlaşması 95 yıl sonra ilk kez sergilenecek

Paris’teki Ordu Müzesi tarafından düzenlenen sergide Lozan Antlaşması ve Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923 tarihli mührü ilk kez sergilenecek.



Birinci Dünya Savaşı'nın bitiminin 100'üncü yılı nedeniyle Paris'teki Ordu Müzesi tarafından düzenlenen sergide Türkiye'nin Lozan AntlaÅŸması onay metni ve Mustafa Kemal'in 1923 tarihli mührü de ilk kez sergilenecek.
 
Suriye'nin Rusya ile ABD arasında etki alanlarına bölüneceÄŸi tartışmalarının yaÅŸandığı ÅŸu günlerde, Birinci Dünya Savaşı'nda OrtadoÄŸu'yu Avrupalı güçler arasında bölüÅŸtüren gizli Sykes Picot antlaÅŸmasının orijinal metni, paylaşım haritasıyla birlikte Paris'teki Ordu Müzesi'nde sergilenecek. Yarın açılacak serginin en önemli parçaları arasında ayrıca yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin Lozan AntlaÅŸması'nın onay belgesi de bulunuyor. Onay belgesi ilk kez sergilenecek ve bu sayede Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal'in dosyanın üstündeki mührü de 1923'ten beri ilk kez günyüzü görecek.
 
Barçın Yinanç'ın Hürriyet'teki haberine göre, serginin en önemli paydaÅŸlarından biri Fransız DışiÅŸleri Bakanlığı'nın Diplomatik ArÅŸivler Merkezi. Merkezin başında Türk basınının yakından tanıdığı Herve Magro bulunuyor. Ortaokulu Türkiye'de okuyan, 2009 ile 2013 tarihleri arasında Ä°stanbul BaÅŸkonsolosu olarak görev yapan Magro akıcı Türkçesini hâlâ muhafaza ediyor.
 
Magro eÅŸliÄŸinde uç uca eklendiÄŸinde binlerce kilometre uzunluk oluÅŸturan yüzbinlerce belgenin bulunduÄŸu raflar arasında dolaÅŸma fırsatı buldum. Ä°ki uzman tarafından onarım ve muhafaza çalışmalarının da yapıldığı merkez çok sayıda orijinal tarihi haritaya da ev sahipliÄŸi yapıyor.
 
Birinci Dünya Savaşı'nın bitiminin 100'üncü yılı nedeniyle Ordu Müzesi tarafından düzenlenen sergiye diplomatik arÅŸiv merkezi de 40 civarında parçayla katkı sunuyor. "DoÄŸu'da Bitmeyen SavaÅŸ. 1918-1923?" ÅŸeklinde çevrilebilecek sergiyle ilgili bilgi veren Magro, "Fransızlar için büyük savaÅŸ 1918'de sona erdi. Halbuki savaÅŸ Avrupa'nın doÄŸusunda ve OrtadoÄŸu'da devam ediyordu. Tarihin bu dönemi bizim kamuoyumuzca fazla bilinmiyor. Buna karşın dünya tarihi açısından bir dönüm noktasından bahsediyoruz. Avusturya -Macaristan imparatorluÄŸu ile Osmanlı imparatorluÄŸunun dağılması Avrupa ve çevresine damgasını vurdu ve günümüzde bu etki devam ediyor"diye konuÅŸtu.
 
20 OCAK'A KADAR AÇIK
 
Fransa, Lozan AntlaÅŸması'na taraf ülkelerin onay belgelerini göndereceÄŸi ülke olarak belirlendiÄŸi için Türkiye'nin onay belgesi de Paris'in Courneuve adlı banliyösündeki arÅŸiv merkezinde muhafaza ediliyor. Diplomatik arÅŸivler, Mustafa Kemal'in Atatürk soyadını almadan önceki imzasıyla gönderdiÄŸi belgelere de ev sahipliÄŸi yapıyor.
 
Ordu Müzesi'ndeki sergi 20 Ocak'a kadar sürecek. Websitesinde ziyaretçileri Arabistan'lı Lawrence'ın izlerinin peÅŸinden gitmeye davet eden serginin tanıtım yazısında tarihi yeniden keÅŸfetmek ve günümüz dünyasını daha iyi anlamak için görülmesi elzem deniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.